Video sam to valjda još jesenas na televiziji.
Inače ja sam danas za ručak imao klot-paprikaš i kao desert neki ženin tradicionalni specijalitet koji se prenosi po ženskoj liniji sa kolena na koleno. I tašta ih divno pravi a zovu se "buchty". Ne znam da li za to jelo postoji srpska reč koja bi ga tačno opisivala. Za sada samo ovaj recept, mada verujem da onima koji razumeju nije ni potreban, ali potrudiću se da ga prevedem ako uzmognem ili ću postaviti makar ženinu verziju jednom kad ona bude imala vremena da mi izdiktira.
http://www.toprecepty.sk/recept/273-buchty-na-pare/
- - - - - - - - - -
Prevod recepta:
Sirovine:
700g polugrubog brašna(to je valjda ono oštro brašno, pojma nemam), 400-500ml mleka (po potrebi), 40g šećera u prahu, 30gkvasca, jedno jaje, so, 20g maslaca ili ulja(naše babe koriste radije mast), pekmez i za posipanje šećer u prahu, mak ili kakao(znam da naše babe 'oće da stave i rogač).
Postupak:
Od mleka, šećera i kvasca napravimo ukvasu. Od brašna, prstohvata soli, jajeta, rastopljene masnoće i uskisle ukvase umesimo testo i ostavimo da uskisne. Zatim na dasci posutoj brašnom izvaljkamo testo na nebljinu od oko 1cm, iseckamo na kvadratiće od oko 7x7cm(tačnu veličinu prilagoditi ipak svom ukusu), u sredinu svakog kvadratića stavimo po pola kašike pekmeza i svaki kvadratić spakujemo tako da dobije oblik polulopte(donja strana je ravna). U veću, širu šerpenju nalijemo oko 5cm vode i grejemo da proključa. Zatim privežemo na nju platno, može da posluži čista kuhinjska krpa(pažnja, platno mora da bude zategnuto!) Stavljamo opet na šporet i kad voda ponovo počne da vri smanjujemo temperaturu tako da polako vri. na platno ređamo poluloptice od testa tako da ostavljamo prostora između njih i ceo taj lonac pokrivamo odozgo drugim loncom ili posudom (dnom okrenutim na gore) tako da ne bi para mogla da beži napolje. Buhte tako parimo 10 minuta. Gornji lonac otkrivamo, buhte povadimo i stavljamo u novu posudu. Gotove vrele buhte posipamo mlevenim makom ili kakaom i šećerom u prahu i prelivamo otopljenim maslacom.