Najbolja cena maline -plasman 2012

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To bi možda moglo da se izvede da u Srbiji posluje 4-5 firmi/hladnjačara... Međutim, kako je u pitanju na desetine, a možda čak i stotine hladnjačara, takva vrsta ucenjivanja mi više zvuči kao scenario za film ili neku loše iskonstruisanu teoriju zavere nego realnu situaciju.. I stvarno, ako neko može da poveruje u takvu priču, taj je mnogo naivan, i ne bi se baš kladio da takav može dobro da prođe u životu.

Gospodine, deset godina sam bio privatnik, dvadeset i pet godina radim malinu, u mojoj blizini ima puno hladnjaca, jedna cak na 50m od moje kuce, sto se tice inspekcija svasta sam doziveo i svojim rodjenim ocima video. Posto ste "maskirani" neznam ko ste i sta ste, ali o duplim arsinima i o nekorektnom postupanju inspekcija i nadleznih sluzbi sto sam u zivotu preziveo mogao bih da Vam napisem roman. Kod nas je sve moguce i nista nije moguce, sve zavisi od polozaja onoga ko je na tapetu. Ako niste sami osetiili na svojoj kozi, tesko da cete poverovati u ovakve situacije.

Taman da Tadić lično organizuje takvu akciju opet ne bi bilo moguće pritisnuti sve hladnjačare, jer iako većina hvata krivine gde stigne (ne mislim ništa loše o tome, tako radi i uostalom 99% firmi u Srbiji), dosta njih radi 100% sve regularno i legalno, a od tih će se sigurno naći gomila tvrdoglavih kojima ti pritisci ništa ne znače... Ne kažem da nema pritisaka inspekcija, ali da je to neka zavera na državnom nivou, daleko od toga..

Poslednja izmena od urednika:
Karenca za Teldor za primenu u malinama je 3 dana.Evo pogledajte http://www.bayercropscience.rs/fungicidi/teldor-500-sc.html.Da li su proizvodjaci krivi za upotrebu teldora.Na malini svi hoce da zarade ,a proizvodjaci su dezurni krivci za sve.Da li znate da je period cvetanja maline 25 do 30 dana.Toliko traje i berba.Da li vam je poznato da grinja moze imati i po sedam osam generacija.Najvecu aktivnost ispoljava od maja pa do kraja jeseni.Sto su temperature vise napadi su jaci.U kisnim vremenima trulez plodova je izuzetno veliki problem.E sad zamislite sta ce biti kada vi poslednje prskanje imate neposredno pred cvetanje.Da li od vas neko zna sta moze grinja da da uradi za sedam dana u malinjaku.Ne da nebi imali 6 tona po ha koliko je prosecan prinos,nego ni upola od toga.A kazemo da treba da imamo bar dve tone da bi bilo kakvu racunicu imali.Ovo je samo par detalja.Inace ovde se mnogo saveta deli proizvodjacima ,ali sa malo znanja i prakticnog iskustva.Sve ovo isticem kao neko ko se malinom bavi preko 30 godina.Bez namere da omalovazavam bilo koga.

---------- Poruka napisana u 17:58 ---------- Prethodna poruka je at 16:29 ----------

Jedna ispravka,potkrala se greska.Recenica treba da glasi..a treba da imamo bar dvadeset tona po ha...i dalje tekst kako sledi.

postovani gospodine gero evo sta pise u dokumentu sluzbe psss (Poljuprivredne savetodavne struce sluzbe ) iz Uzica koji ste poslali http://www.psss.rs/download.php?view.910 (pogledajte svi dokumenat dole u tekstu) dozvolili ste sebi za pravo da pismeno na ovom forumu pogresno savetujete mladje kolege i pocetnike i da "preporucite" pogresno prskanje. U tekstu dole jasno pise da se koriste ili SWICH ili TERLDOR ili MITOS a svakako ne mesano i zajedno kako ste vi u vasem tekstu na ovom forumu (pogledati dole) predlozili mladjim kolegama , Trazim od Vas da se hitno izvinete svim onima koji su ovakvim Vasim postupkom,ucinjena steta i da svoje pisanje ispravite na ovom forumu; (koji su Vasi povodi i da li imate posebnog interesa u vecoj upotrebi i prodaji ovih srestava ja nisam islednik da se time bavim)
Zbog ovakvih postupaka i nepostovanja ne mesanja razlicitih fungicida nisu postovan pravila strucne sluzbe iz Uzica, koja funkcionise po "Zakonu o javnom zdravlju" , ucinjena je steta.Ukoliko ponovo na ovom forumu procitam da se postice, svesno ili u nesvesno nepravilno koriscenje ovih preparata bicu prinudjen da obavestim strucne sluzbe i nadlezne organe radi zastite "zdravlje dece , proizvodjaca, pcela, zivotinja i kupaca takve "neodgovorno zasticene maline i ....svako dalje potstrekivanje na pogresno "prskanje" van predvidjenih normi trazicu da bude ispitano jer su pre tri dana i moj poslovni interes ugrozen (propao izvozni posao) zbog mesanja razlicitih fungicida za istu bolest.

gospodine gero svojim javnim pisanjem na ovom forumu u rublici Radovi u malinjaku (srestvom informisanja sto jeste ovaj forum) svesno ste 23 maja i 24 maja u rublici napisali citiram i time cinjenjem potstakli nepravilno koriscenje pesticida i fungicida :

"Ja bih sada koristio Signum + Teldor.
Preparat protiv truljenja ploda (Teldor - Svič - Teldor) treba koristiti najmanje tri puta (naizmenično, zbog rezistentnosti) do na tri dana pred berbu. 23.05.2011

"Mislio sam da bi zbog grada valjalo pojačati sa dva preparata, za svaki slučaj." 24.05.2011

ИЗВЕШТАЈНО ПРОГНОЗНА СЛУЖБА ПССС УЖИЦЕ ОБЈАВЉУЈЕ ЗАШТИТУ ЗАСАДА МАЛИНЕ ДО 10 ДАНА ОД ПОЧЕТКА ЦВЕТАЊА
Цветање у засадима малине је ове године почело за 4 до 6 дана касније него претходне због неуобичајено ниских температура. Ово прскање се примењује од почетка цветања малине да би се заштитили цветови од узрочника сиве трулежи плодова (Botrytis cinerea). Овај паразит остварује заразу преко цветних делова, а касније са развојем и сазревањем плодова изазива њихово труљење. Временске прилике у протеклој недељи су са честим дневним променама од кишовитог периода до сунчаних интервала, па су услови погодни за развој овог паразита. За ову намену препоручује се коришћење неког од следећих средстава:
- SWITCH ili TELDOR ili МYTHOS ili PEHAR ili PYRUS ILI SIGNUM
Примена неког од ових средстава има искључиву намену за спречавање појаве трулежи плодова малине.
Ради заштите од болести као што су Didymella applanata i Leptosphaeria coniothyrium једном од наведених средстава се може додати:
- QUADRIS u koncentraciji 0,075% (75 ml u 100 l vode) SIGNUM делује истовремено и на сиву трулеж и на дидимелу, па у случају његове примене
није потребно комбиновање са QUADRIS- ом.
Пре прскања потребно је прскалицу опрати детерџентом и водом, добро је испрати, да се одстрани присуство инсектицида и других штетних материја за пчелу и плод малине. Приликом овог третирања обавезно заштитити и младе изданке који се припремају за род наредне године. Прскање обавити у касним поподневним сатима и у препорученој фенофази развоја.
НАПОМЕНА: ТОКОМ ТРАЈАЊА ЦВЕТАЊА, А КАСНИЈЕ И БЕРБЕ ПЛОДОВА У ЗАСАДИМА МАЛИНЕ СЕ НЕ СМЕЈУ КОРИСТИТИ ИНСЕКТИЦИДИ НИ АКАРИЦИДИ ! УПОЗОРАВАЈУ СЕ ПРОИЗВОЂАЧИ ДА СЕ ПРИ ПРИМЕНИ ХЕМИЈСКИХ СРЕДСТАВА У ЗАШТИТИ МАЛИНЕ ПРИДРЖАВАЈУ ДАТИХ УПУСТАВА У ПОГЛЕДУ ИЗБОРА, ВРЕМЕНА ЊИХОВЕ ПРИМЕНЕ И КАРЕНЦЕ У ЗАСАДИМА МАЛИНЕ.
ПРОИЗВОЂАЧИ , ПРИДРЖАВАЈТЕ СЕ ДАТИХ ПРЕПОРУКА ДА БИ СТЕ ПОСТИГЛИ ДОБАР КВАЛИТЕТ И ОМОГУЋИЛИ ДА МАЛИНА И ДАЉЕ ОСТАНЕ ГЛАВНИ ИЗВОЗНИ АРТИКАЛ !

