Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

Možda zavisi od tipa zemlje , ali kod mene definitivno nešto slično drugom obliku . Uglavnom dosta daleko se proširi , ali treba dovoljna količina vode i vrijeme rada da sastavi sve , tako da ako ima nekih depresija i par metara pored trake ,nakon odredjenog vremena u njima će voda izbiti na površinu . Ja sam konkretno u kukuruzu stavljao trake u svaki četvrti red . Nisam ni planirao taj tip navodnjavanja ali su mi se neplanski pojavile trake da su višak a nisam imao za cijelu površinu , pa sam riješio da probam eksperiment da idem na svaki 4. (ili je to 3. ?)red uglavnom oko 2m su udaljene traka od trake . Jedna njiva dužine 240m , a druga 400m , i to je previše . Spočetka se činilo da je slab efekat , ali nakon 3 dana rada vidjelo se da je cijela parcela više-manje jednako zalivena.

Glavno je da netreba stvarati sliku zalivene površine gledajući površinu i gdje je mokro , nego treba otkopati dole da se vidi gdje je vlagao tišla .

Pitam iz razloga što su mi trake ispod folije a salata je posađena. Nisam hteo pored svakog reda salate da stavljam traku pa sam stavio jednu traku na dva reda salate. Razmak između redova salate je 25cm a između je traka. Ne vidim kako voda ide pa pitam iskusnije kolege :)

Zavisi od tipa zemljista. Na lakim, peskovitim zemljistima voda ide vise u dubinu nego u sirinu. Na teskim, glinovitim ide vise u sirinu nego u dubinu. Na srednje teskim zemljistima je nesto izmedju. Tih 25 cm medjuredno jedna traka ce pokriti.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

ima li neko iskustva sa zalivanjem kap po kap mladih oraha? koji period u toku godine? koliko često, koliko litara po sadnici na dan.........

ko ima najjjeftiniju opremu u Beogradu? (moze i na PP, ako je zabranjeno da se ovde daju preporuke.....)

U Srbiji, na nepeskovitim zemljištima, preporuka je da se ide sa malim protocima 0,6 l/h, razmak između kapljača na 0,3 m a razmak između laterala 1,5 m. Potrebno je samo da se duže zaliva- 3 i više sati. Tada se ostvaruje ravnomernost u zalivnom sloju zemljišnog profila. Nema zabarivanja pa onda oticanja vode u dublje slojeve- zadržava se optimalan odnos vazduha i vode u zemljištu. Nema spiranja hranljivih elemenata (posebno azota) iz površinskog sloja u dubine.

Kupci najčešće uzimaju trake ili creva na 0,1 ili 0,2 m, sa relativno velikim protokom i preko 2 l/h i to sve postave na malom rastojanju da bi što pre zalili, a ne znaju da time nanose ogromnu štetu biljkama i u kvalitetu zalivanja i u kvalitetu prihrane.

Da li može za zalivanje kap po kap da se koristi petostepena električna pumpa koja se koristila za tehnološku vodu u domaćinstvu?

Pozdrav
u Subotici ima da se kupi kap po kap traka po 3.5 din/1m. Ima sa 4L/h i 10L/h .Jedini problem je da su kapljaci na svakih 10cm. Negde sam na forumu citao da treba da budu kapljaci na 30 cm.

Dobro vece ljudi,evo i ja ovih dana razmisljam sta cu i kako i dali je moguce izvesti to tako,ocu kukuruz zalivati parcela dugacka 160 metara a oko 40-45 reda kukuruza u sirini,pa me zanima dali bi bilo dosta stvaiti na 2 reda kukuruza jednu traku???? ili na svaki red po traka to bi bilo najbolje ali je duplo skuplja varijanta.
A za to sto kolega napisao da na dva reda salate stavio 1 cev,to je i vise od dovoljnog,i ja tako radim u salati i extra bude...jedino u paradajzu u banak stavljamo dve cevi mada mozda bi i jedan uradila posao..ali nsiam siguran..bio bih zahvalan na gore pomenutom pitanju
i interesuje me dali moze mala dmb pumpa 500l/min da vuce vodu iz bunara..znaci ona mala benzika kao tomosova pumpa

Samo da ti kažem ovo na brzinu ( kasno je nemogu detaljno) : imao sam neke kpk trake namijenjene za nešto drugo , pa se odustalo , pa kad sam vidio da je suša stavim ih ove godine u kukuruz . Ukupna površina koju sam zalivao na taj način je oko 4-5 ha .Traka nisam imao dovoljno nego za pola površine ako bi išao na svaki druge red pa reko svejedno je ajd da stavim na cijelu površinu svaki četvrti red . Uglavnom ispalo je odlično , tako ću i ove godine , a svaki drugi ... , tu nemaš šta da razmišljaš.

Da li može za zalivanje kap po kap da se koristi petostepena električna pumpa koja se koristila za tehnološku vodu u domaćinstvu?

Ako nema da naduva kpk creva da kaplju svom duzinom onda joj je kapacitet mali ili je bunaru mali kapacitet . A na drugu stranu posto je vise stepena ako ima dovoljan ili veci kapacitet ce da pokida kpk trake . Najbolje stavi se na razvodno crevo manometar pa se tacno vidi . Uglavnom dosta mu je 0.6 - 0.7 bara da trake lepo rade .

Kapacitet joj je 0,5-1,5 L/s mislim da nije ni veliki ni mali kapacitet za 25-30ari. Planirao sam da stavim manometar i neku slavinu za regulaciju protoka.

Postovanje svima,
posto sam nov u vodama povrtarstva a i nikada nisam imao dodira sa sistemom zalivanja kap po kap zamolio bih svakoga sa iskustvom da mi pomogne savetima. Na delu placa koji sam namenio za povtarstvo 14x30m planirao sa ga podelim na dva dela od 7x30 i da na jednom delu sejem kulture koje ne zahtevaju puno navodnjavanja a na drugoj bih u 6 redova po 30m postavio sistem kap po kap. Posto na placu imam samo obicnu pumpu morao bih da uzmem neku cisternu od 1000 lit kao akumulator vode za sistem. Interesuje me koliko je moj plan ostvariv i za koje vreme bih potrosio tih 1000lit na tih 6 redi, sta je najbolje da uzmem od opreme za to zalivanje (koji rezervoar, koja debljina creva i razmak rupica, ventile, od kojeg proizvodjaca preporucujete, koliko je to trajno,da li se creva pomeraju kod okopavanja, idu li uz biljku...). meni je bitno da u danima kada sam poslom sprecen da biljke ne budu nezalivene.

Nazad
Vrh