Motorne testere

@iwanho
Očito nisi razumeo...kada je tup lanac, motor radi gotovo u prazno i rasterećen, na stranu što je učinak i smisao izgubljen, ovde pričam o snazi motora koju mora imati za određenu vrstu lanca i dužinu istog....pa sam se nadovezao na tvoj Jonser koji zapomaže kada je ceo mač u drvetu, pa zato mora biti još i oštar lanac...manje bi zapomagala da je lanac tup - to je bila poenta moje rečenice.

Ja ne znam sastav našeg goriva, ali Amerikanci kažu da je smrt za membrane i creva gorivo sa etanolom.
Pogotovu ako se takvo gorivo ostavi u rezervoaru i karburatoru.

Svakako, možemo raditi kako nam god drago. A membrane će vremenom verujem doći do svog kraja. Ovako ili onako.

Ni mi nismo prazili karburator na našoj testeri nikada do sada. Ali sam ja sada počeo, jer sve više nalazim na takvu preporuku. U uputstvu prvo.

Lično, ne očekujem neku razliku, jer vidim da mnogi tako ne čine, pa im mašine i dalje rade.
E sada.. da li će i na dalje i da li kada prestanu, to biti zbog toga.. ne znam.

Meni nije teško malo goriva baciti, a ono u karburatoru potrošiti. Pa kako god.

Više bi me zanimao taj etanol. Ima li ga u našem gorivu ili ne..
(mada mi ni to bitno nije - takvo je kakvo je)

Poslednja izmena:
@iwanho
Očito nisi razumeo...kada je tup lanac, motor radi gotovo u prazno i rasterećen, na stranu što je učinak i smisao izgubljen, ovde pričam o snazi motora koju mora imati za određenu vrstu lanca i dužinu istog....pa sam se nadovezao na tvoj Jonser koji zapomaže kada je ceo mač u drvetu, pa zato mora biti još i oštar lanac...manje bi zapomagala da je lanac tup - to je bila poenta moje rečenice.

Ne mogu se složiti iz nekoliko razloga.
1. Ako nekome učinak nije bitan i prihvaća izgubljen smisao piljenja, onda najlakše vrti lanac kad nije u zahvatu, neovisno bio on oštar ili tup. Učinak je naravno nula, a gorivo potrošeno, ali motor se ne muči. Još lakše bi bilo kad bi skinuli lanac. Je li to smisao rasprave?
2. Za isti zahvat skidanja drva, tup lanac pruža daleko veći otpor nego oštar,
3. Tup lanac se također može jače stisnuti, pa onda ne trpi samo motor pile nego i mač, a lanac sa brže rasteže. Ne pitaj kako sam to saznao.
4. Ako netko želi da lanac skida samo malo, a da istu debljinu drveta pili čim dulje, onda neka ostavi zube koji definiraju dubinu zahvata svega 0,1-0,2 mm niže od reznih zubiju, tako da je piljevina kao prašina. To ne preporučam. Moja preporuka je dobro naoštren lanac, dubina zahvata na prema preporuci i pilu koristiti za debljine drveta za koje je namijenjena ili tanje. Ne nasjedati na marketinške trikove nekih proizvođača i trgovaca.

Neozbiljno je tvrditi, makar i neizravno, da je bolje raditi tupim nego oštrim lancem.

iwanho mislim da nisi upravu već da je Dejan. Jednostavno oštar lanac seče-kida drvo mnogo efikasnije nego tup. Što kad se sve sabere zahteva jaču snagu motora. Motor koji se koristi blizu granici svojih mogućnosti (što se tiče snage) lakše će raditi sa tupim nego sa oštrim lancem na istom komadu drveta.

Ja vidim da kada se lanac istupi toliko da tvrđi deo stabla praktično i ne seče, motor radi "kao u prazno".

Naravno, kada bi se testera tada pritisla da koliko toliko nešto i počne seći, samo će "upaliti" lanac i mač. Pa i pored toga, motor odaje utisak da radi sa manje opterećenja nego kada je lanac oštar i seče zdravo.

@iwanho .. loše si shvatio Dejana.
Nije on preporučio da se u šumu ide sa tupim lancem kako se testera ne bi opteretila. Kao ni to da je dovoljna i manja snaga motora, ako je mač dugačak, a stablo široko, jer ako je lanac tup, vrteće kako tako i tada.

Nego da ako je snaga motora nedovoljna za dužinu mača, kao i širinu lanca - kada je lanac oštar, motoru će biti još i teže.
Teže nego kada je lanac tup.

On seče lakše, brže, efikasnije.. ali je motoru teže.

Poslednja izmena:
Do god baca krupnu piljevinu i sece bez pritiska odlicno, cim primetim da je piljevina ide sitnija i moram da pritisnem menjam lanac, uvek 2 3 lanca u rezervi i kad se istupe nosim na masinsko ostrenje. Ovoj 211 5 meteri drva nasecem i isecem za ogrev lanac se menja ako ne udarim u kamen metal a bilo je i gelera

A što da kažem. Ako smatrate da je tako bolje, vi koji imate preslabe pile za određenu debljinu drveta, radite s tupim lancima i dugačkim mačevima. Svatko ima slobodan izbor.

