Nikad ovako !

Nisam služio vojsku niti sam ikad bacio bombu (pretpostavljm da je u pitanju bila M75-kašikara), ali znam kako se koristi i znam da je gotovo nemoguće da se slučajno aktivira. Mislim da ovde neko nešto laže. Kako bre može slučajno da se aktivira kašikara čak i da igraš basket sa njom?

Nisam služio vojsku niti sam ikad bacio bombu (pretpostavljm da je u pitanju bila M75-kašikara), ali znam kako se koristi i znam da je gotovo nemoguće da se slučajno aktivira. Mislim da ovde neko nešto laže. Kako bre može slučajno da se aktivira kašikara čak i da igraš basket sa njom?
Ta ih je ubila jedino kad im je eksplodirala iznad glave. U pitanju je prije bila defanzivna ili nesto drugo sto eksplodira.

Pricalo se da je radjena i posebna verzija diverzantskih bombi. Identicne ,ali uradjene da eksplodiraju odma cim se povuce osigurac ili pusti kasika .Valjda namjenjene da se ostave neprijatelju kod povlacenja i slicno. Licno nisam vidio ali čuo.

Ако је истина то да су се добацивали са бомбом не знам шта би рекао,у тој несрећи срећа што није више њих страдало. По мени нема одвратнијег оружја од ножа и бомбе. Држати бомбу у кућу по мени је дебилизам, ајде пиштољ или пушку ради "самоодбране" али бомбу то није нормално.

Ofanzivne rucne b. su plasticne sa malom kolicinom eksploziva , a defanzivne metalne sa vecom kolicinom eksploziva i puno opasnije.
Ali sa tri hiljade kuglica u sebi. Kad se aktivira iz blizine tesko da te kuglice mogu da te promase, takodje i telo bombe koje se rasprsne. Takodje ne mora viljuska skroz da otpadne da bi bomba detonirala. Dovoljno je da se posle izvlacenja osiguraca saka nehotice olabavi i da se viljuska oslobodi za 35 stepeni i BUUUM.

Dobijali smo ( na ratištu ) kasikare koje su bile u PVC zelenoj zaštitnoj kutiji iz dva dela i ista se se odvijala da bi se došlo do bombe a bilo je i bez te kutije ali u vakumiranoj foliji ( neka folija kao sok dvojni C na slamčicu )
E sad koja je ofanzivna a koja defanzivna . . .

Та у пластичном паковању би требало да буде м-57 ако ме сећање још служи. Такве смо бацали на војној обуци. Паковање изгледа као велико киндер јаје.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Ta u foliji je starije proizvodnje, plasticna kutija je modernije resenje.U b/k je isao 1komad.Crna je ofanzivna plasticni omotac i manji ubojni radijus.Zelena je defanzivna liveni omotac i jace punjenje i obavezno se bacala iz zaklona, dok ofanzivnu mozes da bacas kao mladi partizan koji jurisa na Nemce.Ofanzivna je prefragmentisana pa su rezervisti cesto bacali misleci da je pukao plasticni omotac :ROFLMAO: A I na menjazi uvek vazilo 2:1 dve crne za jednu zelenu.

Sve te rucne bombe sa upaljacem tipa "Buson" nakon vadjenja iz hermetickog pakovanja su morale sto pre da se upotrebe.Jer su osigurac i opruga izlozeni koroziji, a sam tim Buson je takav da je inicijalni lanac neprekidan i to joj je najveva mana kad je dohvati vlaga, hoce opruga da slaze, a hoce I rascepka da zardja.

Najstroze je bilo vadjenje pa vracanje rascepke

Да рекламирамо грешку код вештачке интелигенције?
158a20e0f178710226a06dd6f051ac45.jpg

Ако су имали 40-ак година требало би да их је војна обука закачила. Осим ако нису избегли. Са тим нема зезања.

Školski drug se isto tako igrao sa bombom gde god se pojavio. Vadio osigurač, vraćao ga nazad..... sve dok se nije zahebo ko i ovi. Aktivirala mu se bomba u sobi u kojoj je bio njegov mlađi brat i još dva drugara. Navodno je legao na nju da zaštiti ostale i uspeo je. Samo je on poginuo.

Та у пластичном паковању би требало да буде м-57 ако ме сећање још служи. Такве смо бацали на војној обуци. Паковање изгледа као велико киндер јаје.

Postoji M57 i kasnije noviji model M75. Ako si naveo da je u plasticnom pakovanju onda je to noviji model tj. M75 u kutiji jajastog oblika sivomaslinaste boje koja se otvarala navojem na pola.

Ја знам неке ликове који су веселих 90 тих носили кашикару у џепу и кад крену на њих да их бију јер су били дебили и качили се са сваким, обавезно су потезали бомбу. Тако је један лик добио батина од избацивача у тадашњем диско клубу донео кашикару и кренуо да је баци на тог избацивача што га је тукао, овај га зграби за руку стисне му шаку изнесе га из клуба и баци заједно са бомбом у јендек поред пута. Срећа преживео је бомба пала даље од њега, у том моменту у клубу је било преко 200 људи јер је био први дан нове године. Кажу да је успео да је баци унутра било би пола људи мртво што од бомбе што од стампеда који би настао бежањем из локала.

Nazad
Vrh