Naftaši u vašim njivama

I potpisana zabrana prelaska preko njiva ih nista ne zaustavlja. Naprave se ludi. Jedino da je znati kad idu pa bitu blizu i fizicki ih zaustaviti.
Medjusobna komunikacija im je ocajna.
 
I potpisana zabrana prelaska preko njiva ih nista ne zaustavlja. Naprave se ludi. Jedino da je znati kad idu pa bitu blizu i fizicki ih zaustaviti.
Medjusobna komunikacija im je ocajna.
Kod nas nisu gazili ono sto nije bilo dozvoljeno tj.potpisano,na toj parceli sam imao repu.Obavezno obidjite parcele posle njihovog prolaska i iskoracajte duzinu pogazenog dela.Oni imaju tacne podatke gazenja njihove marsute ali sam imao na nekoliko parcela da su se okretali,vozali duzom i preko sto nisu imali kod njih zavedeno.Sve su obracunali i platili po dogovoru.
 
Imaću uskoro sličnu problematiku, ali ne sa naftašima već sa Vodama Vojvodine. Kod nas treba da se gradi akumulacija na reci Krivaji. To podrazumeva izgradnju brane na reci i upumpavanje vode u akumulaciju kroz cevovod iz Velikog Bačkog kanala. Cevovod treba da pređe dužinom kroz dve moje njive. Sama cev je 110cm, ali za izvođenje radova zauzimaju još oko 15-20m širine parcele. Radove treba da izvedu Vode Vojvodine i zvali su nas u opštinu da nam saopšte da imaju pravo korišćenja zemljišta na neodređeno vreme (dok ne završe radove) na trasi cevovoda, a da će nama isplatiti odštetu za učinjenu štetu. Ja sam im postavio nekoliko pitanja ali čovek iz Voda Vojvodine je iz ekonomske službe i on nije znao tačne inženjerske detalje. Mene je zanimalo koliko duboko se postalja cevovod, da li će odneti viškak zemlje sa parcele, na koji način će sprečiti mešanje crne i žute zemlje, da li će doneti manjak crne zemlje i sl. Pitao sam ko sprovodi rekultivaciju tako uništenog zemljišta i taj ekonomista mi je rekao da sve nakon njihovog postavljanja cevovoda treba da odradim ja od tih novaca koje će mi oni dati. Jasno je meni da tu sreće nema i da ću praktično imati uništenu zemlju, ali bar da uradim sve što je u mojoj moći. Pa ako je neko imao sličnu situaciju da podeli samnom iskustva, npr. sa čim podriti tu zemlju preko koje je prešlo stotine kamiona, mogu li to uopšte uraditi traktori i podrivači koji se koriste za njive, koliko bi tu trebalo doneti stajnjaka zbog uništenog mikrobiološkog sastav zemljišta, koliko godina nakon radova da očekujem umanjen rod da izgaženom delu (tamo gde pomešaju crnu i žutu zemlju ni ne očekujem rod - iskustveno sa drugih njiva koje su "revitalizovali" naftaši i drugi)... I koliko bi uopšte trebala da bude ta naknada za štetu učinjenu zemlji, da mogu da uporedim sa njihovom ponudom?
 
Po kom osnovu imaju pravo na koriscenje na neodredjeno vreme, a bez prethodnog ugovora i tvoje dozvole??
 
Valda Srbije je donela rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju za izgradnju akumulacije. Već su nam jedan deo njive uz reku Krivaju eksproprijatisali za stalno (to su platili onoliko koliko poreska uprava smatra da vredi to zemljište). A ovde valda treba da se ustanovi pravo službenosti na neodređeno vreme radi postavljanja cevovoda. Sad baš čitam zapisnik sa te rasprave kad smo bili u opštini i tu se konstatuje da su nam (otac je vlasnik zemlje a ja sam bio sa njim) izneli detalje eksproprijacije za ustanovljenje prava službenosti na neodređeno vreme, a da mi nismo imali primedbe na predlog za eksproprijaciju (nigde ni slova o postavljenim pitanjima). Sledeći korak je valda da nam oni dostave ponudu za tu štetu koju će nam napraviti, i ja sam pitao šta ako se ne složimo sa tom ponudom a oni su nam odgovorili da u tom slučaju zakon predviđa da MI (otac) mora da tuži Vode Vojvodine zbog ne slaganja sa iznosom. Znam da sam ja rekao da time samo povećavam svoju štetu jer ću morati da snosim troškove advokata, veštaka, suda i gde su šanse da dobijem državu na sudu... Oni su samo slegli ramenima, kažu tako zakon predviđa...
 
