recikliranje jedino ima smisla ako se isplati... evo slucaj Amrikanaca (do pre par godina, kad je puko ko kula od karata)... Od svega sto se doveze na njhove deponije za reciklazu, samo malo materijala (uglavnom skuplji metali) se odvoji posto se isplati da se kod njih reciklira.. sve ostalo se pakovalo i islo je u kontejnere brodovima za Kinu... Zasto tamo? Zato sto gomila brodova dovozi robu iz Kine u Ameriku, a vracaju se prazni, i onda je prevoz do Kine takoreci bagatela bio (brod se vraca, i onda bolje da bilo sta prenosi bud zasto, nego da ide skroz prazan)... Onda u Kini radna snaga kosta promil od one u americi, i ondda su mislili da je Ok da njihove stotine hiljada radnika to rucno preturaju i izdvajaju sve sto bi moglo da se reciklira, i reciklirali su (posto nisu imali dovoljno svojih sirovina, pa su tako dobijali jefitnu sirovinu)... I dok nisu shvatili da u tom otpadu ima svega i svacega, i da su ljudi koji to rade masovno poceli da oboljevaju, i onda je zdravstveni sistem poceo da trosi milione na lecenje tih ljudi, i odna su u jednom trenutku (2017ta cini mi se) rekli da vise nece da uvoze otpad i da recikliraju jer ih lecenje kosta vise nego sto zarade na sirovinama koje se dobiju..
I onda je americki sistem reciklaze (koji je funkcionisao ko gore sto sma ukratko opisao) jednostavno propao, i sad sav otpad, posto se ne siplati da se reciklira, bacaju na svoje deponije i sad to postaje sve veci problem naravno..
Recikliranje kao industrija jedino moze da psotoji ako se isplati, a isplatilo se dok ima jeftine radne snage koja to moze da radi i sortira.. Sirovine (nafta i derivati) od kojih se dobija plastika su relativno jeftine (iako tako ne deluje po cenama naseg dizela i benzina, ali to je druga prica), da je jeftinije proizvodinti novo nego sto kosta ceo proces recikliranja (ne deluje tako na prvi pogled, ali najveca cena recikliranja je sakupljanje, sortiranje i sve ostalo, lako je to kad je sve odvojeno ponovo "pretopiti" i dobiti neki recikliran proizvod, ali ovo sve pre toga kosta mnogo vise nego sto vredi to sto je na kraju dobijeno, i onda ceo sistem pada u vodu....
da ne pisem vise, ko zeli moze da pogleda na youtube, ima zanimljivih filmica i dokumentaraca na tu temu (ne znam jel sve istinito, ali mi deluje kao verodostojna prica sta se desilo)...