Navodnjavanje

Nema na čemu, sledeće godine se pripremam za veći prinos pa će vidjeti rezultate.

Evo i ja da napisem. Ove godine sam postavio sistem 1 jula. Zakasnil sto do mene sto do dobavljaca opreme. I za probu sam stavio na povrsinu od 0,8ha od celih 2,5 ha. Ukupno na celoj parceli sam imao 8,3 t. A na zalivanom 3,5t. Ovaj ostatak je bas bio redak imao je klip i lepu oplodnju ali je ostalo sitno zrno bez tezine. A ovaj zalivani je svaki imao klip bez jalovih. Isto dobra oplodnja ali jako kratak klip.
Trebalo je postavoti krajem maja i onda onu veliku kisu iz maja samo povremeno odrzavati ovim sistemom. Vrlo jednostavan sistem. Posto mi je bunar uz kucu koristio sam struju. Upalim pumpu u 19h i radi do ujutru do 7 h. Otprilike je to oko 30 l/m2.
E to bi bila prava stvar. I sto uvek tvrdim da ako nema kise i vlage u junu nema prinosa. Jer tada mu treba dosta vode da izgura metlicu da izgura dovoljnu duzinu klipa da bude dobra oplodnja i onda nema problema. U julu i bude nekih kisa. Ali sa ovim sistemom ne gledas u nebo. Dodas jos par puta ovoliko u julu i zrno ima da bude tesko. I eto rekorda u prinosu.
Vec sam ugovorio creva i sta mi jos nedostaje da sl godine pokrijem opet dr njivu koja je isto 2,5 ha. I sada bez gresaka ove godine. Jos mi je u planu da instaliram i Venturi sistem i da ga prihranjujem AN-om bas u ovim fazama o kojima sam pricao. Pa cu videti kakav ce rezultat biti.
Inace sam ovogodisnja creva oprao i spakovao. Nema nikakvih ostecenja pa cu prvo njih upotrebiti i ostalo koliko treba dokupiti.

Odlično Mirban.
Jedan savjet, nemoj dugo zaljevati u cugu, zaljevaj po oko 20l/m2, kreni zaljevati od desetog lista ako nema vlage. Imas na internetu koliko vode treba kukuruzu po mjesecima pa toliko mu i daj vode, samo sabiraj i padavine a razliku dodaš. I mene muči Venturi, moram vidjeti cijene.

Zaboravih reći, ja sam prošle godine ostavio trake ali su imali dosta rupa, stavio sam ih i ove godine ali to neću više tako raditi, dobio sam dosta nejednako zaljevanje, odsad samo jedna godina i bacanje trake.

Miladine ima jednostavnije za Venturi. Ne moras kupovati pravi. Ali kad budem montirao mogu ti sliakti pa poslati. Tako mi objasnio covek koji je ceo sistem montirao.
Kod mene nisam primetio da ima ostecenja. Tako da cu ove postaviti pa cu videti. Na ovih 6 km imao sam na oko 8-10 nastavaka.
A znam da cim zavrsim sa zadnjim prskanjem cu odmah postaviti sistem. I naravno cim vidim da nema u najavi kise odmah cu zalivati. A ovako mi je najlakse. Odnosno mom ocu. Jer on to uvece ukljuci pumpu i ujutru majka ili on ugase. A posle cim vidim kakvo ce vreme biti narednih dana tako i donosim odluku kad cu ponovo pustiti.

Nije peoblem za prihranu kad se navodnjava sa pumpom, to se radi preko usisa, problem je kod mene što ja navodnjavam preko hidranta pod pritiskom, nema usisa.

Nazad
Vrh