Oblici i formiranje krošnje u voćarstvu

To ti je rasadničarski lobi. Ti imaš neku površinu, optimalan broj sadnica je npr 1000 (kažem onako figurativno), a rasadničar ti preporučuje 1100. Sve s razlogom da bi prodao svoju robu. Inače, verkove sadnice su dosta dobre!
 
gde bih mogao blize da se informisem o tim uzgojnim oblicima?

---------- Poruka napisana u 22:57 ---------- Prethodna poruka je at 22:56 ----------

hocu sigurno!
 
Imaš dosta literature, Savremeno voćarstvo, Gajenje voćaka i vinove loze na malim površinama itd. A i ovde po netu ima dosta tekstova. Procunjaj, i ja sam o tome dosta piskarao!
I ma koji oblik da formiraš inače, gledaj da imaš kontrolu na bujnošću!
Svi misle da je trešnja lagana za proizvesti, ali njena tehnologija je dosta zaebana!
 
ovo ti je 4 x 5 (redovi) neki oblik palmete, u kruni ces da vrlo brzo zatvoris redove da ne moes da prolazis mehanizacijom

wi3mn5.jpg


---------- Poruka napisana u 23:01 ---------- Prethodna poruka je at 23:00 ----------

onaj zaharije je cudo (viste) :osmeh:
 
skini sliku i daj verku da vidi, ovo je iz italije od ove godine (u vreme branja i malo posle)
vodi racuna o bujnosti inace si gotov
Imas u Kacu slican zasad na magrivi
 
Planiram sadnju 100 stabala za pocetak,koja je razlika izmedju vaze i piramide,i koje su prednosti jedne u odnosu na drugu?hvala na odgovorima
 
Nije to mali razmak. Mora ta biljka da se malo obuzda sa porastom, da se vodi računa o ishrani, da se obaraju grane, samim tim je i porast slabiji. Bio sam u zasadu od 7ha na ovom rastojanju, i stvarno dobro izgleda. Vaza kao uzgojni oblik ima 3 ramene grane raspoređene u prostoru, međusobno zaklapajući ugao od 120 stepeni jedna u odnosu na drugu.
Piramidalna kruna ima vodilju, na kojoj se po spratovima nalaze primarne grane, na ovima sekundarne itd. To su glavne karakteristike. Na prvoj slici je vaza ili kotlasta kruna, a na drugoj poboljšana piramidalna kruna!

---------- Poruka napisana u 18:53 ---------- Prethodna poruka je at 18:46 ----------




 
Ma ako ne znate da orezujete platite pro rezace i nemate zime,a bolje ne rezati nego da rezes i nes sj*bes,tako da ja necu nis pokusavati,zvacu tecu koji je pro rezac pa nek vidi on kako i sta :D
 
Poslednja izmena od urednika:
Sadi na 5x4, formiraj piramidalnu krunu ili neku modifikaciju piramide. Magriva je dosta bujna podloga, te joj, logično, treba i više prostora za razvoj.
Da nije 5x4 malo gusto? Iz iskustva mog ujaka koji ima dosta trešanja starijih od 10 godina, 6x5 je minimum. On doduše jeste forsirao vazu kao uzgojni oblik, ali ja kod kuće imam dve trešnje piramidalne krune na 5 metara razmaka i granama fali pola metra maksimum da se dodirnu...

Malo je to rastojanje za kotlastu krunu. Prednost dati piramidalnoj i njenim modifikacijama (poboljšana piramida npr), palmete i sl. Malo je to malo rastojanje za tu podlogu. Posebno međuredno rastojanje. Video sam jedan dobar zasad 5x4 i kaže mi inženjer da bi mu dobro došlo još malo prostora da ima!

Nije to mali razmak. Mora ta biljka da se malo obuzda sa porastom, da se vodi računa o ishrani, da se obaraju grane, samim tim je i porast slabiji. Bio sam u zasadu od 7ha na ovom rastojanju, i stvarno dobro izgleda.

Šta će biti na kraju? :D

 
Mislio sam da nam odgovoriš šta na kraju, jel 5x4 malo ili mnogo, čas kažeš jedno čas drugo.
 
