Поздрав добри људи!
Новац не доноси срећу али доноси слободу да радите оно што ви хоћете, да идете куда год пожелите, да своје време користите у складу са својим интересовањима. Када је човек слободан онда је и срећан. Нажалост, ми живимо у капитализму који се стара да богати буду што богатији а притом лишава сиромашне слободе (читај:новца).
Ако вам неко одузме слободу, ви онда постајете роб, и то незадовољан. Управо то је огромна већина нас на овом форуму: незадовољни робови. Нисмо робови само хладњачара, већ државе, банака и целог система. Ми не живимо, ми преживљавамо.
Систем се мења једино ако се промени довољан број јединки које га сачињавају. Дакле, сви ми смо носиоци промена али само мали број је и спреман на конкретне кораке, жртве и одрицања.
МЕНТАЛИТЕТ је наш највећи проблем. Неколицина ће се активирати и кренути путем промена, али ће велика већина одгледати најновији reality show на ружичастој (или некој другој) телевизији и рећи: "Малина 60 динара? Бем матер лоповску свема! За кога ја ово радим?", а већ после пар минута: "Жено, сутра буди децу у 05h, диемо да беремо, де да пропада сад кад је дошло до рука, дај шта даш...". И тако дан за даном, годину за годином, док удариш дланом о длан прође живот.
Ово лепо описују The Verve у својој песми:
Cause it's a bittersweet symphony, this life
Trying to make ends meet
You're a slave to money then you die...(Опора је симфонија овај живот, покушаваш да спојиш крај sа крајем, робујеш парама а онда умреш...)
Али, ја сматрам да већина вас већ зна све ово што сам горе написао.
Много приче а никаквог решења на видику, рекли бисте. И ту се потпуно слажемо. Међутим, чврсто верујем да ће ново-формирано удружење помоћи свима нама да заједничким снагама дођемо до решења које ће нам помоћи да лакше носимо окове који су нам наметнути.
Дакле, без увредљивих коментара, без препуцавања и без кукања на државу. То ништа продуктивно донети неће. Боље пођите од себе, запитајте се шта ви можете конкретно да учините, како да смањите трошкове производње на пример. Поделите ваше идеје са осталима, а надам се да ће удружење учинити све да добре идеје буду реализоване. Ајмо да покушамо нешто да променимо.
Нисам ваљда превелики оптимиста по овом питању?