Navigacija/autopilot.Opšta tema.

И мене је један хтеода увери како је међа тамо где њему његова навигација покаже. Па сам ја њега разуверио о међу кад сам му показао међе које је геометар поставио. Тако да код мене те навигације не пију воду,кад буду геометри и геодетске службе одобрили те тракторске навигације као званично средство мерења површина онда ОК . За сада оне могу да служе да што прецизније човек посеје и извуче правац,а да буде и званично мерило не,не само што геометар пободе то признајем.
Navigacija ne greši. Onaj što je podešava i upravlja njome greši...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Ма види да ли греши или не навигације нису службено средство за премер земљишта и за мене је то крај. Што не питате геометре колико они плаћају ту годишњу апанажу геодетском заводу да би могли да врше премере парцела? Шта мислите купиш навигацију платиш годишње 1000евра и идеш по атару и мериш парцеле како се теби ћефне? Ма како да не сви би онда било геометри уложиш 5-6000евра и идеш по селу за три црвене одређујеш људима међе.Не кажем да не може прецизно да се одмери и да се поклопе међе али није званично мерни инструмент и ја га не признајем и свако ко га призна за мене је луд човек.

Evo ja sam vadim parcele za svoj atar i sam pravim navigacije i svuda mi je tacna medja. Imam komasacioni plan i iz njega vadim kordinate.Ubacio sam u selu u 10 traktora i svima se poklapa sa drugim pilotima.Gde mi komsija ima pilota nikad problem, a gde rucno seje uvek neke gluposti.

Ako neko ne veruje ... neka plati 200e geometra , nemam nista protiv.

Obicno sa primitivnim ljudima ispadne problem, Tipa "moj tajo je reka dovde je medja" itd itd.

Ima i bezobraznih sa pilotima, vide dokle je medja, treba da iskljuce sejalicu tipa 2-3 reda ili pomere ceo traktor ... samo ostave tako i poseju i naravno udju u njivu .
I onda se pojave i kazu ne valjaju piloti.

Ne valja onaj koji rukuje sa njim!

Sent from my DCO-LX9 using Tapatalk

Drale, nisu problem navigacije nego nepošteni ljudi koji ih koriste.
Imam primer jedne firme koja radi sa navigacijom ali tako da prvu brazdu kukuruza poseje tačno na nuli, ne uvuče 35 cm... dakle na svakoj njivi ima 70 cm viška...
A imam i primer da tamo gde je šira njiva nego što treba oni rade sve jer se komšije ne bune... a ako se bune onda ne može da se utvrdi da li je kriv traktorista ili mu je gazda tako naredio...
A što se tiče cene koordinata, ko vam garantuje da onaj što vam prodaje po 10 ili 15 evra ne uzme od onog ko prodaje po 5 evra pa vam preproda skuplje?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Kako su vam komsije prihvatale "nove" medje?pitanje za sve koji naravno poseduju navigacije sa unesenim parcelama.i kako ste eventualno resavali nesuglasice sa pojedincima?tipa teraju i dalje po svome...
moze on imati navigaciju i kordinate koliko hoce ...al ako se ne slaze sa stanjem na terenu tu pomaze samo geometar.jer te kordinate komsija ,moze priznati i ne mora ako muse nesvidaju il ako misli daje drukcije

Poslednja izmena:
Ti radia po koordinatama. Ako se komšiji ne sviđa nek zove. Ali znaš da će ko god da zove od komsija biti u krivu a ti u pravu.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Navigacija ne greši. Onaj što je podešava i upravlja njome greši...