A španski grm? Ima li toga za pogledati gdje uživo? Ja sam posadio jesenas 400kom trešnje na magrivi kalemljeno i rizikovao na 5x3, razgranate sadnice. Čekaju da se prikrate malo kasnije. Najlakše bi mogla neka vretenasta piramida da se odradi, ali me zanimaju i tuđa iskustva.
 
kotlastu krunu ​kažem da je malo.
Kad neko ovako nastupi mora da je ali bas skroz siguran i da raspolaze nepobitnim argumentima.
Ja bas ne preferiram ophodjenje u rukavicama, ali ova arogancija me ipak tera da te pitam:
A koji razmak nije mali, i na osnovu cega tako precizno utvrdjujes da li jeste ili nije malo?
 
Poslednja izmena od urednika:
Ma kad uđeš u neki posao mora se i rizikovati. Tako sam i ja. Povijanje grana je obavezno, pogotovu ako bude roda ranije da ih malo optereti, a i povesti računa o đubrenju.
 
Molio bih učesnike ove teme da se ne koriste takav rečnik jer stvarno nije primeren temi.

Hvala na razumevanju!
 
Kad neko ovako nastupi mora da je ali bas skroz siguran i da raspolaze nepobitnim argumentima.
Ja bas ne preferiram ophodjenje u rukavicama, ali ova arogancija me ipak tera da te pitam:
A koji razmak nije mali, i na osnovu cega tako precizno utvrdjujes da li jeste ili nije malo?

Malo ću se uključit u raspravu o međurednom razmaku. On jasno ovisi o voćnoj vrsti i uzgojnom obliku. No jedan od vrlo bitnih faktora je i traktor sa kojom održavamo nasad. Kod sadnje tršnje na bujnoj podlozi i održavanje sa recimo IMT-539 (160-165 cm širine) ili traktorom iz te klase nebi išao na međuredni razmak manji od 5 m, al da voćnjak obrađujem sa Tomom Vinkovićem (širina manjih modela je 100 cm, a veći se daju suziti sa 120 na 100 cm) ili nekom od talijanskih traktorčića tipa Goldoni, Antonio Carraro koji su svojom visinom i širinom predviđeni za rad na vrlo uskom i visinom ograničenom "terenu" onda bi išao na međuredni razmak od 4,5 m.
 


Malo ću se uključit u raspravu o međurednom razmaku. On jasno ovisi o voćnoj vrsti i uzgojnom obliku. No jedan od vrlo bitnih faktora je i traktor sa kojom održavamo nasad.
Tacno tako
Od nagiba terena, pd kvaliteta zemljista, od raspolozive mehanizacije, od nacina berbe i od jos sto faktora.
Zato sam i pitao decka koji je to precizan razmak, kako on to precizno racuna, da mu tolika sigurnost u sebe daje pravo da se drugima obraca onakvim recnikom.
 
Poslednja izmena od urednika:
Voć@r, 5x3 na magrivi? I ja sam tako mislio ili 5x4 ali još kupim informacije prije nego zabocam. Hoće li i to na neki od sistema skoro "na dohvat ruke"? Volio bih otići u neki trešnjar star 10-15god u tako gustom zasadu ali kalemljeno na magrivi pa da vidim šta se dešava. Da li je neko imao tu priliku da vidi takav zasad na magrivi?

Ne plašim se rada oko orezivanja, to nije neki problem jer zasad će biti utoliki da ću ga stići orezivati i zimsko i na zeleno. Međutim, šta bi se dešavalo oko mogućeg ogolijevanja?
 
@ Vocar, da magriva. Sadnice su moja proizvodnja. Podloga magriva od prof. Nikole M. a sortiment sa terena uzet. Odlučio sam se na ovu podlogu zbog terena na koji sam posadio, preporučeno mi bilo.
Traktor goldoni 3050, taman i za uže sklopove.
Sa trešnjom nemam puno iskustva, tako da valja učiti u hodu. Nema ni zasad u okruženju. Išao sam i do Srbije da vidim neke voćnjake.
 
Nazad
Vrh