Ako imas sorefe, onda prihvacam ovo sto pises, ali ako 90% posla radis sam, kao ja npr, onda mislim da nema potrebe preterivati u mehanizaciji.
Svatko ima svoj racun i u to ne ulazim, ali imam kolegu koji ima dvija IMT 5136, 577, 540 i deutza nekog 70-80ks, zaboravih oznaku... radi s tim rkama 150 ha zemlje i gleda da kupi jos jednu brenu?!? A nema sofera, djeca jos mala, placa najamne radnike koji mu trgaju sve zivo... Tu ja ne vidim nikakve rentabilnosti, ni po novcanik ni po zdravlje.
Drugi kolega opet isto tako radi 150 ha zemlje sa zetorom 160ks, imt 560 i 539 za sitnarije ima... Pa vidite koji ima rastereceniji budzet.
Prvi mora imati dva pluga, dva spremaca, tanjurace, spremac ovo ono... drugi ima traktorcinu koja se ne kvari skoro nista, za njega pluzinu, spremac ogroman i vucenu tanjuracu i gotovo... sjetvu obavlja s 539, prihrana i prskanje 560 i to je sva mudrost. Zetor je u transpotru s dvije zmajevke od 8t jednu vozi dok kombajner drugu puni na njivi i samo se vozika i opet sve stigne...
Mislim da je ovaj drugi u puno boljoj poziciji. Sta ce ovaj kad se zareda da na tri brene treba kupiti gume, pa kad sve tri krenu u oranje, pa kvarovi ovo ono, pojest ce ga odrzavanje.
Valja imati rasterecenu masinu svakako, priznajem cak i sistem rada kako ima i ujak od NA... ako naleti zemlje, mogu uzeti, nisam na knap, ako i ne naidje, imam vise vremena za druge stvari. i to je ok, ali raditi 30kj s traktorom od 120ks, to mi nikako ne ide u glavu.