Mulčeri (tarupi) za voćarstvo i vinogradarstvo

[video=youtube_share;xDTJYEbxnfo]https://youtu.be/xDTJYEbxnfo[/video]
Ovaj deo vocnjaka,prazan deo parcele,nije kosen nekoliko godina,mladice krenule ka besne,al šiša ih ovo čudo bez problema...
[video=youtube_share;RK9yTJgnabk]https://youtu.be/RK9yTJgnabk[/video]
A ovde je vec drugacija situacija,i tu ova šišalica radi ko sat...

- - - - - - - - - -

Htedoh reci,ako ova sklopocija radi posao,mislim da ce i kinez raditi bez problema . Slazem se ja da su recimo italijanski mulceri di beste,al za nas amatere nema smisla davati puno novaca ako i ove jeftinije varijante posluze..
 
Postovane kolege, pozdrav svima, ovih dana sam konstruisao par tarupa, razlicitih, diferencijal naravno Ford, pa me zanimaju vasa misljenja o:
tr1.jpg

tr2.jpg

tr3289.jpg

tr4.jpg

tr6.jpg

tr5.jpg

tr7.jpg
 
Na svakom imas gresku. Pokusacu da ti objasnim o cemu je rec. Tvoj tarup je fiksiran, tako da pri radu nema nikakvog setanja (rada gore-dole) To nije dobro u radu. Radni deo (deo koji kosi) mora da bude pokretan (fleksibilan) u odnosu na noseni deo koji je zakacen za traktor.
Na tvojim tarupima koliko vidim stoji zavarena cev (fiksna) nema pomeranja.
Znaci radni deo mora da bude pokretan, umesto cevi stavi recimo lanac i resen problem...


Kupio sam tarup napravljen slicno ovom na zadnjoj slici, i nije bilo dobro, morao sam da ga prepravim da bude pokretan jedan deo u odnosu na drugi...
 
@Gorski
kod mene je sve fiksno tarup 2m i nisam primetio potrebu da bude pokretno odnosno da umesto čvrstog spoja budu lanci...:ppozdrav:

@vilkinson
tarup na prvim slikama predpostavljam da je širi zahvat možda oko 2m, moja preporuka da kačenje nebude na sredini nego skroz levo onda bi tarup izlazio sa desne strane traktora i kosio ispod krošnje
 
Kad je fiksno tad trazi idealno ravno zemljiste. Kad je pokretno lakse savlada neku prepreku, kao npr krticnjaci, burumci koje naprave glodari, neravnine itd... Kod mene je 1,6m.

Ovo je dok je bilo fiksno.

 
Sve se rešava jednostavno, umesto tpolinka se stavi lanac i malčer lako kopira teren, ne znam otkud tolika nedoumica.
 
Poslednja izmena:
Juce posetio jednog majstora koji je za svoje potrebe napravio masinu za kosenje i umesto noza je stavio lanac i kaze da mnogo bolji ima ucinak u odnosu na noz,a ja ovde tako nesto nisam video,svi prave neke nozeve manje ili vece.
 
Ja na kultivatorskom malceru imam lance sa po jednom celicnom plocicom na krajevima. Sa tim radim vec 6-7 godina. Zahvat je 800 mm i ima dva lanca. Krecem se prvom brzom a alat radi sporijom brzinom. Do prosle godine sam mislio da je resenje odlicno, medjutim dadoh prijatelju da se posluzi i on veli da isti takav sa krutim nozevima radi sa mnogo manje napora, na manjem gasu.
 
Ima li ko iskustva sa ovim tarupima?

https://dabaki.cz/_files/200030518-2a4862b423/Tarup F.US-M.jpg



Valjda ih proizvodi ova fabrika?

http://www.mateng.com/

- - - - - - - - - -

Inace radiji sam da kupim Maschio tarup,jer sam veoma zadovoljan njihovom frezom,ali trenutno,uvoznici se bas nisu potrudili da naprave iole ozbiljniji lager masina.Cini mi se i da se ne trude da ih tako intezivno uvoze kao slovenacke masine (stari slovenacki trik sa dobrim rabatom koji je uvek pali kod nasih trgovaca :osmeh:)

Maschio Barbi,zahvata 140 cm,ima li ko iskustva sa njim ili nekim drugim Maschio.

http://www.maschio.com/assets/Uploads/Leaflet-GAMMA-TRINCIA-14-W00227201R-EN-APP.pdf


Mozda Rinieri,TRF 150?
Cenu ne znam ni da li ih imaju u Stefanu na stanju.


http://stefanarilje.rs/rinieri/tarupi-i-mulceri/
 
Poslednja izmena:
Kako se tarup ponasa u bas zarasloj njivi? korov debo ko dva palca, sirak do kabine, gust ko cetka?


Zavisi šta ti je izraslo ako je zeljasto i ako je sirak može to da se istarupira i sa ovim našim "hom made" tarupima ali ide dosta sporije zbog mase, ali ako imaš čvršćih stabljika nešto drvenasto onda treba ozbiljan tarup da to proguta.
 
Nazad
Vrh