Motorne testere

Odličan video. Da li ima kod nas da se kupi takav šablon za skidanje čistača? Ja ih skidam horizontalno dok on zadržava ugao čistača. Pre oštrenja uvek maksimalno zategnem lanac. Oštrim jednom rukom dok drugom rukom pridržavam zub. Ispod mača na vrhu stavim komad letve i pritisnem da mač legne na tu letvu i onda turpijam. Ne guram horizontalno turpiju nazad nego malo više ka dole da prati taj nagib ugla. Gornji dio turpije je oko pola mm iznad gornjeg dela zuba tj oštrice. E sad meni treba oko sat vremena da naoštrim lanac od 33 zuba što je previše vremena. Vizuelno sve izgleda po meni odlično posle oštrenja, ugao, sama oštrina sečiva zuba. Dobijem ono što zovem jak zub, dakle neće da se slomi štose desi ako dubiš previše a nije ni tup što se dobije ako je turpija previše iznad oštrice zuba. U trešnjovini, grabu i bukvi kida, opiljci veliki dugački ali čim ubacim u javor ili hrast (nisam siguran šta je) dosta slabije seče, opiljci manji. Jeste tvrđe drvo ali tolika razlika je previše. Okačiću slike lanca koji je isekao oko metar drva posle oštrenja. U buduće probaću ovu tehniku oštrenja sa dve ruke
sablon verovatno ti je lanac 3/8 pa uzmi za taj lanac

Kupi ovakav samo nemoj da turpijas preko njega. Postavis ravnom burgijom proveris da li zakacinje zub, ako kaci pomeris sablon isturpijas zub ravnom turpijom.

turpija

Vise ostrim sa dve ruke, stavim u stegu mac, lanac zategnem dobro, samo da mogu da okrecem do sledeceg zuba.

Naucices samo treba vremena i prakse. Ako imas neki stariji lanac da se ucis na njemu, to bi ti bilo najbolje.

Nazad
Vrh