Dukej možda bi pomoglo jedino da častiš majstora što upravlja bagerom da prilikom kopanja nemeša crnu zemlju sa žutom,nezgodno je što moraš biti tamo svo vreme ali sam siguran da ako pripaze mogu i da ne upropaste njivu,za podrivanje tako ugazene zemlje jedino guseničar sa onim podrivačem iza,jer vlasnici velikih i skupih traktora sigurno neće hteti da lome mezimce
 
Poslednja izmena:
Emisija Radar u produkciji Insajdera: Građani vojvođanskih mesta u sudskim postupcima protiv NIS-a

[video=youtube_share;nzuxIZKNhCE]https://youtu.be/nzuxIZKNhCE[/video]5
 
Ako se neko seća (a može i da pročita par postova iznad :osmeh: ), pisao sam da preko dve moje njive dužinom treba da prođe cevovod za prepumpavanje vode iz Velikog Bačkog kanala u akumulaciju na reki Krivaji. Pre desetak dana su mi dostavili izveštaj veštaka koga su angažovale Vode Vojvodine za nadoknadu štete koja će se učiniti tokom postavljanja cevovoda. Sa tim izveštajem su mi poslali i poziv za usmenu raspravu o toj nadoknadi, ali je verovatno nečijom neažuronšću poziv stigao "danas" za "juče". Posle ja zbog svojih obaveza nisam mogao da ugovorim termin u narednoj sedmici za tu raspravu, a neću moći ni ove sledeće sedmice jer idem na neke preglede i terapije kod dr. Budući da poznajem još vlasnika zemljišta preko kojeg treba da prođe cevovod, čuo sam se sa njima i saznao šta je bilo na toj raspravi. Radi se o sledećem, Vode Vojvodine su angažovale neke veštake koji su im dali mišljenje o veličini naknade za štetu, i na raspravi očekuju samo dobijanje saglasnosti vlasnika i pristanak na tu visinu nadoknade. Ne prihvatanju nikakve sugestije, nikakv dogovor, ne daju nikakve konkretne tehničke podatke o cevovodu (dubina, trasa...), ništa, samo potpis ili pokretanje parnice. Neko im je potpisao, neko nije, neko neće da ide na sud ili nema para za parnicu...

Što se same visine nadoknade tiče, ona je po mom mišljenju neadekvatna (za izgubljen usev u godini izgradnje plaćaju 12.47 din/m2, računaju da će smanjenje prinosa u prvoj sledećoj godini biti 50%, u drugoj 30% i trećoj 20% i da dalje nema smanjenja prinosa; za troškove sanacije zemljišta daju 11.07 din/m2 i još specificiraju da je to za kupovinu stajnjaka i mineralnog đubriva i njihovo rasturanje, za duboko oranje i tanjiranje (na prošloj raspravi sam ja tražio da bar podriju to zemljište jer će to ugaziti mnogo kamiona - nisu pristali, kažu to je na meni jer će oni platiti tu sanaciju (ovih 11 din/m2)); smatraju da je umanjenje vrednosti zemljišta zbog postojanja cevi u njemu svega 15% i to samo na površini gde je rov a npr. ne računaju umanjenje vrednosti zemljišta zbog postavljanja prepreke u njivi zbog koje će biti otežana obrada na večito (prave neki šaht 5m x 5m u njivi (koja je široka 18m) i štetu zbog tog šahta mi računaju kao vrednost zemljišta površine 25m2 plus 3m ispred i iza šahta).

Sad manje više za novce i nadoknadu, neke druge stvari su mi mnogo bitnije. Što se samog rova tiče za njega mi je jasno da je tu uništena zemlja, ali mi je briga koliko će biti uništena okolna zemlja (1kj je površina obuhvaćena radovima). U tom smislu sam već postavljao pitanja, a i opet ću, mada pretpostavljam (po iskustvu drugih vlasnika) da ni sad neću dobiti odgovore.

Prvo i osnovno je višak žute neplodne zemlje - šta će biti sa tom zemljom? Cev koja se postavlja je prečnika 110cm, to znači da će se za veličinu zapremine te cevi pojaviti višak neplodne žute zemlje. Ja (a i drugi vlasnici) insistiramo da se taj višak neplodne zemlje skloni sa njive, a ne da se razvuče po okolnoj površini plodne zemlje i time uništi mnogo veća površina zemljišta od širine samog rova (1.9m). Pravnik iz Voda Vojvodine je rekao da će oni tu zemlju odneti sa parcele ali ne želi da nam to stavi napismeno (tako mi je rekao jedan od vlasnika koji je bio na raspravi i koji je takođe insistirao na istoj stvari). Takođe ne prihvata da će neminovno doći do mešanja plodne i neplodne zemlje i van rova jer bager ne može precizno da razdvoji jednu od druge zemlje i da će time biti smanjena njena plodnost.

