Objekti za držanje svinja - svinjci

Unutar obijekta nema kondezacije niti po plafonu niti po zidovima, samo po cjevima od vode posto je hladna voda a tem obijekta oko 25, a na plafonu i preko 30 stepeni. Pozdrav

sta mi ti savetujes da uradim kao izolaciju plafona? bice to objekat za tov 30x10 + odeljenje za 10ak krmaca i prasiliste. to je u planu da se pocne praviti pocetkom sledece godine.

attachment.php

- - - - - - - - - -

attachment.php

- - - - - - - - - -

attachment.php

- - - - - - - - - -

attachment.php

- - - - - - - - - -

attachment.php

Ne zavisi to od resetke nego od kvaliteta hranilice,da li prosipa ili ne,ove schauerove su odlicne,ne prosipaju uopste a hrana koja se prospe i na punom betonu isto se ne iskoristi jer je svinje izgaze.

kuka9@ ovo je primjer, i sva objasnjenja, kakav treba pod da bude u farmi, prekrasna, uredna prasad kakva se samo mogu pozeljeti, Kuka svaka cast na slikama, mislim da si mnogima objasnio. Kapa dole, roba perfrktna, odusevio si me :ppozdrav:

Hvala kolega,prijaju tvoje pohvale jer su i tvoji objekti bez greske ,u stvari su i bolji od mojih,mada se trudim da to bude sve ok,malo mi je genetika bolja od tvoje al popravices se ti:haha:, zidove nisam okrecio posto nisam uradio izolaciju spolja pa su mokri,moram letos ako ugrabim vremena,sutra cu slikam neke duroke,imam bas dobre.

Kod mene je roba ekstra kvalitete mesa, i prezadovoljan sam sa njima, al brate tvoji odkidaju, nemam rijeci. Sto se tice Srbije vi imape mnogo vece probleme oko plasmana i profitabilnosti farmi, ali imate mnogo, mnogo razvijenije svinjarstvo sa genetikom koja je mnogo bolja i sigurnijeg porijekla nego kod nas. Mi ovdje imamo jedino Top Farm, koji jedan danac drzi ali neprodaje nista u cistoj krvi od nazimica, ali imam od njih trenutno dva nerasta pjetrena i predprosle godine jednog sam izlucio iz priplaoda koji je bio bas dobar, a sve ostalo je i previse sumljivog porijekla genetika. Kod vas ima od Mz uniona, Delte, Varge....., i jos mnogo kuca koje imaju krmaca ko pola R. Srpske, i tu ste u velikojjj prednosti.

Imamo mozda dostupniju genetiku jer je svinjarstvo razvijenije al sta nam vredi kad je neisplativo,kod vas je premix jeftiniji,sojina sacma ,subvencije su vam vece a i cena tovljenika,kolika je subvencija kod vas i cena tovljenika,kod nas je kroz marku 2,25...

Kada vidim vašu genetiku dobijem komplekse:zli:
Kod nas u selu a mislim i šire nema ovako nešto bar ja nisam video a vaga gde se tovari mi je 100 m iza kuće pa sam video dosta robe!
mislim da ni jedna ozbiljna farma ne radi u okolini tako da se sve svodi na "domaću" genetiku.Samo dvojica u selu drže vepra i svi smo osuđeni na njih,veterinari ne donose seme jel im se ne isplati,nekada (pre 7-8 god) sam osemenjavao sa hibridom tetra i još jednim(zaboravio) i bio sam prezadovoljan za tov ali ne i za priplod.

Šta reći svaka čast!

Imamo mozda dostupniju genetiku jer je svinjarstvo razvijenije al sta nam vredi kad je neisplativo,kod vas je premix jeftiniji,sojina sacma ,subvencije su vam vece a i cena tovljenika,kolika je subvencija kod vas i cena tovljenika,kod nas je kroz marku 2,25...
Kod nas je svinjarstvo isplativije zato sto u mojoj regiji nije razvijeno, ali okolina Gradiske i kompletna Semberija ima dosta vise svinja a samim tim i problema sa plasmanom i jevtiniji su od moga kraja za 30-40euro centi po pitanju prasadi i tovljenika oko 20-30EC, a sto se tice suvencija isto su slabe jedino sto dobijam od drzave je 25eura po krmaci godisnje, na prasice nema nikakve posticaje, a neradim tov, nego samo nesto za stalne musterije ujesen, tako da i mi smo prepusteni sami sebi. Sojina sacma je kod nas trenutno 0,53eura, a za premikse neznam kakve su kod vas cijene kod mene su od 1,3-1,75eura zavisno od kategorije. Ali kod vas su dosta povoljnije zitarice tako daje sve tu negdje, svi smo u istoj gabuli. :off_topic:

pozdrav svima. zeleo sam nesto da se raspitam, teo sam nesto novo da zidam pa su mi potrebana razna misljenja
svinjaru od 25 duzine i 8 sirine koliko tu moze da stanje tovljenika

Imas pisano o tome,prelistaj malo temu. Ako se ne varam 0.8 metara kvadratnih po tovljeniku, pa ti racunaj.

Planiro sam se bavit uzgojom krmača prasilja i prasadi do 25 kg, za početak sam planiro 10 krmača, pa me sad zanima šta mi je sve potrebno u objektu da imam i koja je optimalna veličina boksa za jednu krmaču sa prasadima?
velik pozdrav

Minimalna veličina boksa za prasilju je 240x160cm ako hoćeš da sutra kada stupi na snagu zako o dobrobiti životinja ne renoviraš sve. Treba 4 uklještenja, ali tada možeš laganica da držiš 12 krmača na 5 nedelja

Nazad
Vrh