Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

nesko2563

Član
Učlanjen(a)
17 Apr 2012
Poruka
4.257
Lokacija
Opština Žabalj
Moze pomoc?
Imam voce u basti. 7redova po 50m duzine. Bunar fi50 iskopan.
Hocu kap po kap da ugradim. Bastu i dvoriste deli cardak koji slabije koristim. Plan mi je da tu na cardak dignem rezervoar od 1000l pa da pumpom povremeno punim rezervoar a iz rezervoara da pustam dalje u kap po kap tj prvo u neki okiten veceg precnika i da ga koristim kao razvod a da u njega ubadam i razvodim okitene za svaki red voca. Visina rezervoara bi bila 2m.
Metalne cevi nosace okitena sam mislio da pobodem na nekih 30-40cm od zemlje na svaka 2m i kroz njih pocinkovanu zicu da zategnem pa da zica nosi te kap po kap okitene u redovima i da kapljace ubadam po dva za svaku vocku, jedan pre stabla i jedan posle stabla. Voce je raznovrsno pa bi verovatno se desavalo da ne budu otvoreni svi kapljaci odnosno, ako prihranjujem jednu vratu onda samo za nju kapljaci da rade.
Na bunaru je neka mala pumpa kinezara od 500w. Izlaz 1". Pumpa bi bila udaljena od rezervora nekih 20m a od planiranog razvoda 2m. To sam tako iz glave gledajuci kojekakve sisteme smislio al se ne razumem u kap po kap i na cega treba da pazim i sta kako da radim a cak ne znam ni sta da kupim pa ako moze savet, znacio bi mi svaki
 

Sasa aachen

Član
Učlanjen(a)
29 Maj 2013
Poruka
41
Lokacija
Zitiste
kopao sam bunar fi 125 na 120 metara, njiva je 4,5 jutra na koju se sadi paprika i zalivace se sistemom kap po kap ispod folije pa me interesuje koja bi bila najbolja elektricna pumpa za takav posao? u planu je da se zaliva u tri dela tj ne sve odjednom zbog kapaciteta bunara. Hvala
 

Stevan_

Član
Učlanjen(a)
10 Apr 2018
Poruka
279
Lokacija
Крушевац
Koje trake 16 mm (10 cm) bi bile najbolje za baštu, da traju bar dve sezone? Uzimao sam razne, Peštan, kineske, "italijanske" bez belih linija, ali se skoro sve pocepaju za jednu sezonu i sledeće sezone su skoro neupotrebljive jer na mestu curenja ispuste previše vode. Ove italijanske su mekše, ne prelamaju se, više vode ispuštaju, što je dobro i manje se cepaju, ali se ne sećam marke i ne znam gde mogu da ih nabavim.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока
 
Vrh