Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

telnett

Član
Učlanjen(a)
11 Jun 2009
Poruka
1.795
Lokacija
Conoplja
macosd malo da iskocim iz teme koliko je pouzdan pumpa sobzirom da je kineska , dali je bilo kvarova itd ?
 

macosd

Član
Učlanjen(a)
28 Apr 2009
Poruka
235
Lokacija
novi knezevac
@telnett
pumpa je za toliko para ( oko 15.000) odlicna
kvarovi:
1. u junu ove godine nesto je pocelo da lupa pa sam se uplasio sta je i odneo u servis jer je bilo u roku a oni mi rekose da se samo malo odvrnula turbina pa je ona lupkala - 1500 din i drugu svecicu su stavili
2. pred 10dana, tj. oko 20.09.2009. dodjem ti ja do pumpe ujutru da je unesem kad ono voda u rupi gde stoji :sta:, hmm sumnjivo, kad sam je izvadio imao sam sta da vidim-odvrnuo se sraf od kucista motora ::jako_besan::. Sta sad, naravno majstor kvarisa tj. ja je otvorih i ono pomesala tu vodu i ulje u karteru i kada smo probali da okrenemo da vidim da li je zaribala ili ne ispade mi zupcanik sa vodjicom za ventile napolje pa sam morao da je opet nosim u servis u SU gde su je pregledali skroz i rekli 3650,oo din ovaj majstroluk :udri: :udri:
U sustini mislim da je sasvim ok pumpa koja je kod mene radila do sada oko 200-300 radnih sati ugubo i ko zna koliko m3 ispumpanih vode. Svako ima moju preporuku za ovaj tip kineza .....
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.694
Lokacija
Kula
Evo malo materijala za razmišljanje. Imam jednu dilemu t.j. trilemu :haha: . Na jednoj njivi imam izbušen bunar pa bi hteo da ga iskoristim, ako je moguće i isplativo, i za navodnjavanje parcele pored nje. Pošto mi se pokazalo da je dužina traka od 170m koliko je sada na njivi nije dobro rešenje moram tu dužinu da prepolovim. E sad nastpa prva dilema: može li se okitenom ili vatrogasnim crevom (i kojim fi 50 ili 63) vući voda na daljinu 80-90 m pa onda razvući KPK? Gubi li se mnogo pritisak? Ima li ko iskustva sa tim?
Alternativa tome je bušenje novog bunara sledeće godine a zatim još jednog za dve godine što je sve zajedno oko 400 e.
Evo par sličica kako bi to moglo da izgleda pa me interesuje vaše mišljenje i iskustvo. Kako bi vi to uradili? 

cabage

Član
Učlanjen(a)
5 Apr 2008
Poruka
139
Ovako. Imam ja nekih iskustava. Ja sam u zemlju zakopao okiten fi 50, do najdalje njive je 230 metara, a do najbliže 130m, od bunara naravno. Dakle, pumpa ima kapacitet 10 tisuća litara na sat na pritisak 3,7 bara. Kod ove najbliže njive mogu uz normalan pritisak navodnjavati recimo ukupnu dužinu kpk cijevi od 3000 metara. Na onoj daljoj je ta duljina skračena na 2500 metara.
Meni je to bila isplativija investicija od bušenja novog bunara, jer me bušenje izađe 800 eura otprilike. S tim da mi je sistem na struju, a da bušim bunar dalje, morao bih imati motornu pumpu. Tak da je i tu veliki plus, jer je struja najjeftiniji energent.

Dakle ovako izgleda pumpa i injektor. Kompletan injektor me koštao 150 eura, a pumpa 700 eura.
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.694
Lokacija
Kula
Super, onda bi to kod mene radilo ko zmaj. Ja bi gurao vodu okitenom oko 90m a zatim još 30m na koji idu trake, zalivao bi oko 1700m trakom od 7 l/m/h. Mislio sam da će zbog dužine doći do većeg gubitka pritiska pa da neće moći izgurati kroz trake.
Jel ti ono injektor od 3/4"? Nego reci mi zašto te je injektor toliko koštao? Mislim da ovo nebi trebalo da košta ni 30e. Video sam kako je čovek rešio injektor za sitne pare. Direktno na pumpu je stavio t-komad od 2", u produžetku je namontirao okiten kojim gura vodu, sa strane na t-komadu je redom uvrtao redukcije sve do 1/2" cola a zatim stavio slavinu sa kuglom i crevo za izvlačenje rastvora. Po potrebi otvori slavinu i izvuče rastvor, kad završi zatvori i dalje zaliva. Nebi verovao da nisam video. Sada ima i filtera koji imaju na sebi slavinicu koja služi kao injektor i košta oko 20e.
 

