To sa tim linijama i kanapom mi nije najjasnije ...ne kapiram u čemu je nedoumica. Bitno ti je da se sa linijom kanapa slaže nadzemni deo, i da bude , dakle , u jednoj liniji ( u što sam bio jasan!). Problem sa korenom , da li ide levo ili desno može se javiti ako postavljaš kolac, kasnije, da ne potrefiš , baš koren. I stub ili bundruk , koji drži žicu da ne ide preko ili blizu korena.
Mada (zato se i stavlja ukoso), cela dužina sadnice će ustvari biti koren, jer će i na gornjim ( iznad tih žilica koje sad vidiš i smatraš korenom) pupoljcima izbiti, vremenom žilice (to je i glavna razlika u odnosno , na voćnu sadnicu). Ako si nekad sadio paradajz, jer se i on preporučuje da se sadi malo ukoso, i on pušta žilice na svakom zglobu, tako da vremenom povećava svoj kapacitet zahvatanja hrane i vode. Isti je slučaj i sa sadnicom vinove loze.
Što se tiče stajnjaka,, mogu komentarisati kako ja radim. Naime bitno je da ne staviš stajnjak direktno na žilice,jer se dešava da "jačina" iz sajnjaka može da izgori celu biljku.Postupak je isti kao sa sadnjom voćki...na koren se stavi malo zemlje sa površine ( ona koja je malo plodnija nego ona koja je izbačena sa dna rupe), može se i mešati zemlja i pregorelo stajsko đubre i sa tim ići preko korena, mada ja ne bih preporučio, naročito ako je đubre nepregorelo do kraja , odnosno onako masno i vodeno...Za takvo mešanje pregorelo đubre mora biti suvo, malltene u praškastom obliku, da bi ga smeo stavljati, izmešanog, na koren.
Znači posle stavljanja zemlje na koren , zgazi se dobro, oa se onda doda stajnjak i opet zemlja i opet se zgazi i onda se zalije vodom...kad vodu upije zemlja dodati zemlju sa dna rupe da bi se izašlo na površinu ( a da ta manje plodnija zemlja, ne gura odmah korove)...Onda može šaka veštaka preko svega...ali paziti da ne bude jako blizu sadnici ,potom se može opet malo zaliti a i ne. mora,kako je ko predvideo, ali se preko veštaka mora baciti opert malo zemlje , da ga sunce ne dohvati, i tako pokriveno neka čeka padavine...
Vidiš da sam bio jako " kratak" u objašnjenju...valjda će iz ove priče nešto biti korisno...