Pored te najveće brige o uništenju zemlje imao sam još neka pitanja koja direktno utiču na to da li je meni vrednost nadonade prihvatljiva ili ne, ali prošli put nisam dobio odgovore na ta pitanja:
- trasa kojom ide cevovod preko moje njive, dobio sam neku skicu plana gde se ne vidi da li trasa ide uz među parcele ili koliko metara je pomerena od međe u širinu moje parcele - to mi je bitno zbog eventualnog zasnivanja voćnjaka
- dubina na kojoj će biti cevovod, tj da li će uopšte iznad te cevi moći da prođe vlaga gore do površine

Ovo je bio dugački uvod za kratka konkretna pitanja. :osmeh:

Ukoliko opet ne dobijem odgovore na ova pitanja i zbog toga ne pristanem da im potpišem ugovor, sledi mi parnica koju pokreće opština (ili Vode Vojvodine) u sudu. Jednom od vlasnika zemljišta su objasnili da u tom slučaju sud angažuje veštaka i da ti troškovi onda padaju i na nas (odnosno pola Vode Vojvodine a pola mi). Da li neko zna kolko otprilike košta vetak za ovakve stvari? Da li u slučaju da taj veštak izračuna da su Vode Vojvodine dale manju ponudu od njegovog veštačenja, da li onda troškovi te parnice padaju na VV ili i dalje delimo trokove? Ili ako pokaže da je dobra ponuda od VV, da li mi onda snosimo kompletne troškove parnice? Jer radi se o tome da parnicom možda neću dobiti ništa više a mogu da izgubim i više od onog što mi sad nude. Ako se neko razume u te pravne stvari ili je imao slična iskustva molio bih ga da mi pomogne. :ppozdrav:
 
Po meni je najbolje da nadjes advokata i da ti on to sve lepo protumaci i odmah ce ti reci dali mozes nesto ili ne mozes,ja imam jednog dobro advokata ako ti treba br poslacu ti na PP...
 
Meni na jednoj parceli prolazi gasovod i tu je zemlja nagurana bagerom i ima širok pojas nepodne zemlje koja je trajno degradirana.Toliko o brizi da vrate u prvobitno stanje.
 
17,6 din/m2 su naftasi kod nas platili pogazenu psenicu a 5 din/m2 otezanu obradu na npr.oranju ako hoces ti da je saniras.Ako ces da oni prodju i saniraju taj trag u oranju onda za to ne plaćaju nista.Pogazenu uljanu repicu su platili 14 din/m2.To su njive gde su vec zasnovani usevi.Nadam se da sam ti bar malo pomogao.
 
Hvala svima na odgovorima. Znači mi bar što sad znam koliko naftaši plaćaju usev. To je kad samo pređu preko useva. Da li neko ima iskustva sa naftašima koliko plaćaju kad kopaju ili postavljaju nešto (cevi, kablove...) ispod zemlje?

Što se advokata tiče, bio je ovde jedan od vlasnika kod tri advokata, svaki mu je rekao da protiv cevovoda ne može ništa jer je to eksproprijacija, a za štetu su svi rekli sve može ali treba suđenje koje može da košta više od te štete.
 
a za štetu su svi rekli sve može ali treba suđenje koje može da košta više od te šteteKod cene koštanja postupka se poznaje advokat.

I u pogledu visine i u pogledu kako i ko će je snositi.

E tu se vidi da li je majka rodila advokata ili pisara !!! Da li zna voditi parnicu ili parnica vodi njega hahahaaha...


Da prevedem na vama razumljiv jezik.

Svaki od vas zna uzorati, spremiti, nađubriti, posejati, zaštititi kukuruz da prinos bude 12-15 tona suvog zrna po hektaru. (dobar stajnjak, dobro oranje, pravovremeno zatvaranje i priprema, dobro seme i exkluzivna hemija...)

Al ne zna svaki to uklopiti u prihvatljivu cenu koštanja u odnosu na konačnu količinu para dobijenu prodajom tog kukuruza.
 
@bradonja s petokrakom

Kaži ti meni konkretno da te razumem, naravno ako želiš i znaš:

- dobijem poziv od suda za parnički postupak, mogu li ja na sud da odem sam, bez advokata, i sam kažem šta imam tj. zašto ja smatram da je neadekvatna ponuda?

- pretpostavljam da onda sud uzima nekog nezavisnog veštaka da proceni on kolika je šteta, ako taj nezavisni veštak proceni da je potrebna veća nadoknada štete nego što mi je ponuđena, ko onda snosi troškove angažovanja tog nezavisnog veštaka?

- koliki su u tom slučaju moji troškovi oko te parnice, a koliko ako nezavisni veštak proceni da je ponuda adekvatna?
 
Dukej nemoze sut sa rogatim ,ako se neljutis sto se ja uplicem u diskusiju ali ja ti lepo predlazem da ispeces prasence pa gajba piva ako treba i tortu da odneses bageristi i majstorima tamo i garantovano ce steta biti najmanja moguca {svakako ce je biti}
 
- dobijem poziv od suda za parnički postupak, mogu li ja na sud da odem sam, bez advokata, i sam kažem šta imam tj. zašto ja smatram da je neadekvatna ponuda?

Možeš.


pretpostavljam da onda sud uzima nekog nezavisnog veštaka da proceni on kolika je šteta

Ne.


Sud će ceniti dokaze koje prilože parničari. Tako će i presuditi. Čiji dokazi ubedljiviji njegova istina je važeća i obavezujuća.


Troškovi zavise od vrednosti spora i presude, imaš tarife po netu pa iskopaj za svoj slučaj, advokate, veštake, sudske takse...
 
Nazad
Vrh