MTZ Belarus

danger je napisao(la):
robici je napisao(la):
a kad se stave tegovi na radilicu,jel potrebno nositi na obradu,to jest da se stavi na sto da vide da ne baca slucajno.ili samo skinuti karter staviti tegove i pici.

tegove nema za kupiti posebno,kupuje se komplet radilica sa tegovima koja je izbalansirana,ako sam nadjes neke polovne tegove i zavrnes potrebno je radilicu nositi na balansiranje ako to neko radi,najbolje da kupis neku polovnu od 82,ako samo zavrnes bez balansiranja........na tvoju odgovornost :sta:
to sam i ja mislio da je naj bolje kupiti novu radilicu i mirna backa :D :ppozdrav:

Uzeo sam juče MTZ 52 pa pošto nisam baš poznavaoc ako meže par podataka koliko ide ulja u motor ,u diferencijal i tako dalje i koje ulje je po vama OK ,da li je dobro Lukoil-ovo sa benziskih pumpi.

nesalise sa uljima , Ja sam nagrabusio sa lukoil Avangard 15-40 sa kantom od 50l sipao sam ga u kombajn i imam posledice na motoru, na 12 hektaru sam ga ispustio na njivi i sipao sam galaksovo i povratio mi se pritisak ulja al ne kao sto je bio prosle godine
P.S. promenio sam i manometer da bi bio siguran da imam posledice na motoru i da je do ulja

@ markokurjega

Čestitam ti Marko i želim da te dobro služi. Napiši koji je model, koje godište, jer se oni kreću od 50 do 70 konja, u zavisnosti od modela, odnosno PVP.

Zapremine rezervoara što se interesuješ su sledeće:

Rezervoar za gorivo 100 litara D-2
karter motora 12 litara SAE-30
filter vazduha-taložnik 1,25 litara SAE-30
menjač sa diferencijalom 40 litara SAE-30
hidrovolan 6 litara SAE-30
hidraulik 22 litre SAE-30
pumpa visokog pritiska 0,2 (to nisam siguran, ali ima merač nivoa) SAE-30

ako ima prednju vuču onda se sipa i u bočne reduktore , ali tu nisam siguran koliko, mislim da ide u svaki točak oko 1,25 litara SAE-30, ali to ćeš videti na kontrolnom šrafu.

Obavezno podmaži druk-ležaj i osovinu vodene pumpe, kao i osovinice poluge kvačila i kočnica.

Reci te mi gde bih mogao najlakše pronaći komletan brisač stakla za MTZ 82?
predpostavljam da će jedan od odgovora biti na otpadu ali pošto sam u svemu ovom nov (o tome su se neki drugi brinuli, a ne ja) gde ima dobrih otpada u Vojvodini a ne neki dedica koji je rashodovao svoj traktor da prodaje delove pa to je sto je ostalo...? :ppozdrav:

@ tedi

Kompletan brisač stakla možeš naći na najlon pijaci u Novom Sadu i kod prodavaca rezervnih delova za "Beloruse" ("Mačar"). Obrati pažnju na to koji ti motor odgovara, jer ih ima 5 - 6 tipova u zavisnosti od tipa kabine. Najbolje je da poneseš stari i da kupuješ prema uzorku, a ako nenađeš original, nije baš neki problem da se prepravi i prilagodi, jer i ja sam dugo tražio za mojeg belorusa i na kraju sam kupio koji sam našao i prilagodio rupu na kabini tom novom.

pozdrav ljudi,na 82 mi curi malo ulje na bos pumpi,tj,na osovinici gasa,unutra ide vjerojatno motorno ali gdje se moze vidjet kad je dosta

@ mtz

Čep sa desne strane pumpe gde se sipa ulje služi i kao merač nivoa ulja u PVP.

@Okrim

Svaka čast na savetima.

Ja već drugi put u tri godine moram da rastavljam motor od menjača i menjam zadnji semering na radilici.
Muka živa, posla mnogo a kvar sitnica, ali zato gde god stanem sa traktorom odmah ostaju fleke ispod. ::lose::

Branko je napisao(la):
@Okrim

Svaka čast na savetima.

