Navodnjavanje male površine za kućne potrebe

Ако су подесиве то онда значи да сваку треба да подесиш да капљу уједначено.
 
Postoje PC kapljači (kapljači sa kompenzacijom pritiska) koji pri različitim pritiscima (0,5-4 bara), prouzrokovanim nagibom terena ili dužinom laterala, kaplju ujednačeno recimo 0.85l/h, 1 l/h, 1.2 l/h, 1.5l/h, 1.6l/h, 2 l/h, 3l/h, 4 l/h, 8 l/h...
Nema potrebe da ih podešavaš i ujednačavaš i vrlo su rasprostranjeni na tržištu.

Pored njih pojavili su se i PCND kapljači (kapljači sa kompenzacijom pritiska, koji se ne dreniraju). To opet ima veze sa nagibima, jer kad sistem zaustaviš onda se kroz obične PC kapljače voda usled nagiba izdrenira, dok PCND kapljač se zatvori i sprečava dreniranje. Najčešće se koristi u pulsnom navodnjavanju kod borovnice u saksijama i bankovima. Niko ne želi da ima donje saksije budu prevlažene, a gornje suve.

Onda PCAS kapljač ( kapljač sa kompenzacijom pritiska, koji imaju antisifon prepreku). Takvi kapljači mogu bez problema da se ukopavaju ili da leže na tlu, a da se ne začepe od prašine i blata. Kad stane navodnjavanje i kad kapljači na donjem delu pada počnu da se dreniraju, ne stvara se sifon efekat na višem delu laterala i ne uvlači ništa u sebe. Koriste se u ratarstvu (soja i kukuruz) i u voćarstvu za lešnik vrlo često za podpovršinsko navodnjavanje, ukopavaju se i na 50 cm dubine.

Na kraju postoji PCRG kapljač (kapljač sa kompenzacijom pritiska i preprekom za korenov sistem -Root Guard). Takav kapljač ima ugrađene mehaničke ili hemijske prepreke za dlačice korenovog sistema koje traže vodu i mogu da uđu u kapljač i da ga blokiraju.

Ova priča sa kapljačima je uznapredovala u poslednjih 25 godina.
 
Poslednja izmena:
Ovi pc kapljaci kad se jednom zapuse ne mozes im nista ovu normalno otvoris odstranis necistoce ako postoji . I to je to . Teraj dalje
 
Ovi pc kapljaci kad se jednom zapuse ne mozes im nista ovu normalno otvoris odstranis necistoce ako postoji . I to je to . Teraj dalje
Uslov za rad i PC kapljaca i svih drugih emitera vode kao sto su tvoji stelujuci kapljaci i sva druga prskajuce opreme je da imas odgovarajucu filtraciju. Grubu- hidrociklon i finu- disk ili mrezasti filter od minimum 130 mikrona.
Povremeno 2 do 3 puta godisnje moras da ispiras sistem kiselinom i peroksidom, sto zbog hemijskih necistoca: kamenca i gvozdja, tako i zbog mehanickih recimo algi.

Dakle, nestrucnim upravljanjem i dimenzionisanjem filtracione opreme uzrokuju se tvoji navedeni "nedostaci" svih pa i tvojih stelujucih kapljaca.

To tvoje "otvoris, ocistis i teraj dalje" mi lici na nestrucne izjave losih prodavaca, koji ne znaju da procene problem i obim posla.

Mozes uvek sam da procenis koliki je obim posla otvoriti i ocistiti recimo 1 ha (3000) kapljaca. Otvaranje kapljaca 10 sekundi, ciscenje nekim silom, odvijacem ili zicom sigurno minimum 3 minuta, zatvaranje i stelovanje protoka ko zna koliko. I tako 3000 puta.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh