Voda. Cevovodom će se dopremati voda iz Velikog bačkog kanala u reku Krivaju.
Krivaja u letnjim mesecima ostane bez vode jer uzvodno u Feketiću zatvore branu da bi podigli nivo vode za navodnjavanje njiva, a nama nizvodno ne ostane ništa pa reka presuši. Zbog toga se sad kod nas pravi brana koja će uzvodno od te brane načiniti akumulaciju na Krivaji, a ta akumulacija će se vodom puniti ovim cevovodom iz kanala. Cevi su ogromne, prečnik 1,2 metra, rov je valda 1,9m širok a dubina ne znam koja je jer su rov iskopali i položili cevi u ovom kišnom periodu kad ja nisam išao u atar. Ceo cevovod od kanala do Krivaje prolazi preko 5 parcela, jedna od tih 5 parcela je uz kanal i nju su Vode Vojvodine otkupile jer će tamo biti trafo stanica i crpna pumpa, a za preostale četiri su dobili eksproprijaciju prava službenosti (to znači da ne oduzimaju parcelu ali stiču pravo da u nju postave cevovod i da mu kasnije po potrebi pristupaju - npr. održavanje). Dve od te četiri njive su u vlasništvu mog oca. Ukupno oko 800 metara cevovoda ide kroz te dve naše njive, jedna je ova sa slika a druga je poprečno u odnosu na ovu i izlazi na Krivaju. Na toj njivi još prave i betonski objekat 5x5m u kom je prekidna komora cevovoda i skretanje trase pod 90 stepeni ka Krivaji. Uzgred, ta druga njiva je široka 18m a usred nje je ta prekidna komora 5x5m i kao trajnu štetu za taj objekat u njivi sam dobio 11.000 din (93e).