Poštovani gospodine Vladane.
Ja sam, iznerviran gradom, koji je napravio prilično štete malinjacima u mom okruženju, napisao: " Ja bih sada koristio Signum + Teldor...", misleći pri tom na uništene malinjake, a ne na malinjake gde nije padao grad. Mislio sam da nije dobro da se useli u malinjak gljiva Botrytis cinerea. Izvinjavam se zbog ovog nesporazuma.
Što se tiče izjave: "Preparat protiv truljenja ploda (Teldor - Svič - Teldor) treba koristiti najmanje tri puta (naizmenično, zbog rezistentnosti) do na tri dana pred berbu." i dalje stojim iza toga, jer smatram da u toku mesec dana pred berbu treba najmanje tri puta tretirati malinu protiv truleži. Uostalom i na hladnjači, gde ja predajem malinu, je stajao papir sa preporukom za prskanje maline Svičom. Da li znate da se među malinarima pominje i prskanje Ridomilom u berbi?
Izvinjavam Vam se što sam Vas nazvao hladnjačarem, jer mi je sada jasno da Vi niste ni hladnjačar ni malinar...

http://www.agromarket.rs/index.php?/ser/Zastita-bilja/Programi-zastite/Malina

http://www.syngenta.com/country/rs/SiteCollectionDocuments/Brosure/MiniKatalog/ProgramiZastiteVocaka_Opt.pdf

http://www.syngenta.com/country/rs/sr/cp/ProductList/Pages/Switch625WG.aspx

http://www.agrosava.com/zastita-malina.html

http://www.bayercropscience.rs/fungicidi/teldor-500-sc.html

http://www.deltaagrar.rs/code/navigate.php?Id=86

http://www.zastitabilja.org/malina_zastita.htm

[URL]http://www.psss.rs/download.php?view.846
[/URL]

Poslednja izmena:
gospodine gero prihvatam izvinjenje i zavrsavam sa vama ovu diskusiju i postsecam ostale malinare da procitaju ponovo rubliku Radovi u malinjaku od 10.05.2011 do septembra i stave prst na celo i razmisle sta rade i kako opasnim srestvima (po ljutsko zdravlje, zdravljezivotinja i pcela) se igraju kao igrackama (ako nisu pravilno upotrebljena) a radi se o zdravlju i za kraj jos jednom poruka od bobana iz pozege iz istog perioda nesomucnog "deljenja saveta " :

"Znam da nije tema ali upravo sam trazeci na netu karakteristike nekih prepearata naleteo na sajt "Centra za razvoj ekoloske svesti - Izvor " na njihovoj listi se kao dokazano kancerogeni nalaze svi preparati o kojima mi ovde polemisemo , gadna stvar je sto nista bez ovih preparata vise ne moze da opstane a mi smo izgleda osudjeni da se svesno trujemo i ubijamo sa njima ... Ja nemam strah za sebe ali plasim se za decu , kako ja svojim klincima da objasnim da ne treba da jedu ono sto proizvodimo i sto izgleda lepse na prvi pogled ? Ozbiljno vec neko vreme razmisljam o organskoj proizvodnji pa kolko ima da ima j*bes kolicinu ako to treba glavom da se placa ...kaze boban iz pozege"

Našao sam program zaštite, koji sam dobio od hladnjače gde predajem malinu:

PROGRAM ZAŠTITE MALINE
za dobijanje redovnog i kvalitetnog roda maline predlažu se sledeća prskanja uz koje će plodovi biti zdravi za ljudsku ishranu po standardima Evropske Unije

I faza - zimsko mirovanje...
II faza - pojava zelenih listića...
II- a faza - korovi...
III faza - puno listanje sa zatvorenim cvetovima...
IV faza - pred puno cvetanje, kada je 10% otvorenih cvetova...
V faza - 7 dana pred berbu - Siva plesan - SWITCH 62,5 WG - 0,08% - 8gr/10l - 7 dana karenca
VI faza - odmah posle završene berbe i uklanjanja izdanaka koji su dali rod (kraj jula)...
VII faza - Jesenje prskanje...

