Nikad ovako !

Momo se teši što nije samo kod nas.Slušao je našeg predsednika da ćemo mi najbolje proći u Evropi.

Za obična čovjeka je svejedno dali je poskupljenje samo kod njega ili još negdje osim ako nisi mislio da će to poskupljenje izazvati još neke neželjene efekte pa da nam bude još teže.
Nije sve jedno ,jer onda kada je politicko odluceno da se prekine inflacija od sutradan je nije bilo a sad nista ne zavisi od nas

Za obična čovjeka je svejedno dali je poskupljenje samo kod njega ili još negdje osim ako nisi mislio da će to poskupljenje izazvati još neke neželjene efekte pa da nam bude još teže.
Bitno je za običnog čoveka,jer kad su ovakva poskupljenja više se ne ide na direktnu intervenciju iz robnih rezervi,već se prvo uvozi ako negde ima povoljnije,pa tek onda korekcija iz robnih rezervi,koje su ograničene i koje su poslednje rešenje.Oročeno na šest meseci realno duplo manje,dakle ako za tri meseca cena ne krene dole samo nebo je granica.

90ih smo bili u izolaciji,sad je problem globalni.Sem za gorivo tu država mora da se odrekne lopovski visokih akciza i eto normalne cene.

...........ako za tri meseca cena ne krene dole samo nebo je granica.

90ih smo bili u izolaciji,sad je problem globalni...........
Velika količina štampanog novca ( u Svetu ) traži pokriće u proizvodima ( u realnu vrednost ) a kako je taj disparitet narušen jer je sada u opticaju više papira nego robe automatski roba vredi više suski .......
Jedini lek je prestanak štampanja ......
Ovo je neko moje na glas razmisljanje

Velika količina štampanog novca ( u Svetu ) traži pokriće u proizvodima ( u realnu vrednost ) a kako je taj disparitet narušen jer je sada u opticaju više papira nego robe automatski roba vredi više suski .......
Jedini lek je prestanak štampanja ......
Ovo je neko moje na glas razmisljanje
To je primer inflacije,a kod nas je za sad uspešno prikrivaju.Što se vidi u odnosu dinar-evro.

Ovde je u pitanju druga stvar.Robe ima ali je jednostavno njena proizvodnja poskupela,a kupovna moć ostala ista.Zato se radi ovo sa hlebom.

Jednostavno je država koja ništa ne proizvodi,a mnogo troši + preveliki privatan sektor gde sama država nema pravo mešanja što se tiče zarade.I tako se na kraju dobije kupac koji ima mizernu platežnu moć.

Ovde je u pitanju druga stvar.Robe ima ali je jednostavno njena proizvodnja poskupela,a kupovna moć ostala ista.Zato se radi ovo sa hlebom.
A sta robom koja je proizvedena po staroj ceni ,a poskupeli su i nju pravdajuci se poskupljenjem proizvodnje? Zar ne bi drzava trebala to da resi ? Nesto slicno kao sto je bilo sa maskama prosle godine. Konkretno na djubrivu koje sam ja uzeo po ceni od 88 din/kg, je datum proizvodnje maj mesec.

Pa to je sasvim normalna stvar,teško je očekivati da kod prodavca bude roba stara par dana,zato se i pravi lager.

Zamisli tek koliki profit ima onaj koji je još prošle godine uplatio avansno,a sad prodaje.

Ako cemo tako da fantaziramo onda kolko je moglo da se kupi belog za te pare direkto u Kolumbiji ? Posle samo treba da se dotera ovde.

Sve su to špekulacije. Onaj što prodaje uvijek ističe prednosti a krije mane a onaj što kupuje tvrdi suprotno. Nema realne cijene nego se ide na vještinu ubjeđivanja. Uzima se onoliko koliko je moguće u datoj situaciji a pošto nema čovjeka koji se razumije u sve na kraju svi bivaju prevareni ili varaju druge. To može biti zakonski dozvoljeno ali je nemoralno.

Da . Rece mi jedan uvoznik otprilike : nemogu prodati robu po staroj cijeni iako je ranije nabavljena jer sad nemogu nabaviti tu kolicinu koju moram imati za te pare pa radije neka stoji ..? Totalno nefer i neubjedljivo .
Ipak moze i trgovina biti postena . Evo za ovaj slucaj npr , nek skupe narudzbe ko hoce robu neka uplati dio ili sve i kad stigne trgovac uracuna min marzu , nema nikakvog rizika i to je to.

Kad bi imao sigirne kupce onda ti trgovac ne bi ni trebao da je tako lako raditi sa ljudima.
Mi smo u secerani imali 6 12 24 po ceni 390e tona i kad smo nudili svi pametni nece, kao cekaju da bude jeftinike,kad je cena uveliko zakucala na preko 500e onda je bilo daj jos a tad nije bilo za sve. Politika firme je da ne zaradjuje na repromaterijalu, nego ga dajemo kao podrsku prpizvodjacima.

Da . Rece mi jedan uvoznik otprilike : nemogu prodati robu po staroj cijeni iako je ranije nabavljena jer sad nemogu nabaviti tu kolicinu koju moram imati za te pare pa radije neka stoji ..? Totalno nefer i neubjedljivo .
Ipak moze i trgovina biti postena . Evo za ovaj slucaj npr , nek skupe narudzbe ko hoce robu neka uplati dio ili sve i kad stigne trgovac uracuna min marzu , nema nikakvog rizika i to je to.
Bi li ti prodao psenicu po proslogodisnjoj ceni ? Uostalom sejao si je prosle godine, a tad je djubrivo i seme bilo jeftinije ??

Ne treba kriviti trgovce za ono sto za sta su krive drzave i konkretno evropska i americka centralna banka, a to je ogromno uvecanje novcane mase.
Celu proslu i prvu polovinu ove godine tupe kako to uvecanje nece izazvati inflaciju. Sad su promenili plocu, sad je inflacija zapravo dobra.
Ono sto se desavalo ovde '93 se sad desava na svetskom nivou...

Nazad
Vrh