New Holland

A sta je fora sa tim automatskim ukljucivanjem i u kojoj se uopste operaciji to koristi?Ako vam treba prednja vuca onda je ukljucite i neka vuče stalno a ne malo hocu, malo neću.Ja bi to zabranio u traktorima, takav nacin ukljucivanja.
Svašta nešto mu se desilo za jako malo radnih sati,nije im bas dobra reklama.
 
Ukoliko nije kasno, ispusti dot4 i sipaj LHM. 1000 dinara je litra. Ako su otišli cilindri, onda će biti skupa greška majstora. Piše na hladnjaku koja ulja koristiti. Njima je boljka mešni ventil koji se nalazi ispod sedišta i verovatno je on otišao. Sto se tiče prednje vuče, najverovatnije su ploče stradale. Hoće zubi da popucaju. Slažem se sa Spajkijem, automatska prednja vuča je , po meni, nepotrebna.
Jel u garanciji?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Evo nama na 6050 u zetvi kocnice otkazu, doduse greska majstora, sipao dot4 ulje.

Crkla klima u gruberisanju, presostat neki riknuo.

Najnovije, crkla prednja vuca. Lamele izlomio.

Na satu 1044mth.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Te lamele sam i ja izlomio dok je traktor bio jos veoma mlad. Bila je moja greska i tacno znam kada sam zeznuo stvar sa automatskom prednjom vucom. Treba koristiti stalno ukljucenu prednju vucu. Kod mog T7000 kada se to desilo stavili su ojacane lamele i od tada ide bez ikakvih problema. Probaj da pitas majstore-servisere da li moze i kod tebe da se stave te ojacane lamele od Fiata 180-90.
 
Da da. Automatska vuca je napravila problem. Od tih 1000 sati ja sam napravio 600 700 otprilike i nikad nisam na automatskoj radio, ostalih 300 400 recimo da je vozeno na automatskoj.

Kazu da je to bas problem, veliko opterecenje a slabe lamele.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
Prednji kotači koće bez uključenog prednjeg pogona samo ako traktor ima nezavisne kočnice na svim kotačima. Skuplji traktori, pogotovo brži od 40 km/h imaju takvo rješenje (ne nužno svi).
S uključenim prednjim pogonom nije preporučljivo voziti velikom brzinom po asfaltu. Stoga su proizvođači pribjegli rješenju koje je jeftinije od nezavisnih kočnica na svim kotačima, a to je automatsko uključivanje prednjeg pogona. S obzirom na to da spojka koja aktivira prednji pogon pritiskom na kočnicu, mora reagirati u jako kratkom vremenu, spojka i sam prednji pogon moraju biti dovoljno moćno dimenzionirani.
 
Evo nama na 6050 u zetvi kocnice otkazu, doduse greska majstora, sipao dot4 ulje.

Crkla klima u gruberisanju, presostat neki riknuo.

Najnovije, crkla prednja vuca. Lamele izlomio.

Na satu 1044mth.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk


A meni stize 6050 za dve nedelje🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
Nadam se da nece biti ni priblizno problema kao kod tebe...
 
Mazi mazalice na 20-30 sati i menjaj ulje na 200 maks, izduvavaj filter kabine i vazduha svako malo. Dok sam soferirao maxx 125 nista od navedenog se nije desilo.
 
Matori je malo nervozan ne moze da doceka sutrasnji transport. :p

Kako vreme brzo leti ko da je juce bilo kada smo ga kupili i postavljao slike ovde na forum a bilo je pre 11 godina.

m6pUFXM.jpg
 
Poslednja izmena:
Ljudi kolega treba pomoč....
Radi se o NH Tl 90, ne svijetli mu kornjača lampica tabli kad prepolovi brzinu (žarulja je ispravna) i veći problem je to da kad traktor vozi na kvačilu traktor kao da izbaci iz brzine, recimo kad oče nešt prikopčat ide na rikverc i polako ga pušta na kvačilu traktor stane i na tabli blica zec tad mora izbaciti revers i ponovo ga ubaciti ili naprijed ili natrag i traktor ide normalno sve dok ponovo ne stisne kvačilo.....jel zna netko o cemu se radi?
 
O TL modelima mislim da nije pisano.... Nisam siguran da li ga neko uopšte i ima. Kolega Tonchi ima drugara koji ima NH TL model, pokušaj njega kontaktirati, možda njegov drugar zna nešto više.
 
Slabo bi ovaj momak zaradio od prodaje traktora.
Nešto mi ovaj traktor bučan, skače kao jarac, a i brzine se teško šaltaju.
 
Nazad
Vrh