Nikad ovako !

Zoves komunalnu, i vise mu nece pasti na um. Kod nas bi dobio 400 ojra kazne, i morao bi da sve pocisti.

Nije mi jasno zasto se okrece na putu, zar mu nije bolje da taj stajnjak ostane u njegovoj njivi?

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

Ovi su najbolji što uzoru skroz do samog puta. Kod nas kroz atar su ostavljeni putevi da ni ferdžika više ne može ići po takvom putu. A između nekih duži bi trebalo da širina puta bude čak 30 metara.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

I odgovor 90% njih je "pa ja to tako da ne moram uvratine da radim...ko ce se drndati popreko na kraju" i ajde sto tako rade,nego sto i po putu spuste,pa kada se prolazi kao po minskom polju.o duplim tockovima,a kasnije i kombajnu da i ne pisem...trag 3.5 metra,a puta negde nema ni 3.

Ako znaš koliko je put širok voziš mu po oranju i kraj priče.
Tako je jedan pre par godina rešio da protera 2 pune prikolice žita Farmtech od 18t kod mene preko razdora (razor bio u njivi) da bi dalje išao kroz njivu da ne bi išao po lošem putu iako je bio širok 6m... Pa su tada polomili 3 gibnja u razoru na te 2 prikolice... Bili iz fabrike direkt da vide šta se to desilo jer niko ranije nije to uspeo da uradi a oni skršili 3komada.... Mislim čak i da je dobio sva 3 gibnja nova za džabe od fabrike....Ali više nikad nisu tuda proterali kroz taj razor..... Nikada ništa nije rekao iako je znao čija je parcela i ko je napravio razor....

Ako neko uzore put a napravi veliki razor, pustim plug da vratim, taniraču da poravnam, drljaču… zavisi kad sta imam zakačeno.
Код нас има један гладник и на сваку његову њиву он узоре пут али без подоравања. Пошто оре са 560 и 539 излази у сами пут то је катастрофа ако мораш да скренеш преко тога. Ја му једне године фино то подорао и онда два метра набацио на пут и угазио са 5106. Ала је био бесан дошао код мене пошто сам ја на 5106 имао различите шаре на задњим гумама и било препознатљиво. Почео да бесни као ко му газио њиву,као пошто сам ја стално у атару јесам ли случајно видео. Аја га подјебавам можда задруга, а можда и електродистрибуција док није почео пиштољ да спомиње, е тада сам му одржао лекцију о лепом понашању и алавости у атару. Данас ми се јавља али онако из куртоазије због мог оца јер му балира детелину.

Ovi su najbolji što uzoru skroz do samog puta. Kod nas kroz atar su ostavljeni putevi da ni ferdžika više ne može ići po takvom putu. A između nekih duži bi trebalo da širina puta bude čak 30 metara.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Да је бар до пута... На овом путу има на два места да је узоран и асфалт - мајстори закаснили са дизањем плуга. Иначе, пут је, по катастру, 16 метара ширине. Асфалт је мање од 5м што значи да би требало да има са сваке стране бар за ширину асфалта. Ја се сећам времена кад није било асфалта - било је блата до гуше, једва се могло проћи и уместо да се иоле поведе рачуна дешавају се овакве ствари. Неко је рекао стајњак - није, земља/блато је али не мења ствар.

Ja kod svojih njiva ravnam i redovno nasipam jer čim se stvori i najmanja barica obilaze da ne bi iskaljali traktore i gaze.Mislim da sam jedini u selu pored čijih su njiva putevi široki koliko treba da budu i gde ništa nije odorano.

Bilo je kod nas slučaja da je uzoran put kod svih, a samo jednog čoveka su gazili verovatno namerno (ja sam tada bio mali pa se i ne sećam tačno), on stavio 6 krila od starih drljača u proleće u kukuruze i pšenicu. Svi ostali tu u krugu od 50-100m a subota bila Vulkanizeri nisi radili do ponedeljka. Nikad više ga nije gazio niko ni posle više od 20godina jer su se mnogi opekli.

Mene su konkretno gazili na par mesta. Razore sam tada pravio po 60-80cm dubine i oko 1m širine, a okrećao sam u njivi kod sebe kada sam radio. Ipak teško da će se neko zamajavati pola sata sa tim da zatrpava, još i da se prevrne. Razor ostao tako kiša pala napravio se kanal, posle više niko i ne dira. I ako bi neko probao da poravna da bi ostali gazili, nije mi teško ja bi ga sutra opet napravio.

Džabe održavam ispred svoje njive kada drugi retko ko to da radi i onda još hoće i da gaze. E pa neće da može, gde mora ide razor i ćao. Bacaju cigle betone kamenje odžake pločice, cele stare kuće istresu sa sve cevima i delovima nameštaja, i onda neko kaže hajde da ravnamo puteve.... Jednostavno poravnam ispred sebe svuda. Ali nemam nameru da lomim mašinu zato što je neko ispred svoje njive iostvario prikolicu nekog smeća da zatrpa rupu.

Poslednja izmena:
Nije uredu ni na kraju svoje njive praviti dubok razor, naravno kao i svuda desi se da se sa nekim treba mimoići, i šta onda, ko ce da preleće a ko će u kanal, neće niko propasti za neki klip kukuruza ili neki kg pšenice. Ne kažem za namerno gaženje, to je vec nesto drugo

Ja imam jednu njivu 3.5 kj ( doduse arenda) ide popreko u odnosu na komsije koje izbijaju na mene, njih jedno 7-8 izlazi na tu njivu i tu me konstantno gaze i guraju, izlazio geometar merio, pomerio ih sve. Prodje godina dve opet guraju po malo, cak mi je neko zabio i cev kod mene u kraj njive ispod zemlje da sredim plug. Slucajno sam video. Sad mi je beli luk na toj njivi i planiram da na leto kad ga izvadim pustim dva tri okreta plug da napravim kanal koliko god mogu dubine na kraj moje njive makar okretao u svojoj njivi kada radim nesto. To sa stavljanjem drljace mi je bas poslednje sto bi uradio ali mi ljudi i alaavost nije jasna da toliko mogu neki biti bezobrazni.....

Nazad
Vrh