Objekti za držanje svinja - svinjci

dobra tema,ja ih nemam ali posto planiram da krenem u tov svinja,moracu neki objekat da pravim.
 
Ja sam pravio nove, svinjac+obor, pre 10-ak godina (30m2), sad služe kao boxovi za jarenje koza.
 
Ja imam u planu da staru stalu preuredim u nekakvo prasiliste za 6 do 8
krmaca ali ne bih bas puno para da isturpijam. ko zna mozda sledece godine
cena opet bude kao pre dve godine
 
Upravo je po meni potrebno da neko blize objasni kakva staja treba za tu kolicinu do deset krmaca ali da ne drzi predavanja o cistoci, provetravanju osvetljenosti prostorija ispravnosti vode i drugo jer sa deset krmaca pocetnik je samoubica posto uspeh sa deset sedam osam i vise krmaca moze imati samo covek koji ima iskustvo sa bar dve i vise krmaca i njihovom prasadi.
Mene ovde interesuju ciste seme skice i slicno ili link gde se moze to videti a moze biti skicirano i slobodno rucno. Znaci netreba mi projekat vec idejno resenje rasporeda...
Znaci konkretni podaci o velicini prostorija nacinu grejanja provetravanja izdjubrivanja... nacinu pojenja i tip poilica hranilica i drugo
Ja imam objekat za cetiri krmace sa pojilicama tip sisaljka i hranilicama za prasad koje sam sam napravio, ali neznam da li su prostorije pravilne pa nebih sada skicirao jer je mozda lose pa da ne varam ostale.
Zeleo bih da cujem i druga misljenja.
 
2qscemg.jpg

Post je spojen: [time]1252958256[/time]
_________________________________________________
evo neke skice malo je mutno,ali ću ti napisati koje su dimenzije; dužina-19.20metara
širina-10.40metara, daljeidemo redom prve tri prostorije gornji red sa leve strane su po 4.20met. dugački širina je za sve ista 4.50 hodnik između je 1.40 drugi red ide ovako tri sa leve str. su po 3.10 a ostala dva su po 3.70 tu takođe imaš ulaz od 1.40 te male pravougaonike sto vidiš to su hranilice sve su po 2.00x1.00metara a ovo zatamljeno su rešetke itu između zida i njih imaš 30santimetara
 
Ja sam nekad držao 6 krmača u oborima i imao dva prasilišta preuređena od manje stale.Prava muka prijatelji kolko li sam se samo patio.Sad trenutno držim jednu.Rešio sam bio da ako nastavim to da radim mora da pravim neku savremenu pa sam mesece provodio u istraživanju.Evo ukratko kako to rade u inostranstvu manji broj krmača do 10-tak drže u istom velikom boxu koji je prostran i ima svoje nazovi šetalište na otvorenom tipa 10x15,a vade ih kad dođe vreme prašenju.Pasilišta su veličine 2x3 sa nekakvim odbojnicima od zida nekih 15-20cm i deo za pasiće unutar pasilista gde se hrane tpa 1x2.
 
Zanima me kako ste rešili objekat za držanje krmača ja ih držim u boksovima 2X2.5 met ili u većem zavisno od toga da li mogu da li mogu ubaciti dve-tri u isti. Ono što me zanima da li neko ima danski sistem (boksovi kao kod prašenja i posle odbijanja ulaze u ove) kakva su njegova iskustva kako ga je napravio (skica) koliko ::novac::ga je koštalo . U planu mi je da pravim objekat jer mi je tesno za krmače zbog intenzivnijeg tova :cao:
 
Moj objekat za tov. duzina 24 metra, sirina 10,5 metra.

prasiliste sa 24 nazimice koje se prase u turama po 6 na svakih ~28 dana, sto daje negde oko 750 tovljenika godisnje.

Betonski patos sa nagibom 2% od centra prema krajevima. na krajevima 6 bazena sirine 8 X 1.3 metra sa resetkama.

Bazeni su povezani sa centralnim sabirnikom cevima ispod patosa koje se otvaraju jednom nedeljno da bi se izbeglo stvaranje amonijaka u objektu. U bazenima se tretira enzimima koji razlazu osoku (cvrste deo razloze, sprecava pojavu taloga i pene) pa sve zajedno bude gustine jogurta.

Iz centralnog sabirnika cisternom isterujem na njive. Jako dobro se pokazala, posebno na detelini!

Objekat je od metalne konstrukcije sa sendvic panelima od 5 cm zbog termoizolacije.

Zimi je temperatura izuzetno povoljna, leti imam ventilatore u kucicama na krovu koje ukljucujem po potrebi.

mrw7qd.jpg
 
@ sorin
Može li još koja slika ,interesantna je ova varijanta sa sendvič panelima reci mi do panela ti je hodnik ili svinje mogu skroz do lima ,koliko držiš tovljenika po boksovim ? :cao:
 
Mozes li mi objasniti ovu racunicu oko 24 nazimica koje se na svakih 4 nedelje po 6 komada oprase i godisnje proizvedu 750 tovljenika?

Cetvoronedeljni ritam prasenja znaci negde oko 3 nedelje dojenja ako se radi pranje i dezinfekcija odnosno 5 grupa krmaca. 5 grupa sa 6 prasilista su 30 krmaca koje se oprase 2,3 puta u godini i odgaje u povoljnom slucaju 11 prasadi po prasenju u proseku odnosno po blizu 26 prasadi godisnje. Tek tada ako ne bude gubitaka se moze napraviti 750 tovljenika.
Ili mozda gresim :sta:
 
ova slika je sa neta a hranilice su bile u svici na prodaju vatala se po komadu neki 150e ali su se odma rasprodale kupio neki sve
 
Nazad
Vrh