Naša tradicionalna jela

Evo jedno Backopetrovacko tradicionalno jelo:
img3273.jpg

Традиција ствара холестерол, притисак, шећер.. болести.

Традиција ствара холестерол, притисак, шећер.. болести.

Šta testerol? Ako ne sipaš testerol, ode lanac!:haha:

Nego, danas je moja žena spremila jedno divno jelo isto na plehu, a nije testerol ni holesterol.
Bio sam danas na prodajnoj izložbi poljoprivrednih proizvoda(u glavnom voće i povrće, mada znao je da zaluta i po koji kulen). To je tradicionalna manifestacija u centru Kikinde, ispred zgrade opštine pod nazivom "Moja bašta" u organizaciji lokalnog udruženja poljoprivrednika "Banatska lenija". Koštao sam tamo razne đakonije, a i ručak je sledovao učesnicima pa nešto nisam bio raspoložen da ponovo ručam kad sam stigao kući, ali zato sam u slast jeo za večeru hladne ostatke od današnjeg ručka.

Dakle, gospođa je danas spremila ukusno, tradicionalno, sezonsko jelo - paprike punjene sirom pa zapečene u rerni na plehu, zajedno sa krompirom u ljusci i to su sve naši, domaći proizvodi osim ulja i soli.
Paprike(roge, babure - šta imaš) se očiste od peteljki i semena i napune se unapred pripremljenom smesom od sira(kozjeg u našem slučaju), jaja i griza uz dodatak malo sveže mirođije/kopora kao začina. Tako se samo polože na podmazan pleh, može sa krompirićima oljuštenim ili bolje u ljusci i prste da poližeš! Sticajem okolnosti ja sam to danas jeo hladno, ali ako se skuvaju ili ispeku u ljusci, krompirići su podjednako ukusni i kad se potpuno ohlade.

Po meni, ovde bi meso bilo čist "tehnološki višak". Sir i jaja obezbeđuju sasvim dovoljno proteina za ovaj obrok. Čak i jaja mogu da se izostave i to se kompenzuje dodavanjem nešto više griza nego ianče. U tom slučaju je ulje jedini holesterol.
Ne treba ni taj holesterol potpuno izbaciti jer neke funkcije u organizmu ne mogu bez njega. Jedan tip je jeo samo ribu, džigericu od foke, omega3 itd. Postao je brži, snažniji i mentalno i fizički... pa je posle imao problem sa retkom krvlju, kad se poseče jedva zaustavi krvarenje i sijaset drugih komplikacija... Umerenost u svemu!
Druga stvar u vezi holesterola - kaže dr Oz da veći problem sa holesterolom pravi beli šećer nego beli svinjski gronik.:cao:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh