MTZ Belarus

Imao sam priliku da radim sa nekoliko traktora tipa MTZ i svima su komande kako piše u uputstvu.Još da dodam da ručicu sa kojom kipujem držim u plivajući položaj kad kačim ili odkačinjem creva sa brzim spojkama.Mnogo se lakše uklope brze spojke.

Stariji rusi koji nemaju regulacioni razvodnik ispod sedišta (nemaju komandu osnovnog hidraulika sa strane) koriste plivajući položaj u oranju sa točkom .Kod njih je prva ručica do volana služila za rad sa polugama.Znači obavezno točak i ručica skroz napred .Isto se koristi i za setvospremač,nošenu tanjiraču ,drljaču i sve ostale mašine koje imaju točkove.Kad tu ručicu gurneš skroz napred tada možeš poluge hidraulika da digneš "na mišiće".Sve ovo nevaži za serije koje imaju komandu hidraulika sa strane (ima i serija koje imaju duple komande).Znači sve zavisi šta je fabrika montirala.

Kod starijeg MTZ 82 sa uskom kabinom mi se vise svidjala hidraulika koliko se secam imao je cetiri rucice do volana i mogla se zablokirati hiidraulika da neupusta nimalo a kod ovog sto imam 94 godiste ima 3 rucice i moram da otvorim zadnje staklo da bi gurnuo polugu i to nikad ni neradi kad se napuni zemljom oko klipa i rezervoara nemogu da je pomerim da zablokira klip pa mi upusta plug.

srdjan7 je napisao(la):
Robici,izvini sto se ne vidi najbolje,ali nemam drugu sliku,mozda je bolja ova-tu i na jos jednom mestu je zavareno gde je strelica+ona dva shrafa M20 i M 14...
25hjn1j.jpg
vec je testirani po oranju,prekopima...i radi...neverovatno,totalno drugi traktor!
vidim da ti je cilindar dosta pomaknuto u levu stranu,jel imas isti ajnslag u levo i desno?

Robici-da ajnslag je isti,jer sam shirio tockove zbog velike sejacice,tako da mi se vide 4 zareza na svakoj strani prednjeg mosta...to su oni zarezi za izvlacenje tockova ako razumes. :cao:
Post je spojen: [time]1290274670[/time]
hocu da se nadovezem na tebu kji je bolji traktor 1021 ili 1025?ja imam 1021 i imam samo reci hvale za njega do sada,vozio sam i 1025 sa ravnim mostom,i ne mogu se porediti ta dva traktora 1021 je daleko ispred! :D
Bez ljutnje,ali ti si jedini koji to tvrdi,drugar i ja smo otprilike u isto vreme uzeli traktore,on 21,ja 25...nema sta mu nije radio...pisao sam vec...pumpa,dizne.glava klipovi hidr...,auspuh mu puca svakih 10 dana,a i rasturao ga na pola,kaze da im je kvacilo nula,i to su mu potvrdili majstori iz AP da sa kvacilom mora biti jako oprezan jer je preslabo za 105 ks.

Da, Srdjane, ali mi smo iz Banata, a Vlada je iz Backe, ima dosta laksu zemlju. Ima jedan u Uljmi 1021 i u Izbistu, obadva su "bolesni". Servis malo malo, pa kod njih. 1021 je po lakoci rukovanja dosta ispred 1025, jer ima mnogo jednostavniji menjac i monoblok hidrauliku.
A motor je isti i na 1025 ina 1021, tako da ti njegovi kvarovi su bili samo izolovani slucaj.

ja vam kazem iskreno iz licnog iskustva.ja sam inace mehanicar naradio sam rusa dosta,traktor je odlican :D
Post je spojen: [time]1290203904[/time]

Post je spojen: [time]1290229215[/time]

Post je spojen: [time]1290254517[/time]

Post je spojen: [time]1290279888[/time]

3469mxg.jpg

Kod rodjaka na 82.1 zakovao druk lezaj unistio zabice na korpi.Nov lezaj 2300,nova lamela 2800,zabica opruga saf za stelovanje 600 din po komadu,za 5 h raspakovano i spakovano.J...ti ruse uvek izdaje kada najpotrebnije :zli:

Rale, imaš sa leve strane četvrtasti čep.

Mi smo radili pre 2-3 nedelje Mtz 820, čovek je podmazivao, videla se sveža mast, ali nije ulazila u druk-ležaj. Nije bila dobro probušena rupica na nosaču, pa nije mogla da prodje mast do ležaja.

Mozes kroz onaj cep sa leve strane na zvonu stim da ti treba metalna cev na mazalici ili ako uspes da nekako pomocu srafcigera ili neceg slicnog nataknes crevo na mazalicu.Mozda bi mogao da se namaze kroz otvor sa donje strane zvona kad se skine limeni poklopac ali to nisam nikad probao.

@ Rale

Druk ležaj na MTZ traktoru se podmazuje tako što se jednostavno odvije šraf sa četvrtastom glavom sa leve strane zvona gde je smeštena lamela i nekoliko puta se stisne mazalica. Za to treba koristiti mazalicu sa fiksnom cevi na kojoj se nalazi glava za istiskivanje masti, a ona je bila sastavni deo kompleta alata koji se isporučivao pri kupovini novog MTZ traktora.

Ako nisi siguran gde se podmazuje, pitaj nekog traktoristu koji dobro poznaje beloruske traktorea, a imaš i objašnjenje u Uputsvu koje sam postavio na linku http://www.megaupload.com/?d=72DAK2WV .

Pozdrav od Mirka iz Kule. :cao:
Post je spojen: [time]1290287473[/time]

Imam raznih mazalica , Sa cevima i sa crevima , prepravljene za podmazivanje slamotresa i kratke samo nemam onu veliku sto hvata 5-10 kg a nekako mi nedostaje
@okrim
Jel bas mora da ima tu glavu za istiskivanje masti na kraju cevi :zli: :zli:
Ako, ako Hvala cika Mirko

@ Rale 83

Nemora da ima cev sa glavom, samo neznam kako da se drugačije podmaže druk-ležaj. :sta:

Nazad
Vrh