@vladan spas
Nisam bio skoro na forumu, sad videh da i mene pominjes u raspravi.
Ja malinu tretiram po preporuci PSSS Uzice, ako oni pogresno preporucuju ne smatram da je to moja greska.
Majstor-Gera mi je preporucio s cim da zastitim gradom ostecenu malinu koja jos nije bila u cvetanju.Ta malina je pocela da cveta 5.Juna.Branje je pocelo na Ivanjdan a zavrseno 3 dana po Ilindanu, tako da mislim da to prskanje ne bi stetilo. Ali, poucen nekim iskustvom iz pcelarstva uvek pitam 3 strucnjka pa onda nesto preduzimam.Pitao sa PSSS i zastitara iz Agromarketa.Ko kako prsce ne mogu znati, ali ispitajte malinu prilikom otkupa, pa ako je zatrovana vratite i nemojte otkupljivati od tih proizvodjaca,
Mislim da je ideja o jedinstveno programu zastite dobra

Problem je sto hladnjacari na otkupna mesta uglavnom do 80% angazuju neradnice-mešetare nakupce,zakupce,preprodavce, ostale kojekakve ale i vrane. Bar u mom okruzenju je tako ,a sto je tako.....?...moze se predpostaviti.
Kad bi hteli da uvedu red na otkupnim mestima a mogli bi ,onda se nebi desavalo da vozilo puno nekvalitetne maline obidje ceo podrinsko-kolubarski region dok ne nade utociste. Ne bi se los kvalitet ni otkupljivao ,,,tako da vrlo brzo nebi ni postojalo nesavesnih proizvodjaca maline ,jer nebi imali sta da traze na globaln. trzistu

Braco Srbi mi zivimo u drzavi u kojoj su drzavni organi savetovali da vakcinu protiv svinjskog gripa prime trudnice i bebe iako nikad nije testirana na njima i ne zna se stetno dejstvo po njih,a kamoli da drzavni organi kontrolisu testicide za malinu.Ja se slazem sa vasim misljenjem da taj posao treba da kontrolise PSSS ali od toga nema nista.Ministar je zaposlio ne zaposlene agronome da pomognu seljacima i edukuju ih kako treba raditi tj. voditi gazdinstvo,ali i od toga nema nista,jer u ovoj drzavi niko ne radi svoj posao a za to sankcije ne postoje.Moj dodeljeni agronom se zadrzao kod mene 1 minut i za to vreme se raspitivao za adrese drugih gazdinstava i rekao mi to je to za sada mozete odneti besplatno zemlju na analizu zurim ceka me muz,ne pitavsi me ni sa cim se bavim.
Kao drugo cini mi se a izvinjavam se ako gresim da pojedini zele da unaprede organsku proizvodnju, a da je otkupljuju po ceni neorganske.U ovoj zemlji ce i dalje biti svega i svacega dok god se zakon ne bude postovao, a da li ce i kad sumljam,uostalom i status kandidata necemo dobiti zbog toga drzava je donela trista zakona za godinu dana a primenjuje pet koji joj odgovaraju,nisu oni u EU glupi ko srpski seljak.Ne znam zasto je drzavi problem da da malinarima subvencije kad one postoje u drugim zemljama,a moze da da onima koji su zakupili hektare i hektare drzavne zemlje i ne obradjuju je,sve dok je takvih nema nama bolje.ocigledno je da drzava sa malinama ima veze jer ne zeli da resi problem koji je resiv,sve se moze resiti kad se hoce,a o trzistu sta ono zahteva da se covek najezi to je isto kao kad se raspise tender i svi se dogovorimo da dignemo cenu i raspodelimo dobit tako to funkcionise u zemlji Srbiji.Pozdrav za sve postene i radne malinare i nastavite sa borbom.
P.S. Bilo bi dobro da se udruzenje koje predstavlja Dragisa Terzic registruje na forumu i detaljno obavestava malinare o rezultatima borbe za manje pljackanje srpskog seljaka(malinara).Toliko od mene mrzi me vise da pisem a rekao bih svasta a i ujedao bih sta nam rade

---------- Poruka napisana u 21:30 ---------- Prethodna poruka je at 21:24 ----------

I ni zasta nisu krivi hladnjacari kriva je drzava koja im omogucava ovu pljacku.

