MOMOSARIC
Član
Možda zavisi od tipa zemlje , ali kod mene definitivno nešto slično drugom obliku . Uglavnom dosta daleko se proširi , ali treba dovoljna količina vode i vrijeme rada da sastavi sve , tako da ako ima nekih depresija i par metara pored trake ,nakon odredjenog vremena u njima će voda izbiti na površinu . Ja sam konkretno u kukuruzu stavljao trake u svaki četvrti red . Nisam ni planirao taj tip navodnjavanja ali su mi se neplanski pojavile trake da su višak a nisam imao za cijelu površinu , pa sam riješio da probam eksperiment da idem na svaki 4. (ili je to 3. ?)red uglavnom oko 2m su udaljene traka od trake . Jedna njiva dužine 240m , a druga 400m , i to je previše . Spočetka se činilo da je slab efekat , ali nakon 3 dana rada vidjelo se da je cijela parcela više-manje jednako zalivena.
Glavno je da netreba stvarati sliku zalivene površine gledajući površinu i gdje je mokro , nego treba otkopati dole da se vidi gdje je vlagao tišla .
Glavno je da netreba stvarati sliku zalivene površine gledajući površinu i gdje je mokro , nego treba otkopati dole da se vidi gdje je vlagao tišla .