Navodnjavanje

Bilo je štete i kod mene ali stavim spojnicu samo ako na kraju crijeva nema oritiska, sve dok na kraju kaplje ja ne ulazim u kukuruze. A iskustvo mi je pokazalo svake godine nove trake.

Kod mene je za 24 sata bilo izbušeno ko sir,vrane,zečevi,miševi.Mislim da nema smisla stavljati nadzemno.
Možda je i greška što sam stavio posle setve.

To bi za tzv notill bio pun pogodak . 2 ,mozda 3 godine iste trake bez diranja? Samo bi se moralo sijati po istim redovima ,sto je kod kukuruza problem.

Takvu sjetvu kod nas ne radi niko, a ja sigurno neću, obožavam čistu njivu bez boljni ostataka i trave, vjenčao sam se sa plugom, a mislim da korijen više voli uzoranu zemlju nego beton, a pogotovo beton posle navodnjavanja.

Ja kada sam se raspitivao bilo je da se iznajmljuje masina za postavljanje. I to se radi tako da dva tanjira samo malo zagrnu zemlju. To je tih nekih do 5 cm. Jeste i zbog ptica da ne buse, ali vecinom zbog vetra da ne izokrene i pomeri creva. Ne verujem da je tesko posle izvlaciti ih iz njive. Ko baca creva njemu je sve jedno kako ce ih izvlaciti. A umesto spojnica ima resenje sa izolir trakom. Dobro se namota. Pa i ako kaplje tu je na zemlji gde se i zaliva.
Sto Miladin rece bitno je sve postaviti kad se zavrsi sa spartanjem kao poslednjom operacijom. Vise se ne ulazi i tada se postavi. I onda se prati vreme odnosno kakva je vlaga u zemljistu. Samo odrzavati odredjeni nivo te vlage i nema problema za prinos. Veoma je jednostavno. Ja posle ovogodisnjih 80 ari plan je da svih 2,5 ha zalivam. Uz dodatak prihrane kroz isti sistem. Pogotovu tu prihranu pre cvetanja i posle u nalivanju.

Ja kada sam se raspitivao bilo je da se iznajmljuje masina za postavljanje. I to se radi tako da dva tanjira samo malo zagrnu zemlju. To je tih nekih do 5 cm. Jeste i zbog ptica da ne buse, ali vecinom zbog vetra da ne izokrene i pomeri creva. Ne verujem da je tesko posle izvlaciti ih iz njive. Ko baca creva njemu je sve jedno kako ce ih izvlaciti. A umesto spojnica ima resenje sa izolir trakom. Dobro se namota. Pa i ako kaplje tu je na zemlji gde se i zaliva.
Sto Miladin rece bitno je sve postaviti kad se zavrsi sa spartanjem kao poslednjom operacijom. Vise se ne ulazi i tada se postavi. I onda se prati vreme odnosno kakva je vlaga u zemljistu. Samo odrzavati odredjeni nivo te vlage i nema problema za prinos. Veoma je jednostavno. Ja posle ovogodisnjih 80 ari plan je da svih 2,5 ha zalivam. Uz dodatak prihrane kroz isti sistem. Pogotovu tu prihranu pre cvetanja i posle u nalivanju.
za izolir traku je smesna prica. jednom kupis spojnice i to je to. posle vadjenja traka ih skines i gotovo. ali ok svako ima svoje nego me interesuje cime prihraniti pre cvetanja a cime u nalivanvanju

Fosfor i kalijum se cjelokupan moze dati pred oranje u jesen jer se teško pomijera u zemljištu, azot je malo diskutabilan zbog ispiranja vodom. Ja ga dajem u jesen zaoravanjem ureje i u predsjetvenu pripremu. Mozda je azot bolje rasporediti u vegetaciji kroz kpk ali tu ima jedna granica. Navodno davanje azota posle šestog lista utiče na produženje sazrijevanja zrna. Ja sam već zaorao za kukuruz 700 kg /ha 10 26 26 i 200 kg/ha urea. U narednom periodu kupim podatke kako dodati preostalu količinu azota a da ne produžim zrenje zrna pošto vršem kukuruz.

Fosfor i kalijum se cjelokupan moze dati pred oranje u jesen jer se teško pomijera u zemljištu, azot je malo diskutabilan zbog ispiranja vodom. Ja ga dajem u jesen zaoravanjem ureje i u predsjetvenu pripremu. Mozda je azot bolje rasporediti u vegetaciji kroz kpk ali tu ima jedna granica. Navodno davanje azota posle šestog lista utiče na produženje sazrijevanja zrna. Ja sam već zaorao za kukuruz 700 kg /ha 10 26 26 i 200 kg/ha urea. U narednom periodu kupim podatke kako dodati preostalu količinu azota a da ne produžim zrenje zrna pošto vršem kukuruz.
ja sto sam citao najvise mu treba azpta do metlicenja tako da mu kroz sistem treba dati najkasnije izmedju 7 i 9 lista posle toga nista stim sto ja ureju bacam pred setvu jedan deo a drugi deo an kroz sistem pred metlicenje. u jesen ne bacam ali koristim bio plug za razgradnju zetvenih ostataka

Kada pitam vještačku inteligenciju za azot kaze zadnje pustanje kroz kpk najkasnije do 10 dana posle metličenja, uglavnom se do te zadnje faze dodaje pomalo azota po pravilnom rasporedu. Meni to djeluje kasno, mada ima logike jer je ta zadnja faza svega 10 do 15% od ukupne doze potrebnog azota. A ukupna doza za 15t/ha je oko 250 kg čistog N po hektru, ili oko 550 kg/ha ureje.

Po nekom mom shvatanju ureu treba davati najvise do pred metlicenje. Posle kombinaciju azota i fosfora jer P daje efekat za cvetanje i oprasivanje. Nakon toga dodavati an umesto uree i naizmenicno sa kalijumom. Ako se seju hibridi fao grupe 400 onda azot i nece toliko uticati na produzenje vegetacije i otpistanje vlage. U avgustu i ne treba pustati sistem jer je kukuruz do tada vec sve zavrsio. Pustiti ga da polako sam sazreva i nece biti problem. A ako su fao 500 i 600 onda se mora voditi racuna jer su kasni hibridi.

Zaljevanje se prekida onog momenta kada se na vrhu zrna počne pojavljivati crna tačka, na sredini klipa se okruni izvadi zrno, noktom se malo zagrebe vrh zrna, ako se vidi crna tačka voda više nema efekta, ako nema crne tačke voda ima jos efekat na klip. To je obično od polivine do kraja septembra. Ako se zaljevanje prekine u augustu onda prinos neće biti maksimalan, i naravno kiša se sabira zajedno sa zaljevanjem.

Nazad
Vrh