Poštovane kolege malinari iz užičkog kraja koji mogu pratiti regionalnu TV Lav,ako niste pratili dnevnik u 22 časa pogledajte sledeći u 24 časa.Gost je bio predsednik udruženja malinara Miker iz Užica gde su iznete zanimljivi predlozi za udruživanje malinara,plasman i postizanje bolje cene maline.Pogledajte obavezno!

---------- Poruka napisana u 22:25 ---------- Prethodna poruka je at 22:22 ----------

Budite oprezni. Dušan Petrović pravi svoja udruženja sa kojima folira pregovare, i pokušava da razbije Uniju malinara.
Naravno da nije uspeo, u nedelju osnivamo udruženje u Guči, a u toku sledeće nedelje u Blacu.
Trenutno pokrivamo sve opštine jugozapadne Srbije od Osečine, preko Čačka pa do Aleksandrovca.
U subotu, u Prijepolju, Dok kulture, 12h otvorena sednica Skupštine unije malinara, svi zainteresovani su pozvani.

Budite oprezni. Dušan Petrović pravi svoja udruženja sa kojima folira pregovare, i pokušava da razbije Uniju malinara.
Ne
Nerazumem, kako da budem oprezan. Sta treba da uradim a sta da ne uradim. Koliko to ima udruzenja malinara u Srbiji? Koje udruzenje bolje zastupa malinare pa da njemu pristupim. Sta je to udruzenje bilo koje postiglo za malinare ove jeseni? Obecanja Vlade i ministra da ce nam hladnjacari doplatiti malinu!!! Evo i ja zvanicno obecavam da ce nam Vlada isplatiti sve sto trazimo i netrazimo!! Pa ja na obecanjima zivim vec 20 i kusur godina, otkad je pocelo visestranacje u Srbiji. Obecanja koliko hoces a ispunjeno - nijedno. Zasto se rukovodstvo u udruzenjima malinara prepucava izmedju sebe. Ako u vrhu nema dogovora, razumevanja , popustanja i jasnih zajednickih ciljeva onda i nije cudo sto su takvi i clanovi udruzenja.

Jako teško, pukli smo mnogo sopstvenih sredstava.
Ovo je prilika da se zahvalimo "Novoj dijaspori", koja je pomogla odlazak u Brisel.

Unija malinara se, bez pomoći države, teško može izboriti. A nosioci vlasti su krajnje neiskreni. Slagali su i za 100din i za subvenciju.

Zbog svega ovoga jedini izlaz vidimo u udruživanju sa ostalim sapatnicima u zemlji i ulasku u skupštinu.

Poslednja izmena:
Unija malinara se, bez pomoći države, teško može izboriti. A nosioci vlasti su krajnje neiskreni. Slagali su i za 100din i za subvenciju.
Za subvenciju ne znam kakva su bila obećanja, pa ne mogu ništa da tvrdim.

Ali šta je tačno vlast slagala vezano za ovih 100 dinara?

Da li je vlast rekla da će razgovarati sa hladnjačarima da podignu otkupnu cenu, ili su rekli da će vlast platiti malinarima 100 dinara? Šta tačno od to dvoje, i šta tačno nije ispunjeno?

Taj vaš zahtev je kao da ste tražili od vlasti da vam obeća da će cena novog Mercedes S klase biti 10.000 evra umesto sadašnjih 80.000 evra. Ministar, ili ko god je rekao da će uraditi sve što može po tom pitanju, i obećao da će razgovarati sa Mercedesom oko toga. Ministar potom razgovara sa Mercedesom, iznese mu vaš predlog, i mercedes kaže - važi, ali juče. Šta tačno vlast može još da uradi, osim da ona sama dotira razliku između realne tržišne i tražene cene? Ali ako će već da dotira, zašto bi onda plaćali taj mercedes i 10 hiljada evra, zašto ne 1 evro a da ostatak dotira država? Ako shvataš šta želim da kažem: ko će i kako odrediti šta je 'realna' cena ako to nije tržišna?

po mom misljenju cena maline u cileu je odredila dalje berbe u 2011 godini, oni su prvo nagrabali pa onda mi zatim i poljaci

BBQ koja su tvoja interesovanja na ovoj temi -da li se ti bavis uzgojem ,,necega ,,ili si mozda na ovom forumu da bi podrivao interese poljoprivrednika u cilju postizanja bolje cene i udruzivanja ,,daj se deklarisi ,,i nemoj vise podrivati ovu temu nema smisla

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh