Nijedna pumpa ne moze vuci ako nivo vodenog stuba opadne vise od 8 met.Ako je tebi 5,5 metara kad pogledas u bunara tj.izmeris kanapom pre nego startujes pumpu onda ta tvoja pumpa jacine x,y, moze max 2 - 2,5 metara da obori stub i onda ce stati .E sad veoma je tesko izmeriti kapacitet ako je busen precnik 100 mm i u taj precnik stavljena cev od 100 mm.Kod mene je busen bunar precnik 320 mm a stavljena cev 160mm tako da pored cevi mogu meriti koliko opada nivo vodenog stuba kad ukljucim dmb pumpu.
Stavili smo bure od 200 lit.ukljuci pumpu,merili stopericom i gledali koliko i da li obara vodeni stub .Pomerio se 1 metar( sa 3 na 4 met. ) .Kada je busio bunar tacno je zapisivao od koliko do koliko je vodeni stub metara ,do dubine od 50 metara prosao je 3 vode ,tako da je filtere stavljao samo na tim mestima.
Ja sam gledao majstora i zapitkivao samo tako da ne mislite da sam neki strucnjak .Izbusih 5 bunara sa raznoraznim majstorima ( nekima sam pokazao i gde je kapija ) tako da sve je ovo iz tog iskustva .
To sa nepovratnim ventilom je ok, ja to imam na dva bunara i sljaka ( jedan precnik 50 mm ,drugi 110 mm ) . a ukopane cevi precnik 63mm ( 2 cola ) su mi dizine 600 metara .
Iskopacu negde crtez ,da bi ste me bolje razumeli .
Post je spojen: [time]1257723522[/time]