Kompenzator sluzi da ogranici kolicinu goriva koju pumpa ubrizgava dok se turbo ne zavrti. Ako ubrizgas punu kolicinu goriva a turbo nije poceo da puni dobijes crn dim i visoke temperature.
U praksi moze i bez njega, samo se pumpa podesi da daje full gorivo i to je to. Malo baci crni dim na pola sekunde dok se turbina ne zavrti.
Npr tako je na Rakovica TS46 - IMT 5136 , a snaga povecana 30% u odnosu na atmo motor. Po meni na MTZ od 80ks dici na 100ak ks isto bi bilo be problema. Ali kad vec skidas pumpu radi podesavanja zasto ne bi dodao i kompenzator. Moze se pumpa pojacati i na motoru ali tu ne znas koliko si je pojacao - da li je neki normalan nivo, ili si mozda mogao jos malo, ili si preterao.
Mana je sto ako opteretis motor u niskim obrtajima kad turbina nema efekta dobijes konstantni crni dim i visoke temperature sagorevanja. Dugorocno takav rad moze da istopi klipove. Plus prlja se ulje brze nego obicno. Ista prica i ako dodje do nekog kvara turba, pumpa ne zna da nesto nije u redu i dalje daje puno gorivo. Potrosnja teorijski za nijansu veca, u praksi neprimetno.
Prednost jednostavnost, i nesto brzi odziv na gas.
Po meni ako je vozac razuman sasvim ok opcija. Ako vozac nema osecaja za masine i ne primecuje da gusi motor, da dimi, da nesto nije u redu - onda kompenzator OBAVEZAN.
Drugo o dodavanju turba bez diranja pumpe - ja probao, efekti bukvalno neprimetni osim ako motor vec nije imao jako punjenje pa ga turbina malo procisti. Ako je punjenje bilo normalno - bez crnog dima na punom gasu onda nema ni dobitka.