cabage

Član
Učlanjen(a)
5 Apr 2008
Poruka
139
I kod mene još po 50 metara na onih 230 metara ide po njivi.
Sam injektor je koštao više od 40 eura, onda ventil i spojnice, pa cijevi i ova koljena, onda ove gore cijevčica s regulatorom protoka je bila 40 eura isto i posao i koštao je koliko je.
Znam da je sam injektor i regulator koštao 650 kuna okruglo.
Nisam nikako htio stavljati usis tekućine prije pumpe da ne prolaze kemikalije kroz pumpu, jer to odmah skraćuje životni vijek. Jednom investiraš kak se spada i miran si godinama. Vidio sam i ja svakakvih sistema, no odlučio sam za najjednostavnije, a opet da može zadovoljiti moje zahtjeve ::namigivanje::
Ovo je dosta precizan sistem, kad se navikneš. Znam stavit recimo da konstantno vuče hranjivu tekučinu tokom cijelog navodnjavanja i u biti, nikad nejde čista voda pod biljku, već hranjiva tekučina. Naravno da to nije koncentracija kao kod povremenog prihranjivanja, već lagano ali stalno. Djeluje :sreca: :sreca: :sreca: ::novac:: ::novac:: ::novac::

Evo samo da procijeniš udaljenost od pumpe do njive. Pumpa je u žutom krugu. Crvene linije su trasa cijevi zakopane u zemlji, a ova njiva je još široka 100 metara i dugačka 190, tak da je to stvarno dosta duljine zalijevanja, pa opet radi.
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.694
Lokacija
Kula
Odlično. Stvarno i na slici deluje daleko. Inače onaj sistem je namontiran na izlaz iz pumpe tako da ne ide kroz nju.
Slažem se da sve to skupa zaista traje tako da i vredi napraviti da ti bude što lakše za rad. I ja sam kontao da ukopam cevi da se može slobodno kretati i prskati i obrađivati. Ja sada za svako prskanje moram da razmontiram sistem. Injektor je kod nas trenutno dosta jeftin, mislim ispod 20e. I ja praktikujem da pri svakom zalivanju ide i prihrana. Na taj način biljka uvek ima dovoljno hrane u zemljišnom rastvoru. A kakav ti je to regulator, kako izgleda, kako radi. Meni to još niko od trgovaca nije ponudio a znaš kakvi su trgovci dođeš po jednu stvar a oni ti prodaju pet.
Post je spojen: [time]1255723625[/time]
_________________________________________________
Kažeš da ti je njiva dugačka 190m. Jel su ti te dužine i trake ili si delio na pola?
 

cabage

Član
Učlanjen(a)
5 Apr 2008
Poruka
139
Regulator je takav da se može skroz zatvoriti i regulirati od 1-5. Tak da kad recimo pritvoriš onaj ventil tak da injekor proradi, na regulatoru možeš štelati puno preciznije nego da ventil pritvaraš ili otvaraš. Regulator ima na sebi cijevčicu koja vuče hranjivu otopinu, a još je na cijevčici i sito, tak da ne može potegnuti čestice koje bi mogle začepiti injektor.
Njiva je duljine 190 m i nisam ništa prepolovljivao, sve je u jednoj dužini i nikad nema problema. Tvornička je preporuka da se mogu cijevi montirati do dužine od 200 metara.
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.694
Lokacija
Kula
Da, da tako su i meni rekli da mogu do 200 m. Mogu ali meni već na 170 m ne daje istu količinu vode na početku i na kraju. Samim tim nije ista ni količina đubriva ni pesticida i to se vidi i na biljkama. Zato sam i odlučio da ubuduće neidem sa većom dužinom od 100-120 m. Lakše mi je i da proveravam sistem i da zamenim traku ako treba. Ipak u mom slučaju je višegodišnja kultura.
 

cabage

Član
Učlanjen(a)
5 Apr 2008
Poruka
139
Potpuno se slažem s tim da je bolje kraće. No dok god nemam nekakvih problema, neću previše intervenirati. Kak netko kaže, zašto komplicirati ak ne moraš
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.694
Lokacija
Kula
Naravno, ako radi zašto bilo šta menjati. Meni se nije pokazalo baš najbolje pa moram tražiti bolje rešenje. Kažeš da si vod do parcele ukopao, kako si odradio okiten na samoj parceli? Jesi li ga pustio po površini ili je i on ukopan? Čije trake koristiš?
 

cabage

Član
Učlanjen(a)
5 Apr 2008
Poruka
139
Do parcele je ukopan na metar dubine, a na samoj parceli ga pokrijem zemljom samo gdje moram traktorom ili kombijem preko njega prelaziti.
Za trake si me puno pitao sada. Poprilično sam siguran da je to Toro Aqua Traxx. Ustvari to je to, al nisam siguran da se tak piše. Dosta su se dobre pokazale, barem za jednogodišnju upotrebu.
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.694
Lokacija
Kula
I ja sam tako mislio samo malo ukopati tamo gde treba da prođe traktor, dosadilo mi je za svaki prolaz rasklapati sistem.
 

