Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

Moze pomoc?
Imam voce u basti. 7redova po 50m duzine. Bunar fi50 iskopan.
Hocu kap po kap da ugradim. Bastu i dvoriste deli cardak koji slabije koristim. Plan mi je da tu na cardak dignem rezervoar od 1000l pa da pumpom povremeno punim rezervoar a iz rezervoara da pustam dalje u kap po kap tj prvo u neki okiten veceg precnika i da ga koristim kao razvod a da u njega ubadam i razvodim okitene za svaki red voca. Visina rezervoara bi bila 2m.
Metalne cevi nosace okitena sam mislio da pobodem na nekih 30-40cm od zemlje na svaka 2m i kroz njih pocinkovanu zicu da zategnem pa da zica nosi te kap po kap okitene u redovima i da kapljace ubadam po dva za svaku vocku, jedan pre stabla i jedan posle stabla. Voce je raznovrsno pa bi verovatno se desavalo da ne budu otvoreni svi kapljaci odnosno, ako prihranjujem jednu vratu onda samo za nju kapljaci da rade.
Na bunaru je neka mala pumpa kinezara od 500w. Izlaz 1". Pumpa bi bila udaljena od rezervora nekih 20m a od planiranog razvoda 2m. To sam tako iz glave gledajuci kojekakve sisteme smislio al se ne razumem u kap po kap i na cega treba da pazim i sta kako da radim a cak ne znam ni sta da kupim pa ako moze savet, znacio bi mi svaki
 
kopao sam bunar fi 125 na 120 metara, njiva je 4,5 jutra na koju se sadi paprika i zalivace se sistemom kap po kap ispod folije pa me interesuje koja bi bila najbolja elektricna pumpa za takav posao? u planu je da se zaliva u tri dela tj ne sve odjednom zbog kapaciteta bunara. Hvala
 
Koje trake 16 mm (10 cm) bi bile najbolje za baštu, da traju bar dve sezone? Uzimao sam razne, Peštan, kineske, "italijanske" bez belih linija, ali se skoro sve pocepaju za jednu sezonu i sledeće sezone su skoro neupotrebljive jer na mestu curenja ispuste previše vode. Ove italijanske su mekše, ne prelamaju se, više vode ispuštaju, što je dobro i manje se cepaju, ali se ne sećam marke i ne znam gde mogu da ih nabavim.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока
 
Pozdrav,dali neko ima informaciju o tome da ako bi hteo ugraditi venturi komplet u glavni vod navodnjavanja onda prilikom koriscenja tog kompleta koliko bi imao (procentualno) pad pritiska i pad kolicine vode pri izlasku iz celog tog kompleta?
 
Pozdrav,dali neko ima informaciju o tome da ako bi hteo ugraditi venturi komplet u glavni vod navodnjavanja onda prilikom koriscenja tog kompleta koliko bi imao (procentualno) pad pritiska i pad kolicine vode pri izlasku iz celog tog kompleta?
Stavi t komad na pumpu,na t izlazu navoja uradi redukciju na 3/4 cola,na nju zavrnes slavinu,na slavinu crevo koje ide u bure ili posudu sa vodom o prihranom ,otvaranjem slavine manje ili vise kontrolises doziranje prihrane .

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
 
Pre pumpe ne mogu ga ugraditi jer vucem vodu iz busenog bunara sa dubinskom pumpom,znaci ostaje samo varijanta posle pumpe.Ja sam upoznat stime kako funkcionise venturi komplet,kako treba ugraditi,ja samo to ne znam da prilikom koriscenja tog kompleta koliko cu imati MANJE pritiska i vode u odnosu na to ako ga uopste nemam ugradjenog...5%...10%....20% ??
 
Po nekoj logici vrlo mali pad pritiska , a nikakav pad protoka . Pad pritiska bi trebao biti za tolko kolko se poveca kolicina ukupne vode . To bi se moglo vidjeti na grafikonu pumpe . To bi vazilo dok ima vode u tom rezervoaru i ako je dihtovano .
Pricam napamet .
Nikola kako spajas na usis , dali bi moglo na one Honda tip pumpe na cep za zalivanje ?
 
Kod mene su 3col.Odvijem vatrogasnu spojku sa usisa.Uzmem muf 3cola probusim ga i na njega zavarim muf 0,5col u koji uvijem plasticnu slavinu.Uvijem dupli nipl 3cola u muf a muf na pumpu.Na duplu niplu vatrogasnu spojku i to je to😃
 
Zezam se . Podsjetilo me na ovo kad si objasnio kako si spojio . U stvari jasno mi je nego zezam .
Nego dali se to ravnomjerno rasporedi po sistemu traka ? Ima li ko predstavu . Logika je da sto sporije i duze ide djubrivo da ce bolji raspored biti ?
 
Nazad
Vrh