Ja već drugi put u tri godine moram da rastavljam motor od menjača i menjam zadnji semering na radilici.
Muka živa, posla mnogo a kvar sitnica, ali zato gde god stanem sa traktorom odmah ostaju fleke ispod. ::lose::

vidi u čemu je ploblem nemoža tako odlaziti često

Rale 83 je napisao(la):
nesalise sa uljima , Ja sam nagrabusio sa lukoil Avangard 15-40 sa kantom od 50l sipao sam ga u kombajn i imam posledice na motoru, na 12 hektaru sam ga ispustio na njivi i sipao sam galaksovo i povratio mi se pritisak ulja al ne kao sto je bio prosle godine
P.S. promenio sam i manometer da bi bio siguran da imam posledice na motoru i da je do ulja
Mi koristimo lukoil,i to dosta vec,i nemamo problema...ko zna sta si ti kupio zapakovano u tu kantu... ::lose:: :ppozdrav:

mtz82 je napisao(la):
pozdrav ljudi,na 82 mi curi malo ulje na bos pumpi,tj,na osovinici gasa,unutra ide vjerojatno motorno ali gdje se moze vidjet kad je dosta
Na MTZ 82 ima dva tipa bos pumpi, sa centralnim podmazivanjem uljem iz motora sto znaci da nije potrebno dosipati ulje sa strane i drugi tip sa spoljnim podmazivanjem u koje se dosipa ulje spolja.Ako i pored curenja ulja iz pumpe na kontrolnom srafu ima dovoljan nivo ulja znaci da ti je pumpa sa centralnim podmazivanjem a ako nema dovoljno ulja onda treba da dospes ulje na srafu na kucistu regulatora. Da bi bilo jasnije na prvoj slici pozicija 29 je kontrolni sraf za nivo ulja, a na drugoj slici pozicija 15 je sraf za dosipanje ulja.

eafqyp.jpg

2uesack.jpg

Post je spojen: [time]четвртак, 30. септембар 2010. 15:17:53 CDT[/time]

Svaka čast na savetima.

Branko kad rasklopis traktor na pola ako zamajac sa zadnje strane i unutrasnjost kucista kvacila odnosno zvono nisu masni od ulja vec ti je samo masno ispod semeringa onda ti curi ulje na zaptivacu kucista semeringa.Na slici je zaptivac pozicija 27 a kuciste semeringa pozicija 30.

iyj1qx.jpg

Okrim je napisao(la):
@ markokurjega

Čestitam ti Marko i želim da te dobro služi. Napiši koji je model, koje godište, jer se oni kreću od 50 do 70 konja, u zavisnosti od modela, odnosno PVP.

Zapremine rezervoara što se interesuješ su sledeće:

Rezervoar za gorivo 100 litara D-2
karter motora 12 litara SAE-30
filter vazduha-taložnik 1,25 litara SAE-30
menjač sa diferencijalom 40 litara SAE-30
hidrovolan 6 litara SAE-30
hidraulik 22 litre SAE-30
pumpa visokog pritiska 0,2 (to nisam siguran, ali ima merač nivoa) SAE-30

ako ima prednju vuču onda se sipa i u bočne reduktore , ali tu nisam siguran koliko, mislim da ide u svaki točak oko 1,25 litara SAE-30, ali to ćeš videti na kontrolnom šrafu.

Obavezno podmaži druk-ležaj i osovinu vodene pumpe, kao i osovinice poluge kvačila i kočnica.

brate Okrim pa kod tebe sve SAE30,zaboravio si negde spomenuti sae90 i 140 :cao:

@ danger

U stari MTZ-50 (52) se u sve sklopove sipa motorno ulje za naše podneblje SAE-30. To je po preporuci proizvođača traktora. U toku je skeniranje "Uputstva za rukovanje i održavanje traktora Belarus MTZ-50,52" paću ga objaviti na forumu, a ja dvadeset godina u "ruse" sipam motorno ulje SAE-30 i nemam problema. Raspitajte se kod starih traktorista koji su vozili i održavali ruse šta se gde sipa.

Na postavljenoj slici je jedna stranica spomenutog Uputstva i tu se vidi gradacija ulja za umerene temperature kakve su u našem regionu.

Drugačije ulje od SAE-30 se koristi samo kod podmazivanja zglobova kardana od prednje vuče, ali ja toliko gusto ulje nikada nisam video, navodno treba SAE-250.

U količinama ulja koje je potrebno sam u predhodnom postu napravio propust jer u reduktore prednje vuče i u prednji diferencijal ide po 1,7 l ulja, a ja sam napisao 1,25 jer nisam bio siguran.

zorancile je napisao(la):
Da li njemu sigurno curi ulje iz motora?

Mislio sam da je problem taj zaptivač, jer je i tu malo curkalo, pa sam to otklonio, ali ovo idalje pravi fleke ispod traktora. Inače ulje skoro uopšte ne menja nivo.

Pre oranja ću rastaviti traktor pa videti.

Hvala na savetima.

Meshter :ppozdrav:.

Nazad
Vrh