Miroslave grešiš u načinu razmišljanja. Kada te neko ugrožava, krade, razumljivo je da želiš da se odbraniš od toga. Ja to shvatam. A da li postaviš nekada pitanje sebi, da li razmišljaš šta je nateralo nekoga da krade? Šta je nateralo nekoga da ubije? Odakle nekome ideja da siluje, da razmišlja da je normalno da se siluju žene (vest od pre neki dan)? Misliš da se ljudi rađaju zli?
Kada tako postavimo pitanje, onda možemo da na pravi način razmišljamo o problemu. Znači kada se bavimo uzrocima a ne posledicama.
Za sve ovo je zajednički imenitelj sistem. Sistem koji stvara nasilje. Koji uništava međuljudske odnose, porodicu, sve tradicionalne vrednosti koje su postojale. (To je odgovor na pitanje bele kuge što se pisalo pre neku stranu). Koji uništava prirodu, život na zemlji! Taj sistem se zove kapitalizam! On je prodro u svaku poru na planeti. U mišju rupu da se sakriješ, kapitalizam će da te nađe. Svaki segment prirode je predmet obrade kapitala, svaki deo ljudskog tela, od nokta do materice je sredstvo za stvaranje profita.
I ne samo u smislu dobara, on je prodro i u način razmišljanja. Zato sam ja reagovao na tvoj post. Jer mi smeta da mladi tako razmišljaju. Oni su kroz istoriju uvek bili pokretači promena, studentska omladina. Taj mladački duh i treba da se bori za svet. Neće valjda stari? Međutim, oni su danas najreakcionarnije snage (studenti), integrisani su u sistem. Žele da zarade milione ili da odu na zapad a za budućnost ko te pita... Pravu prirodu sistema možeš da vidiš u odnosu poretka prema takozvanim neprofitabilnim strukturama, prema mladima i starima. Mladi su prepušteni ulici a stari staračkim domovima. Kada ne stvaraš profit -crkni. A nekada se cenilo životno iskustvo, seda brada. To je bio simbol mudrosti, životnog iskustva. Zato sam i citirao Njegoša.
Kada apsolutizujete privatnu svojinu i kada to postane jedini vid odvijanja društvenog života, kada je profit jedino što je bitno, onda su svi zločini dozvoljeni da bi se odbranio poredak. Sve da se učini da se zaštiti imovina. Ubij, uništi. Samo mi ostavi moju oazu. Jeste li pročitali vest od pre neki dan, da 63 osobe poseduje koliko i 3.6 milijardi ljudi? Jesu li oni to radom stekli? Ili pljačkom kroz sistem koji je pljačkaški? Nema više morala prijatelji, nema duhovnosti. Crkve?! I one se prilagođavaju sistemu, da bi vladale. Kada neće breg Muhamedu, Muhamed će bregu.
Vi koji imate decu, razmišljate li o tome gde idu stvari? Kuda vodi ovaj svet? Kada su stvari sada ovako loše, šta će biti za 50 godina? Ako uopšte bude čiste vode i vazduha ovim tempom destrukcije. U takvim uslovima, kojekakve radikalne ideje i ideologije će lako da nađu plodno tlo. Sada se stvari rešavaju, ne kasnije kada sve bude uništeno. Svi smo mi odgovorni. Jeste li čuli da je od 1970. do danas uništeno 50 posto životinjskog sveta?
LINK
Naspram ovakvih vesti ljudi treba da budu borbeni, rešeni da promene nešto! A ne samo kada ih to lično dodirne. Uđe ti neko u dvorište pa na njega...
Ne treba vam tu nikakva filozofija da biste shvatili stvari. Samo da budete budni za svet oko sebe. Da razmišljate. I za kraj pročitajte pismo indijanskog poglavice plemena Sijetla.
LINK
On je bio neuk čovek, nepismen. A veći je mislilac od današnjih filozofa, doktora nauka itd. pre 150 godina.
Ja sam malo odužio sa postom ali ste me povukli da kucam ovoliko.
Pa možda nekome znači to što sam napisao.