Kvalitetno ulje koje ne ostavlja garez i ostar lanac u bilo kojoj konfiguraciji\duzini maca su najbolja opcija za testeru...kada je tup lanac testera ne radi u prazno nego zbog otpora odu obrtaji testere gore i temperatura(jos ako karburator siromasno nastelovan + dug mac i tup lanac=lose) -sto se i cuje, posebno ako se nalegne na nju sto vecina radi ako ne sece\ tup lanac a ne ostro...ima gde je probao kako radi testera i stao odmah-siromasno radi tj previse `cisto` \`mlazno` ujednaceno pri vrhu...pa presteloavao gde se cuje kao da u blokadu udara seta zvuk levo-desno-kako znas da nisi previse goriva dodao?(H previse odvio) jer nisi ocitao tahometrom, prosto kad krenes da seces taj zvuk se rascisti i zvuci kao kad je probao i konstantovao da siromasno nastelovana a u slucaju da se i u drvetu(dok seces) cuje kao nakon stelovanja znaci da previse bogato i treba H dodatno zaviti dok se ne dobije ta tranzicija zvuka.

Jako volim Husqvarnu, pogotovo serije 2xx i 3xx, zapravo to su modeli testera koji su proslavili taj brend, kao 0xx serije u STIHL-u.Ništa novo, ali vredi ponoviti za mlađe forumaše...sređujem podrum i naletim na jedan stari katalog iz 1988. za kog sam mislio da je izgubljen.Imam dosta kataloga, od sredne 80-ih, pa sve do 2006./07. kada su i zvanično skoro svi prešli na digitalna izdanja.Kada budem bio u radionici, poslikaću i neke zanimljive stranice ostalih...ne previše da ne smaram, ali opet možda nekog i zanima...
Ovde su predstavljeni modeli:
266 XP, 281 XP, 298 XP, 2100 XP, i 2101 X.Većina je već 1990. godine prestala da se proizvodi.

Na oko pa odisu nekim kvalitetom...,jednom malo prekratio nesto sa starom 365(ne xt) doduse vlasnik namontirao 76cm mac ali ima taj kvalitet\zvuk.Po informacijama na netu najdugovecnija testera i u uporedbi sa 372xp a od novih xt verovatno vise nafrizirane ne moze se ocekivati taj radni vek...tj nista im ne fali samo nije vise to isto.

Sta mislite o husqvarni 346xp?
Nudi mi covek za 200e testeru,vizuelno je ok,kompletna,sve na mestu,samo kad sam je otvorio vidim da je cilindar zamenski(Meteor). Ima dobru kompresiju,pali dobro,mac husqvarnin dobar,podmazuje lanac.....
Da li vredi te pare,koristio bih je kao hobi testeru poneko orezivanje i 5-6 metara drva godisnje?

Mislim da je bolja opcija neka nova za te novce...

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Imam novu stihl 211.
Nego mi ova zapala za oko,jer je vizuelno u bas dobrom stanju,sve plastike originalne na njoj,sve je na svom mestu i radi kao doxa...
Bila bi mi zgodnija za malo veci precnik drva...
Sad ce neko reci sta ce ti 2 testere,ali neka stoji,hleba ne trazi...
Samo zbog tog cilindra razmisljam ali meteor bi trebao biti ok...

Meteor jeste dobar, međutim tu i leži "problem" ovog modela.Sekači je obožavaju za okresivanje, jako mala masa, a veoma brza (obrtaji idu i 14 600) tako je izvučena tolika snaga...ali nije dugotrajna u tim profi uslovima gde se inače testere menjaju kao čarape.
U kućnoj varijanti ona je odlična, postoje 2 modela...stariji sa 45 kubika i 3.4ks i noviji sa 50 kubika 3,7ks i nešto smanjenim max obrtajem.

Imam novu stihl 211.
Nego mi ova zapala za oko,jer je vizuelno u bas dobrom stanju,sve plastike originalne na njoj,sve je na svom mestu i radi kao doxa...
Bila bi mi zgodnija za malo veci precnik drva...
Sad ce neko reci sta ce ti 2 testere,ali neka stoji,hleba ne trazi...
Samo zbog tog cilindra razmisljam ali meteor bi trebao biti ok...
Jel znas da ju je spakovao dobar majstor a ne neki dunster (kotlokrpa)?
Ja bih je uzeo pod uslovom da je sve fabrika na njoj i da stoji na kanapu sto se kaze...

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Sta mislite o husqvarni 346xp?
Nudi mi covek za 200e testeru,vizuelno je ok,kompletna,sve na mestu,samo kad sam je otvorio vidim da je cilindar zamenski(Meteor). Ima dobru kompresiju,pali dobro,mac husqvarnin dobar,podmazuje lanac.....
Da li vredi te pare,koristio bih je kao hobi testeru poneko orezivanje i 5-6 metara drva godisnje?
nesto mi jeftino to,obicno su od 250 pa i malo vise
inace za to sto ti treba vise nego dobra

Nazad
Vrh