MTZ Belarus

jeni kažu jedno drugi drugo i navek dilema da li na ovoj centrifugi na 820 ako je izbalansirana sa ovim tačkama nije bitno kako se vraća ili jeste. ?Ja sam našao neke oznake na rotoru i točiru pa vratim tako da se podudare
20261009-111906.jpg
20261009-111825.jpg

20261009-111132.jpg

Ja uvek vracam po oznakama,tj ja sam jos oznacio kirnerom da se puno lakse vidi i to je to,uvek vracam na istu poziciju.I moja je valjda balansirana,sve one verujem da su,imaju te tacke izbusene.

Мислим да је маса на хладњаку кабине мене су увек прекидачи мучили и дан данас,а осигурачи кабине су ти доле код волана где су ти сви осигурачи.

Vi mislite da su to rusi pravili da bi neko gledao oznake? Mislim da su mi preko 20000 radnih sati napravili belarusi sto su nam prosli kroz dvoriste,nikad gledane oznake,čišćene centrifuge i ulje menjano na oko 250h,nikada nikakvih problema sa centrifugama. Sada su se i oni pogospodili i ukapirali da je mnogo bolja zarasa na filterima ulja nego na delu koji se čisti i nije zamenski.

da pravljeno je da bi se obratila pažnja i gledale te oznake.To što ti nisi obraćao pažnju i što misliš da to nema nikakve veze ne znači da je ta centrifuga radila kako treba.Te rupe su izbušene mašinski da bi se oduzela težina i da bi bio u balansu tek nakon što se poklope oznake poklopca rotora i tela.Ako se vrati makar kako to onda narušava taj balans i može oštetiti osovinu centrifuge.Tako sam ja to razumeo i siguran sam da na modelima 892 mora da se vodi računa kad se čisti i vraća a mislim da to važi i na ovim izbušenim ,neka me ispravi neko ako grešim.

Sta moze biti problem,tj gde da trazim,zadnja radna svetla mi pregorevaju osigurac njixov,zadnji put izgleda sam u zurbi stavio jaci osigurac i sad je i zica koja ide do toga osiguraca istopljena delimicno ....ko ce sad to menjati moram celu instrument tablu razbucati i traziti kuda ide ...Jel problem mase mozda negde ?,ako je masa vrv nije neka koja je zajednicka jer ostali osiguraci tj svetla ,nemaju nikakvih problema sve lepo radi.
Nije tu problem masa, ako je masa loša ili je u prekidu do fara samo neće svetleti svetlo, ali neće pregorevati osigurač. On pregoreva ili zato što je jača sijalica od predviđene (ili ih ima više) ili zato što je negde nažuljana žica struje fara pa ponekad dodirne masu. Tu delimično istopljenu žicu treba zameniti bez obzira na opsežan posao. Jer ko zna da li se negde i potpuno ogolila izolacija, pa da ne pipne masu opet i zapali se do kraja...

Da li ti zadnji radni farovi rade direktno sa prekidača ili idu preko relea?

Druze nzm ni sta je rele :p,ima prekidac u kabini gore desno,jedan za zadnje drugi za prednje radne farove,ti prednji nzm jel su par puta korisceni... ,fabricko je skoro sve na njemu sto se tice struje sem sto sam ja ugradio pre 10-15 godina mehanicki sat temp i ulja i morao sam od negde osvetljenje za njih da izvucem,ali to radi dobro,kao i radio takodje,morao sam i za njega uzeti struju od sijalice u kabini,ona nikad se ne koristi.Radna svetla su fabricka,nikad nisu dirana ni sijalica nijedna nikad nije pregorela na traktoru za 20ak godina,tj 2005god. ....Vrv je to sto ti kazes,negde zica ostecena,nije mogao gori problem biti,ko ce to menjati ...
Tj sad sam se setio gledao sam u upustvu,mislim da sijalica u kabini i zadnja radna svetla dele isti osigurac ,tu kod sijalice kabine sam takodje izvlacio dosta zica za napajanje elektronike od prikljucnih masina,komp prskalice,sejalice itd ,mozda mi tu nesto u kratkom spoju ,moracu i to videti ....

Sta moze biti problem,tj gde da trazim,zadnja radna svetla mi pregorevaju osigurac njixov,zadnji put izgleda sam u zurbi stavio jaci osigurac i sad je i zica koja ide do toga osiguraca istopljena delimicno ....ko ce sad to menjati moram celu instrument tablu razbucati i traziti kuda ide ...Jel problem mase mozda negde ?,ako je masa vrv nije neka koja je zajednicka jer ostali osiguraci tj svetla ,nemaju nikakvih problema sve lepo radi.
Jel znaš da je istopljena žica ili nagađaš? Teško da i jači osgurač može da dovede do topljenja. Jel su svetla LED ili halogena?

Radna svetla su fabricka,nzm koja su,led nisu.Zica se vidi da je ostecena zbog pregrevanja bar deo koliko se moze videti desetak cm duzine sto ide do osiguraca,ostatak se ne vidi medju bilion zica koje eto ima i rus ....

Tako ce i biti,samo cu jos videti jel sad u sezoni da to popravljam ili kad zavrsim setvu,ima tu ceo dan posla.Sad sam samo promenuo osigurac i radi,dok ne dodirne opet negde zica masu.

Nema tu toliko posla. Iz instrument table (tj. od osigurača) ide snop od 5-6 žica gore u krov kabine nuz desni stub kabine. Ne možeš ih promašiti jer unutar prostora ispod instrument table postoji spoj utikač/utičnica gde se snopovi žica spajaju, izlazni snop iz te spojnice izlazi prema prednjem staklu, tu ulazi ispod lajsne kojom je sakriven i ide ka krovu. U krovu su ti prekidači i onda žice prema zadnjim farovima idu ispod bočnih gornjih tapacirunga (tamo gde je svetlo kabine) prema zadnjem delu kabine i farovima. U krovu je puno prostora i lako je ispratiti žice, a ni ispod instrument table nije problem jer samo ispratiš žice sa spojnice za izlazni snop žica ka krovu. Imam sve to slikano pa ću večeras staviti slike. Meni je tu u celom poslu najteži deo skidanje i vraćanje tapacirunga oko instrumnet table jer mi se ne gađa jedna rupa pa uvek trena natezati (tapacirung) da (šraf) potrefi rupu... :osmeh:

Tako ce i biti,samo cu jos videti jel sad u sezoni da to popravljam ili kad zavrsim setvu,ima tu ceo dan posla.Sad sam samo promenuo osigurac i radi,dok ne dodirne opet negde zica masu.
Samo šta je izazvalo prvobitno topljenje žice? Ako kažeš da sad radi ok sem kad dodirne to što je gola žica. Trebalo bi da ti neko proveri amper kleštima koliko vuče struje.

Nazad
Vrh