Nikad ovako !

Mala brusilica je opasna sama po sebi zbog velikog broja obrtaja a ono što sa njom rade po netu ravno je debilizmu.

Jedan moj poznanik je stavio mali list od cirkule na brusilicu da isecka "nesto malo letvica" u dvoristu i zavrsio je sa šivenjem butine,umalo bez noge da ostane.Ne igrajte se ljudi takvim stvarima.

Kod nas ista prica samo velika brusilica i unakazeno lice. A komsiji je obe mislim tetive presekao onaj tanki kamen od velike brusilice kada je teo malo da brusne.Godinu dana je lezao

Mala ili velika kutna brusilica isti k. , tko ne vjeruje neka preracuna obodnu brzinu brusne ploce(metara u sekundi ,m/s) , vidjece da je ista i kod velike i kod male kad je brusni kamen neistrosen, kad se istrosi obodna brzina pada i list se brze trosi.

Ajde vec kad smo kod brusilica i cirkulara,da li neko zna da mi kaze,video sam par puta na buvljaku i najlonu ,ploca okrugla a na njoj po obodu stavljen lanac od motorne testere,za sta se to koristi?

To je alatka koja se stavlja na brusilicu. Stvar je u tome što lanac nije vezan za disk već se slobodno kreće, ima u tom disku žljeb u koji lanac uklapa baš kao i na maču od motorne testere. Kad se disk zaleti, on zaleti i taj lanac ali pošto oni nisu vezani, ako dodje do zaglavljivanja disk nastavi da se okreće a lanac stoji. Tako je bar u teoriji zamišljeno to čudo no što se mene tiče to ne ide na moju brusilicu.

Jeste ako spadne. :osmeh:
Salu na stranu obavezno krvnički dotegnem navrtku, I stitnik montiram obavezno.

Ja stavljam list od cirkulara na trimer . Dali je to opasno ?

Jel
se radi o cirkularnom sječivu baš za trimer ili o onom koje je uzeto sa ručnog cirkulara? Što se obrtaja tiče može biti opasno jer trimeri obično vrte i preko 9000 obrtaja dok ručni cirkulari za drvo imaju mnogo manje. Poseban problem su udarci u razne predmete, cirkularna sjećiva za ručne testere nisu namijenjena da mogu to da podnesu je tu i rizik od lomljenja. Po meni, najbolji izbor za trimer su Husqvarna Scarlet sječiva, oštre se običnom turpijom kakva se koristi za oštrenje lanca na motornim testerama, nemaju ni vidia oštrice koje mogu da se odlome jer je sav list izradjen od jednog komada čelika i pašu na sve trimere jer se izradjuju i sa 20mm rupom koju koristi Husqvarna i sa 25.4mm rupom koju koristi većina drugih trimera. NIje baš jeftino, 15 eura ali se isplati jer reže vrlo brzo i lako, ne guši trimer jer su sječiva razmaknuta i veoma je sigurno.

Pa majku mu za trimer su valjda predvideli da ide testera,ja kupio za moj za neke mladice mada ga jos nisam koristio,zavrsio sam sa trokrakim nozem..

Prvi put cujem da se koriste na trimerima ploce I od rucnih cirkulara. A za trimer koristim plocu sa vidijama. Dosta dugo traje, a kada se istupi kupuje se nova. Ne ostrim je.

Ajde vec kad smo kod brusilica i cirkulara,da li neko zna da mi kaze,video sam par puta na buvljaku i najlonu ,ploca okrugla a na njoj po obodu stavljen lanac od motorne testere,za sta se to koristi?
Ja sam to kupio za brusilicu umesto lista cirkulara ali sam se plašio da ga montiram ,ne izgleda mi sigurno za rad.Lakše mi je polako sa ubodnom ili recipro nego da se unakazim. Jpoš je neka Vomax iz Kine kvalitet upitan...Još jedna stvar me buni kako se ponaša kada se pregreje ,kao lanac na motorki kada ostane bez ulja?

Ja sam to kupio za brusilicu umesto lista cirkulara ali sam se plašio da ga montiram ,ne izgleda mi sigurno za rad.Lakše mi je polako sa ubodnom ili recipro nego da se unakazim. Jpoš je neka Vomax iz Kine kvalitet upitan...Još jedna stvar me buni kako se ponaša kada se pregreje ,kao lanac na motorki kada ostane bez ulja?

To pre svega nije alat za sečenje nego skulptorski alat za drvo. Svi su potekli od originalnog Arboteka koji je patentiran prvo u Australiji. Od mnogih kopija koje mogu da se nadju kod nas je najgora ona sa lancem na ploči, posle toga je ona limena sa imitacijom zuba od lanca, ne treba im podmazivanje ali se prilično brzo istupi pa je još opasnija.
A prava i najbolja verzija je ovo:
http://www.arbortech-tools.com/tools/Arbortech-Industrial-Woodcarver-.html
Nije alat za jednu ruku, obavezno se koristi sa ručkom i dobrim rukavicama zbog vibracija i komada drveta koji udaraju po ruci.

[video]https://www.facebook.com/1814623478778864/videos/1874670422774169/[/video]

Sta bi sa kamiondzijom jeli iskocio covek napolje ovi likovi snimaju kao da se nista nije desilo i jos se na svu ovu nesrecu smeju?

Nazad
Vrh