Tako je , ima jedan iz susjednog sela navodno dao za navigaciju i geodetske podatke vise od 10k E i usao tu jednom vise od 5m , vidi se na geo HR da je vec usao prije 1m bez navigacije , i sta sad ovaj sto mu je ovaj usao da ga tuzi, i sud posalje geodeta i kostace ovog sa navigacijom jos barem 1000E ta navigacija :haha:

Imali smo i mi u našem selu peh. BMM kać posejao žito svuda po 1.5m u komšiju. I jedan što isto ima navigaciju proveri i vidi da ne valja. Kažu u BMM ma kakvi, navigacija sve radila nema tu greške. Ovaj izveo geometra i ustanove da je ušao 1.5m. Na kraju je ispalo da je nešto oko bazne stanice bio problem valjda...

Ja ne priznajem mobilni telefon, samo onaj na okretanje :osmeh:
Treba prznati da je tehnologija napredovala i da su danasnje navigacije znacajno napredovale i da navigacije ne grese, ali gresi rukovalac. Isto je i kod geometra.

Ja mislim da su upravu ovi sto nemaju navigacije i da sto cesce trebaju zvati geometra i to na sve parcele valjda oni ljudi znaju bolje od nas sto imamo,jer ko smo mi da merimo njive,(a i nemamo pečat ) :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Како то греши руковаоц? Најозбиљније питам.
Додуше, имао сам прилику да видим како је посејано са навигацијом, са пута сам видео. Очигледно да нису чекали да се трактор исправи већ су тако рано спустили сејалицу па су редови скоро састављени. Вероватно је у њиви добро, али се са пута види да није добро. Дакле, како то руковаоц још греши?

Tako sto ne podesi navigaciju kako treba. Npr ne odmakne se od medje koliko treba. Navigacija uvek vozi po sredini traktora.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Agopengps sam odmakne u zavisnosti od sirine masine i prvi red ide 35cm od medje.
E sad ako rucno namerno pomerite liniju to je nesto drugo.

Moze biti problem i bazna stanica ako nije njoj tacna kordinata upisana.

Prvo na njoj mora da se umeri kordinata, geometar ili cete snimati rinex fajl par dana pa slati na obradu da bi dobili tacno.

Bez dobro umerene bazne stanice dzaba vam tacne kordinate.

Koji god traktor bude na nju nakacen sve ce ih pomeriti gde ne treba identicno.

Sent from my DCO-LX9 using Tapatalk

Како то греши руковаоц? Најозбиљније питам.
Додуше, имао сам прилику да видим како је посејано са навигацијом, са пута сам видео. Очигледно да нису чекали да се трактор исправи већ су тако рано спустили сејалицу па су редови скоро састављени. Вероватно је у њиви добро, али се са пута види да није добро. Дакле, како то руковаоц још греши?
Komšija na njivi ima navigaciju. Prve godine kad je sejao sa njom na jednoj strani njive je dobro a na drugoj ulazi kod mene pola metra. Ok, pitam ga da li je pogrešio nešto, odnosno kako je sa jedne strane dobro a sa druge nije, kaže geometar mu je dao koordinate, mogu da proverim. Ok, ne mogu da tvrdim, kamenovi međaši su tu bar 40 godina, ko zna kako je tada meren i ukopan kamen. Ništa, neću da pravim problem zbog pola metra na jednoj strani njive, sledeće godine sačekam ja da on prvi poseje pa ja onda od njegovog reda odmerim i izmarginim i tako posejem, milina za obradu između njegovog poslednjeg i mog prvog reda tačno 70cm. Ove jeseni on poseje žito, a ja čekam kišu da orem. Kad sam konačno došao da orem žito niklo u mom prvom redu. Kako?

Možda nije dovoljno odmakao od granice. Možda je namestio veliko preklapanje prohoda. Možda mj je mašina šira nego što je uneto u navigaciju... Može biti svašta....

Ne može biti da jedne godine udje pola metra druge bude dobro treće udje više od tih pola metra to je on nešto izbrljavio .kod nas ima svega sa tim navigacijama..dosta ljudi to ni ne zna da koristi kako bi trebalo a što je najgore ubedjeni su da su u pravu jer Bože moj koriste navigaciju...

Nazad
Vrh