DULEmajstor
Član
Ok cunami . Raspitaj se , i pitaj ga da li bi mogao da se napravi sajt sa ogranicenim pristupom , odnosno da mozemo pristupiti samo nas 15 malinara npr.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
...ovaj forum promoviše jedinstvo...
Izvini, ti misliš, da službe za zaštita potrošaća trebaju umesto tebe da se u kafani dogovore, da se napuni auto i ide 100 km daleko kupit nešto, da se uštedi više neg potroši goriva, i pokaže da nisi toliko glup i naivan da te može svako šišat do gola? Ili ti ko meštanu Arilja možda ne daju da ulaziš u prodavnice na teritoriji Topole?treb ukljuciti ove ljude za zastitu potrsaca pa da mi u Arilju neplacamo kg. swicha 24.000, a onaj u Topoli, naprimer- 17-18.000 kao ove godine. Imamo dosta da odradimo do sledece godine i treba sve ideje razraditi i naci najbolje resenje pre prolecnih radova.
vladane ti konstantno furas neku svoju pricu a da ni sam ne znas sta hoces da kazes lepo ti se kaze da je prica o virusu servirana odavde i to je definitivno tako jer je istina sledeca ,,da je se jedna osoba zarazila tim virusom u nekom kaficu u finskoj a izmedju ostalog je jela i malinu ...sto nikakve veze nema sa srbijom i nemoj se drzati ko pijan plota rekla kazala ti sve verujes sto ti neko kaze? mozda i u deda mraza ili su ti mozda namere sasvim drugacije ,,da li se ti uopste bavis proizvodnjom malina ili samo pametujes ovde na forumu?
provac dozvoli da se razmislja drugacije od ustaljenog misljenja jer da nema konkurencije danas ne bi pricali o ceni maline od 85 ili 100 dinara vec o 4 eura ili vise, ali to jednoumlje da su unistene hladjace u cileu a da u poljskoj malina ne valja, nas je i dovelo u ovu situaciju (da smo u zabludi) ja po ceo dan analiziram sta se desava na drugoj strani i pokusavam da prenesem moje misljenje drugima no ukoliko hocete da se uhvatite u kolo i igrate u istom ritmu i uz istu muziku mogu se i maci odavde ja postujem tvoje misljenje ali molim te prihvati razlicita misljenja ili neka me glavni ovog foruma izbaci odavde , bice steta jer ici napred znici "borbu suptotnosti "prvo pravilo dijalektike a onda i demokratije ponavljam moj stric je bio jedan pionira srpske maline pre skoro 50 godina i znam tacno o cemu pricam (onda kada su prve stabljike vilameta pocetkom sezdesetih direktno uvezene iz USA)vladane po stoti put te prozivam a ti nikako da mi odgovoris jesi ti proizvodjac ili podstrekac? nije mi do danas dani jasno i prema tome prestani da ovaj narod obmanjujes dezinformacijama pod 1. na cile nemoj racunati kao ozbiljnog proizvodjaca malina jer im je zemljotres sjebao sve hladnjace i nece se skoro oporaviti, tako das su to ciste dez inf od onih koji obaraju cenu nasih malina ,pod 2 poljska malina ne moze da stane na crtu nasoj malini i pod 3 okani se vec jednom pravih proizvodjaca i pusti ih da diskutuju o svojim mukama , a ne da im jos zagorcavas,,ti si se sada nasao pametan pa unapredjujes proizvodnju kao da su ovi ljudi koji se time bave 30 god ludi a ti nasao troplu vodu,,oladi malo...
Vilamet je usao u Srbiju početkom sedamdesetih, a pre toga glavna sorta je bila promajs (ovih dana naleteh na informaciju da je to još uvek u Poljskoj jedna od vadećih sorti, toliko su iza nas). Sećam se (a rođen sam1971.) kada se u gajbice stavljao najlon da ne procuri malina. Pričao mi je Slave Radojević da ih je legendarni Doka Popvić (e sad da ne zaboravim neko ime kao Dobrilo Nenadić (inače i značajni knjževnik (Dorotej, Despot i žrtva...), pa ovih dana pominjani Sveto Petrović... molim da mi ne zamere ako sam zaboravio nekoga od pinira malinarstva u Arilju), poslao u Ameriku da pronađu sortu čiji plod ne bi bio toliko osetljiv. Odabrali su vilamet, kao malinu kaoja je sitna, ali čvrsta. Negde na Goliji napravljen resadnik, i prve godine, kada su proizvedene sadnice otac je zasadi 7 ari. Sećam se kao dete kada otkupljivač, baca malinu na beton da bi pokazao kakvog kvaliteta treba da bude malina prve klase. Od tog i još par zasada kreće da se širi nova sorta, a Arilje isplivava u prvi par kada je malinarstvo u pitanju. Nova sorta na iznenađenje onih koji su je doneli daje krupan plod, pa i danas ljudi kada podižu zasad traže sadnicu od "prvog vilameta".
tacno vimalet 2002, moja je greska, tacno je, to su pocetci sedamdesetih, a rasad je izvodila firma "Vocar iz Cacka" na Goliji a direktor je gazdinstva bio Cika Ranko zboravio sam mu prezime, i tada secam se kad mi je stric pricao, dok smo jeli taj prvi srpski vilamet " ova malina ce biti nase "crveno zlato" "i te dve reci su i ostale kao sinonim, jedne lepe price jednog divnog vremena sa elanom i jednog poslovnog uspeha pionira tog vremena koji su verovali u bolje sutra , zato sam ja dragi provac ne samo proizvodjac i buduci hladjacar vec vise od toga a ako oces i postrekac jedne nove ideje o zajednistvu svih ponavljam, proizvodjaca , hladnacara i drzave bez tog trojstva nema uspeha nikome