No-Till , direktna setva bez obrade

U mom kraju bi verovatno uslo 25cm i posle bi ga udarali macolom da potone do kraja.. Kladim se da posle par udaraca kazaljka vise ne bi mrdala uopste 😂 Salu na stranu, ima razlicitih zemljista, imam parcele gde na jednom kraju ulazi armatura osmica kao u sir a na drugom kraju nece ni do pluznog djona da probije...

Epilog. Direktno sejane soje žitnom slabe. U zbiru su soje tu negde da pokriju troškove, ali nemam želju neko vreme da ponovim setvu žitnom. Ići će direktna ponovo, ali širokorednom, u pokrov raži. O-tom-po-tom.

Direktni kukuruzi na njivi gde je bio dobar sklop (slike gore) u proseku, 5t po jutru. Kukuruz gde su vrane vadile najslabiji ove godine (procena na 4t po jutru). Na svim kukuruzima je osiguranje priznalo 15% štete od grada.

Idemo dalje, od strnina pivarac, a sve ostalo uglavnom ide pod raž kao pokrov. Snimak setve raži u masu. Imam problem na kardanu i ne mogu malčer da teram neko vreme, tako da ide u masu, pa kako joj bude.

Jedna fotografija je setva u kukuruzište, druga je takođe direktna setva nakon silaže kukuruza.
b9a8bfb97a11b520396024b885fee281.jpg
003a4361c55263c6da8a4ad6d7e111b7.jpg

Послато са SM-G780G помоћу Тапатока

Kojih klasicnih,sirokoredne za kukuruz,ili zitne ?,Sirokoredne za kukuruz npr,ni standardne diskosne bas nisu idealne,jer nemaju dovoljan pritisak na baterije,a i ako ima pritisak,tj opruge jake,nema ram dovoljnu tezinu.Sve no till sejalice,bilo zitne,ili sirokoredne koje koriste disk kao ulagac ,bilo jedan ili 2 diska ,imaju minimum 250-300kg po ulagacu pritiska da mogu raditi u svim uslovima.Vecinom su takve sejalice vucne zbog tezine,no ima nosenih ali ti treba bezvezno veliki traktor samo zbog nosivosti ...No opet najlakse se obicna diskosna sirokoredna prebaci na no till,mislim da bi najbolja opcija bila ''no till coulter'' ispred svake sekcije ,cistaci zetvenih ostataka i to je to,i nesto odraditi po pitanju tezinu masine.

Nazad
Vrh