ciak

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2009
Poruka
62
Lokacija
ruma
Poštovani ukratko da se predstavim zovem se vladimir i u rumi već 9 godina držim firmu koja se bavi prodajom projektovanjem i montažom sistema za navodnjavanje svih vrsta.
Video sam ovaj forum i deluje mi ozbiljno i ja sam vam na raspolaganju da mi postavite sva sručna pitanja a obecavam administratoru da se neću ovde reklamirati nego davati besplatne savete i ....
:D :bravo: :cool:
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.694
Lokacija
Kula
Vladimire, pozdrav i ovde.
Neznam jesi li stigao da pročitaš nešto od ovih naših pisanija. Interesuja me šta ti misliš o mojoj dilemi sa druge strane ove teme. Ima i par sličica.
 

telnett

Član
Učlanjen(a)
11 Jun 2009
Poruka
1.795
Lokacija
Conoplja
Vladimire cisto da priupitam za precnike cevi na svakom vodu, ana svakom sporednom vodu ce biti 36 kapaca ~4l / sat ukupno 1008 lit / sat

Hvala unapred evo i mog crteza

 

ciak

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2009
Poruka
62
Lokacija
ruma
nebojša ako te dobro razumem problem ti je prelazak preko centralnih vodova sa mehanizacijom.
ako se radi o navodnjavanje trakama onda je pravo resenje lay flat cevi takozvani mekani vodovi laki za manipulaciju a preko njih prelazi sva mehanizacija, a ako se radi o tvrdim vocarskim lateralima onda bez ukopavanja centralnih vodova ništa nemožesš ozbiljno resiti.
:cool: :cool:
Post je spojen: [time]1257528468[/time]
_________________________________________________
Vladimire cisto da priupitam za precnike cevi na svakom vodu, ana svakom sporednom vodu ce biti 36 kapaca ~4l / sat ukupno 1008 lit / sat

Hvala unapred evo i mog crteza
-----------------------------------------------------------------------------------------------
ovde bi trebao da razmisliš o upotrebi vece gustine kapljaca tj. ovde možeš komotno da koristis tvrdu vocarsku cev sa ulivenim kapljacim fi 20/50cm/2l gde bi dobio vecu pokrivenost vodom i kvalitetnije navodnjavanje .

nemoj da te brine što ti kapljaci nece biti fokusirani na samu biljku jer svaka biljka ima mnogo veci koren od same krošnje.

u tvom prvom pitanju precnik cevi bi bio dovoljan i 25mm a u pravom rešenju bi bio 32mm jako mala razlika a mnogo veci kvalitet proizvodnje, i uvek koristi cevi sa ugradjenim kapljavima jer ces ustedeti mnogo truda a dobiti bolje resenje.
:cool: :cool: :cool:
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.694
Lokacija
Kula
Da ne ponavljam sve što sam tamo napisao najviše sam razmišljao o tome da li će pumpa (Tomos 550 L/min.) moći da izgura 80-90 m kroz okiten + 30 razvoda za trake bez većeg gubitka pritiska jer mi je jeftinije to nego da bušim još jedan bunar.
 

Sale

Član
Učlanjen(a)
20 Maj 2008
Poruka
816
Lokacija
Srem,Petrovčić
Nebojsa
Pregledao sam tvoje postove i ispravi me ako gresim , ti nisi nigde napisao kapacitet bunara.A interesujes se da li ce Tomos pumpa moci da izgura tu duzinu sa tim trakama ( cevima ) svejedno .
Ja pre nego sam sve postavio bio sam u slicnim razmisljanjima i mogu reci da nisam verovao bas svima i do momenta pustanja sistema u rad bio sam skeptik . Ali kad imas kapacitet bunara (poznat), koliko kapljaci daju vode na sat , koliko ta jedna laterala ispusta vode na sat pa puta redova ( mislim da si napisao 30 ) .Pritisak nemoj da te brine ,ako je kapacitet veci od vode koja izlazi sigurno ces imati dobar pritisak.A sa tom tomosovom sam zalivao i super je i dosta dobar pritisak daje .
Ja sa jednog bunara izdasnosti 600-650 lit u min. zalivam kroz17500 metara creva ,pritisak pumpe je 5,5 bara ,kapljaca malo preko 5000 ,kapaciteta 4lit/sat , jos sam ih malo odvrnuo i daju sigurno 6-7 lit. povrsinu od 8 ha.
Busi bunar i trazi sto veci kapacitet vode i ne brini.
 
Vrh