MTZ Belarus

Jel ugrađivao neko turbo na 820 bez vakuuma?

Danas sam pričao sa jednim momkom što je tako ugradio i kaže da se osjetno vidi razlika u snazi i smanjenoj potrošnji.Sa tim da pumpa nije ništa dirana

Danas sam pričao sa jednim momkom što je tako ugradio i kaže da se osjetno vidi razlika u snazi i smanjenoj potrošnji.Sa tim da pumpa nije ništa dirana
Mislim da je to više bajka za malu decu.
Da bi se povećala snaga moraju da se povećaju količine i goriva i vazduha,ako gurnes vazduh bez dodatnog goriva sta si dobio,mozda nijansu bolje sagorevanje vec postojeće smese zbog veće količine vazduha i nista vise,prava razlika se vidi kad se uradi kako treba.

Kompenzator sluzi da ogranici kolicinu goriva koju pumpa ubrizgava dok se turbo ne zavrti. Ako ubrizgas punu kolicinu goriva a turbo nije poceo da puni dobijes crn dim i visoke temperature.
U praksi moze i bez njega, samo se pumpa podesi da daje full gorivo i to je to. Malo baci crni dim na pola sekunde dok se turbina ne zavrti.
Npr tako je na Rakovica TS46 - IMT 5136 , a snaga povecana 30% u odnosu na atmo motor. Po meni na MTZ od 80ks dici na 100ak ks isto bi bilo be problema. Ali kad vec skidas pumpu radi podesavanja zasto ne bi dodao i kompenzator. Moze se pumpa pojacati i na motoru ali tu ne znas koliko si je pojacao - da li je neki normalan nivo, ili si mozda mogao jos malo, ili si preterao.

Mana je sto ako opteretis motor u niskim obrtajima kad turbina nema efekta dobijes konstantni crni dim i visoke temperature sagorevanja. Dugorocno takav rad moze da istopi klipove. Plus prlja se ulje brze nego obicno. Ista prica i ako dodje do nekog kvara turba, pumpa ne zna da nesto nije u redu i dalje daje puno gorivo. Potrosnja teorijski za nijansu veca, u praksi neprimetno.
Prednost jednostavnost, i nesto brzi odziv na gas.
Po meni ako je vozac razuman sasvim ok opcija. Ako vozac nema osecaja za masine i ne primecuje da gusi motor, da dimi, da nesto nije u redu - onda kompenzator OBAVEZAN.

Drugo o dodavanju turba bez diranja pumpe - ja probao, efekti bukvalno neprimetni osim ako motor vec nije imao jako punjenje pa ga turbina malo procisti. Ako je punjenje bilo normalno - bez crnog dima na punom gasu onda nema ni dobitka.

E to je već konkretan odgovor,nisam ja protiv kompenzatora nego drugar mi takve info dao,a neki dan sam vidio reklamu Ukrajinaca iz povrtarske za tu turbinu bez vakuuma pa Reko da vidim šta je.

На турбо мотору, наравно. :)

Гледам којекакве таблице са техничким подацима, па неретко пише снага за неки турбо мотор, а поред снага за тај исти мотор, али са интеркулером и ту буде и по 7-8 % прираста. Заинтересовало ме је да ли инсталација читавог тог хардвера, самог хладњака и свих тих цеви и црева заиста доноси приметну разлику.

Tako je.
Pitanje za Nebojša 100 ,koja je turbina bolja Češka ili ruska i da li mora ruska na rusku pumpu?

Чешка је боља, али ни руске нису лоше. И нема везе која турбина иде на коју пумпу. Ја сам на ТС 46 стављао руски турбо и радило све без проблема.

Nazad
Vrh