Motorne testere

@iwanho
Očito nisi razumeo...kada je tup lanac, motor radi gotovo u prazno i rasterećen, na stranu što je učinak i smisao izgubljen, ovde pričam o snazi motora koju mora imati za određenu vrstu lanca i dužinu istog....pa sam se nadovezao na tvoj Jonser koji zapomaže kada je ceo mač u drvetu, pa zato mora biti još i oštar lanac...manje bi zapomagala da je lanac tup - to je bila poenta moje rečenice.

Ja ne znam sastav našeg goriva, ali Amerikanci kažu da je smrt za membrane i creva gorivo sa etanolom.
Pogotovu ako se takvo gorivo ostavi u rezervoaru i karburatoru.

Svakako, možemo raditi kako nam god drago. A membrane će vremenom verujem doći do svog kraja. Ovako ili onako.

Ni mi nismo prazili karburator na našoj testeri nikada do sada. Ali sam ja sada počeo, jer sve više nalazim na takvu preporuku. U uputstvu prvo.

Lično, ne očekujem neku razliku, jer vidim da mnogi tako ne čine, pa im mašine i dalje rade.
E sada.. da li će i na dalje i da li kada prestanu, to biti zbog toga.. ne znam.

Meni nije teško malo goriva baciti, a ono u karburatoru potrošiti. Pa kako god.

Više bi me zanimao taj etanol. Ima li ga u našem gorivu ili ne..
(mada mi ni to bitno nije - takvo je kakvo je)

Poslednja izmena:
@iwanho
Očito nisi razumeo...kada je tup lanac, motor radi gotovo u prazno i rasterećen, na stranu što je učinak i smisao izgubljen, ovde pričam o snazi motora koju mora imati za određenu vrstu lanca i dužinu istog....pa sam se nadovezao na tvoj Jonser koji zapomaže kada je ceo mač u drvetu, pa zato mora biti još i oštar lanac...manje bi zapomagala da je lanac tup - to je bila poenta moje rečenice.

Ne mogu se složiti iz nekoliko razloga.
1. Ako nekome učinak nije bitan i prihvaća izgubljen smisao piljenja, onda najlakše vrti lanac kad nije u zahvatu, neovisno bio on oštar ili tup. Učinak je naravno nula, a gorivo potrošeno, ali motor se ne muči. Još lakše bi bilo kad bi skinuli lanac. Je li to smisao rasprave?
2. Za isti zahvat skidanja drva, tup lanac pruža daleko veći otpor nego oštar,
3. Tup lanac se također može jače stisnuti, pa onda ne trpi samo motor pile nego i mač, a lanac sa brže rasteže. Ne pitaj kako sam to saznao.
4. Ako netko želi da lanac skida samo malo, a da istu debljinu drveta pili čim dulje, onda neka ostavi zube koji definiraju dubinu zahvata svega 0,1-0,2 mm niže od reznih zubiju, tako da je piljevina kao prašina. To ne preporučam. Moja preporuka je dobro naoštren lanac, dubina zahvata na prema preporuci i pilu koristiti za debljine drveta za koje je namijenjena ili tanje. Ne nasjedati na marketinške trikove nekih proizvođača i trgovaca.

Neozbiljno je tvrditi, makar i neizravno, da je bolje raditi tupim nego oštrim lancem.

iwanho mislim da nisi upravu već da je Dejan. Jednostavno oštar lanac seče-kida drvo mnogo efikasnije nego tup. Što kad se sve sabere zahteva jaču snagu motora. Motor koji se koristi blizu granici svojih mogućnosti (što se tiče snage) lakše će raditi sa tupim nego sa oštrim lancem na istom komadu drveta.

Nazad
Vrh