zombie_666
Banned
Pre će biti od lošeg materijala nego od nepodmazivanja. Ja na mojim traktorima nikad nisam podmazivao te bolcne pa su i dan danas dobre.
Naravno, loš materijal bolcne je na prvom mjestu i nosi sigurno 60-70% krivice. Podmazivanje bi sigurno pomoglo, rad sa spremačem je jako intenzivan u smislu vertikalnih oscilacija. Takodje, kao što Srdjan reče, u tim poslovima dobro je raditi sa slicevima pošto se tako apsorbuje većina udara. Sa druge strane, bolje što je bolcna od slabijeg materijala (što i namjerno učinjeno) nego da je poluga sa mašinicom. Bolcna se istroši i lako i jeftino zamijeni, a zamisli da valja mijenjati cijelu polugu sa mašinicom ili rame hidraulika? Kada se tu pojavi jako trošenje cijeli dio se mora mijenjati a to je već skupo. U takvim sklopovima bolcne i drugi slični elementi se uvijek prave od slabijeg materijala. Kombinacija podmazivanja i prebacivanja spoja vertikalne i horizontalne na sliceve u svakom slučaju bi produžila vijek trajanja bolcne. Kada se ta bolcne istroši nipošto nemoj da praviš ekstra jaku bolcnu od nekog kvalitetnog čelika. Stavi original pa nek se troši ona, a ne da se razlokaju rupe u polugama.
Da,to je realnost...82 je kvalitetniji po izradi od novog 1025,i to ne moze niko da me ubedi da nije...a stari ltz t40 je najkvalitetniji traktor po izradi,i tako nesto se vise nikada nece praviti...primer neki-nosio je original gume 20 godina-kupljen je 77 godine,ok,garaziran koliko je moguce bilo,i dan danas nosi prvu farbu koja je u vrlo dobrom stanju,a svi znamo da novi rusi nakon dve-tri godine totalno poblede i ne lice na relativno novi traktor.malo off,ali tako je.
To je čista istina. Kod mene u selu postoji jedan T40 iz 70-neke, uzorao je bezbroj hektara najgori njiva jer je duuugo bio najjači traktor u nekoliko sela. Pred rat ga je uzela neka vojska, radio svo vrijeme najgore poslove, vozio ko je stigao, rado u šumi. Od '96. godine, kada je vlasnik umro, traktor stoji u dvorištu na otvorenom (žena i sin vlasnika neće ni da čuju da ga prodaju, uspomena im). Prošlo ljeto sam ga gledao, na njemu original gume, vrlo malo ispucale, farba izgleda kao da je svo vrijeme proveo u garaži, sin ga pali i provoza svakih par mjeseci da ne zariba, radi kao sat. Belarus 82.1 iz 1999. kojeg sam htio kupiti je saaav bio izblijedio i ofucao se (bio je doduše tehnički ispravan sem hidraulike). Završna obrada novijih traktora je u svakom slučaju katastrofalna u odnosu na stare Belaruse i LTZ-e.
Poslednja izmena od urednika: