DULEmajstor
Član
Ok cunami . Raspitaj se , i pitaj ga da li bi mogao da se napravi sajt sa ogranicenim pristupom , odnosno da mozemo pristupiti samo nas 15 malinara npr.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
?...ovaj forum promoviše jedinstvo...
Izvini, ti misliš, da službe za zaštita potrošaća trebaju umesto tebe da se u kafani dogovore, da se napuni auto i ide 100 km daleko kupit nešto, da se uštedi više neg potroši goriva, i pokaže da nisi toliko glup i naivan da te može svako šišat do gola? Ili ti ko meštanu Arilja možda ne daju da ulaziš u prodavnice na teritoriji Topole?treb ukljuciti ove ljude za zastitu potrsaca pa da mi u Arilju neplacamo kg. swicha 24.000, a onaj u Topoli, naprimer- 17-18.000 kao ove godine. Imamo dosta da odradimo do sledece godine i treba sve ideje razraditi i naci najbolje resenje pre prolecnih radova.
vladane ti konstantno furas neku svoju pricu a da ni sam ne znas sta hoces da kazes lepo ti se kaze da je prica o virusu servirana odavde i to je definitivno tako jer je istina sledeca ,,da je se jedna osoba zarazila tim virusom u nekom kaficu u finskoj a izmedju ostalog je jela i malinu ...sto nikakve veze nema sa srbijom i nemoj se drzati ko pijan plota rekla kazala ti sve verujes sto ti neko kaze? mozda i u deda mraza ili su ti mozda namere sasvim drugacije ,,da li se ti uopste bavis proizvodnjom malina ili samo pametujes ovde na forumu?
, zakljucace nam jako vaznu temu . provac dozvoli da se razmislja drugacije od ustaljenog misljenja jer da nema konkurencije danas ne bi pricali o ceni maline od 85 ili 100 dinara vec o 4 eura ili vise, ali to jednoumlje da su unistene hladjace u cileu a da u poljskoj malina ne valja, nas je i dovelo u ovu situaciju (da smo u zabludi) ja po ceo dan analiziram sta se desava na drugoj strani i pokusavam da prenesem moje misljenje drugima no ukoliko hocete da se uhvatite u kolo i igrate u istom ritmu i uz istu muziku mogu se i maci odavde ja postujem tvoje misljenje ali molim te prihvati razlicita misljenja ili neka me glavni ovog foruma izbaci odavde , bice steta jer ici napred znici "borbu suptotnosti "prvo pravilo dijalektike a onda i demokratije ponavljam moj stric je bio jedan pionira srpske maline pre skoro 50 godina i znam tacno o cemu pricam (onda kada su prve stabljike vilameta pocetkom sezdesetih direktno uvezene iz USA)vladane po stoti put te prozivam a ti nikako da mi odgovoris jesi ti proizvodjac ili podstrekac? nije mi do danas dani jasno i prema tome prestani da ovaj narod obmanjujes dezinformacijama pod 1. na cile nemoj racunati kao ozbiljnog proizvodjaca malina jer im je zemljotres sjebao sve hladnjace i nece se skoro oporaviti, tako das su to ciste dez inf od onih koji obaraju cenu nasih malina ,pod 2 poljska malina ne moze da stane na crtu nasoj malini i pod 3 okani se vec jednom pravih proizvodjaca i pusti ih da diskutuju o svojim mukama , a ne da im jos zagorcavas,,ti si se sada nasao pametan pa unapredjujes proizvodnju kao da su ovi ljudi koji se time bave 30 god ludi a ti nasao troplu vodu,,oladi malo...

ZATO LJUDI; SELJACI MALINARI SAMI SMO KRIVI ZA SVE ONO ŠTO NAM SE DEŠAVA JER OD OVDE PRISUTNIH SMEM DA SE KLADIM U ŽIVOT 5% BI MOŽDA PRISTALO DA SE NAPRAVI ZADRUGA A OSTALIH 95% BI NAVIJALO DA PROPADNE DA BI MOGLI DA KAŽU E JESAM LI TI REKAO
Vilamet je usao u Srbiju početkom sedamdesetih, a pre toga glavna sorta je bila promajs (ovih dana naleteh na informaciju da je to još uvek u Poljskoj jedna od vadećih sorti, toliko su iza nas). Sećam se (a rođen sam1971.) kada se u gajbice stavljao najlon da ne procuri malina. Pričao mi je Slave Radojević da ih je legendarni Doka Popvić (e sad da ne zaboravim neko ime kao Dobrilo Nenadić (inače i značajni knjževnik (Dorotej, Despot i žrtva...), pa ovih dana pominjani Sveto Petrović... molim da mi ne zamere ako sam zaboravio nekoga od pinira malinarstva u Arilju), poslao u Ameriku da pronađu sortu čiji plod ne bi bio toliko osetljiv. Odabrali su vilamet, kao malinu kaoja je sitna, ali čvrsta. Negde na Goliji napravljen resadnik, i prve godine, kada su proizvedene sadnice otac je zasadi 7 ari. Sećam se kao dete kada otkupljivač, baca malinu na beton da bi pokazao kakvog kvaliteta treba da bude malina prve klase. Od tog i još par zasada kreće da se širi nova sorta, a Arilje isplivava u prvi par kada je malinarstvo u pitanju. Nova sorta na iznenađenje onih koji su je doneli daje krupan plod, pa i danas ljudi kada podižu zasad traže sadnicu od "prvog vilameta".
tacno vimalet 2002, moja je greska, tacno je, to su pocetci sedamdesetih, a rasad je izvodila firma "Vocar iz Cacka" na Goliji a direktor je gazdinstva bio Cika Ranko zboravio sam mu prezime, i tada secam se kad mi je stric pricao, dok smo jeli taj prvi srpski vilamet " ova malina ce biti nase "crveno zlato" "i te dve reci su i ostale kao sinonim, jedne lepe price jednog divnog vremena sa elanom i jednog poslovnog uspeha pionira tog vremena koji su verovali u bolje sutra , zato sam ja dragi provac ne samo proizvodjac i buduci hladjacar vec vise od toga a ako oces i postrekac jedne nove ideje o zajednistvu svih ponavljam, proizvodjaca , hladnacara i drzave bez tog trojstva nema uspeha nikome