Motorne testere

Jeste made in usa jedina mana jedan saraf za dotezanje mača a zasto ne znam, nov lanac i bez stiskanja sama ide u drvo 5 meteri hrasta za popodne opalim jedan rezervar pa pauza odmorimo ja i motorka do uvece gotovo.

Rekao bih da nije mana, već funkcija. Za taj model i njenu namenu, jedan šraf je dovoljan.

"Bez obzira na to da li testerišete drva za ogrev za privatnu upotrebu, radite u hortikulturi i uređivanju pejzaža, izvršavate manje poslove održavanja ili izvodite građevinske radove sa drvetom za zanatske radove: Snažna STIHL MS 212 benzinska motorna testera vam omogućava izuzetnu podršku u različitim zadacima. Ovo omogućava čak i seču manjeg drveća.", kaže Stihl.
(doduše za MS 212 model, ali to je to)

Nego, što ti reče - polako i odmereno i posao se završi.
To je i cilj.

Nov lanac (ili dobro naoštren) stvarno mnogo znači.

Sklopljena danas. Iz drugog puta..

DSC04387.jpg

Nove svećice za svo troje,

DSC04335.jpg

i nov dihtung stubline, pošto sam kod prvog sklapanja uspeo da pokidam stari.

Nisam hteo da kupujem u servisu, da ne znaju da radim sam, pa sam naručio original. Naručio i original filter vazduha, pošto im je minimalni iznos za poručivanje 600 dinara.
Zvali i kažu da na stanju imaju samo zamenske. Pa je tako stigao Thorp..

DSC04371.jpg

Rekoh, da uzmem i jedan mali kompresor. Koristan je. Da napokon očistim mašine kako dolikuje kada završe sa radom, jer videh koliko ulja i trine sada ima u kućištu testere.
Dobro će doći i za pumpanje guma i sl..

DSC04391.jpg

I tako.. sve nabavljeno, sklopljeno i - ne radi, haha.

Upali. I uguši se.
Nešto sam propustio ili loše sastavio.

Moraću sve od ponovo.

Inače, evo razlike između Husqvarna i Thorp dihtunga auspuha:

DSC04372.jpg

Tako nekako je i sa filterom vazduha.
OEM je OEM. Opravdava cenu.

Kod prvog oštrenja potpuno novog lanca primećujem kad stavim turpiju u zub kao da je turpija predebela, tj kao da je fabrički oštreno tanjom turpijom. Turpija je originalna. Posle oštrenja dobije se drugačija oštrica zuba. Ne znam što su tako napravili, samo je zbunjujuće.

I još nešto, da li treba dubiti zub, da se dobije nešto kao slovo C, dakle naoštriti prvo gornji dio zuba koji seče a onda izdubiti donji dio valjda da bi opiljak drveta imao kuda lakše da ode kad zub zeče. U ovom slučaju šta raditi kad je zub pri kraju jer će se onda turpijati pogonski deo lanca

Ako neko ima video oštrenja lanca kao što rade u Bosni. Dakle sedeći sa motorkom između nogu vertikalno. Nisam to nikad vidio ali sam čitao u nekim komentarima da je najbolje. Probao bih ali najviše me buni treba li oštriti i levom rukom i desnom rukom. Da li treba turpijati zubce na vrhu mača?

Ja sam od toga odustao jer posle mog pokušaja, lanac se ponašao gore nego što je bio tup , od tada nosim samo na mašinsko oštrenje, doduše, toliko mi i treba…

Meni licno najlakse izmedju nogu.Cucnes i blago testeru stisnes na ne mrda levo desno.Prethodno ako ima potrebe malo jace naspanujes lanac da prilikom provacenja turpije zub ne mrda i samim tim ces dobiti precizniji rad.Obicno kad ostrim napolju ispod maca podmetnem neki komad drveta da bude mac blago podignut na gore zbog lakseg ostrenja a i same stabilizacije maca, dok ostris da se ne pomera levo desno_Ostris negde na sredini maca ili blize testeri,sto manje pomeras mac prilikom ostrenja dobices precizniji i laksi rad.Turpiju drzis sa obe ruke,(desnom ako nisi levoruk) guras tupiju niz zub a levom stabilizujes vrh turpije da nebi dobio polukruzno ostrenje zuba.Turpija mora ravnomerno da nalegne u zub,jedino tako ces dobiti pravilno naosten zub.Nije nikakva mudrost, brzo se savlada i nauci.Imam elektricnu ostrilicu koja radi odlicnio ali je skoro nikad ne koristim mozda jednom u zivotnom veku lanca cisto da poravnam zube ako za tim ima potrebe.

Nazad
Vrh