Motorne testere

390-tka je dobra i sigurno će služiti za to zašto je namenjena.
Ja lično više preferiram Stihl 066/ms660, radi nekih prednosti bitnih za mene, ali obe su dobre i proverene testere..
 
gledao hus. 545, takodje na predlog dejana 351 pogledao i shti. 260 deluje mi cvrce shtilovka, onaj preklopni deo gde ide mac joj od metala, isporucuje se sa macem 40cm
nisam pametan sta odabrati
opet 545 ima taj auto tune prikaci se na komp i nasteluje se idealna smesa, plus air indzeksn
po mom skromnom misljenju 545 mi je motorno bolja, dok 260 konstrukcijski deluje cvrsce
al aj sad ??????
 
Kupio sa Husqvarnu 365 specijal od Milosa iz Loznice sa kupujem prodajem. Odlicna je samo me malo iznenadila tezina. Ja sam do sada imao samo Dolmar 102 koja je igracka u odnosu na nju. Sto se tice poslovanja sa Milosem sve preporuke.
 
Imam H390 xp sa HD vazdušnim filterom...par stranica nazad sam i postavio fotke.To je profi mašina za koju ne postoje prepreke...njen nemački parnjak je STIHL 660, međutim, ja se ni jednog trenutka nisam dvoumio.Ne znam kakav posao planiraš, ali H390 xp nije lagana mašina za "sitnije" poslove.
 
gledao hus. 545, takodje na predlog dejana 351 pogledao i shti. 260 deluje mi cvrce shtilovka, onaj preklopni deo gde ide mac joj od metala, isporucuje se sa macem 40cm
nisam pametan sta odabrati
opet 545 ima taj auto tune prikaci se na komp i nasteluje se idealna smesa, plus air indzeksn
po mom skromnom misljenju 545 mi je motorno bolja, dok 260 konstrukcijski deluje cvrsce
al aj sad ??????
Da ne budem dosadan...serija 5xx kod Husqvarne su se pojavila pre par godina i za godinu dve će potpuno zameniti seriju 3xx koje su bile odlične i dokazane kroz decenije postojanja.Sa druge strane imaš STIHL MS 260 koja je dokazana i konstrukcijski odlično sklopljena mašina.Lično preferiram Šveđane,ali u ovoj dilemi odluka bi pala na Nemce.
 
Dobro mi je poznata tablica snaga tih mašina...naravno da joj parira, rad u šumi sa tim mašinama je nešto sasvim drugo od nominalnog upoređivanja.
 
Kod Stihl ms660 i Husq390/395 se jasno vidi različit pristup dve vodeće kompanije.
Jako slične zapremine motora, ali Stihl ima jasno veći obrtni moment u gornjim i srednjim obrtajima, dok Husqvarna ide na 'sportsku' foru i izvlači brzinom.
Kod 066 je klip 54, ali je hod 40mm, dok je kod Huske prečnik 55(kod 395-56mm), ali je hod 'svega' 37mm.
To rezultuje da je Huska osetno startnija i sa ostrim lancem kada se drži u gornjim obrtajima ima prednost u brzini rezanja.
Sa druge strane 066/660 je 'sporohodnija'(i sigurno dugotrajnija) mašina koja gura i izvlači i sa donekle tupim lancem.
Ja sam nekada probao 395, i to je zaista zlo od testere, ali isključivo u gornjim obrtajima.
Treba napomenuti da su i jedna i druga ozbiljni potrošači, i ako se nema uposliti mač od bar 50-60cm, manja testera tipa S ms440/460 ili H365/372 su bolji izbor.
 
Da,svakako pre svega potreba...bas prijatelj ima 650 i samo kad sam je podigao pomislih nije bas laka ali zato ima i manju sto nosi pa po potrebi-opet ceo dan da se mlataras za neka eventualno tanja drva sa njima se nesto ne isplati.
 


uzeta! aj da pitam ovde iskusnije sta misle?
prodavac mi rece da ne mora da radi na leru, da moze odmah da reze, al lagano, da ne dajem gas u prazno
mesavina 100ml na 5L benzina
 
Da se pridruzim cestitkama,pretpostavljam a mozda i gresim da testere sa autotune bi trebalo odmah pun gas u drvo da se teraju jer nije iskalibriran autotune za uslove te ako bi se terale na pola gasa mozda i nebi valjalo ovde samo prvih par rezervoara da se ne ganja previse.
 
Lepotica, što bi rekao profesor Momčilo Milinović. Lkl{{

Nema razloga da ne koristiš dekompresor kad već ima. Lakše paljenje, manje opterećenje na poteznicu i kanap, lakše i za ruku.
Što se tiče upotrebe napravi svježu mješavinu da ne stoji dugo velika količina, pusti par minuta na ler da se lagano zagrije i na posao. Pomalo u ogranke i ostali sitniš prvi rezervoar, a poslije normalan rad. Nije to neki poluproizvod već legendarna mašina koja je napravljena da radi i otplati ulaganje. Lkl{{
 
Ja bih ti samo predložio da ipak koristiš mešavinu 1:40, odnosno 100 ml ulja na 4 litra benzina.
Toj klasičnoj mašini to svakako neće smetati, samo će joj produžiti vek.
Nema razloga da se ne koristi dekompresor.
 
hvala na cestitkama, valjda ce se opravdati za 65k kojih je dato.
imam neku malu vilager za ogranjke njoj je fabricki 1:40 i stvarno me sluzi super za to, e sad za ovu je fabricki propisano1:50 ??
 
cestitke za ponovu...nek te dugo sluzi
odradi bar jedan rezervoar na leru i jedan sa laganim opterecenjem....kasnije joj radi sta hoces
testera klasicnog tipa....sipaj radi i ne razmisljaj ...lagana za svoju jacinu...

edge-361 je klasican walbro hda karburator sa kojim nema problema...362 je gvogrli zama karburator e taj jebe
 
odradio pola rezervoara na leru, pola rez. sekao lagano, bas je laka za rad u odnosu na hus 61, probao jedan deblji cutak 60 tak cm sece bez problema.
za vikend ide u sumu
 
Nazad
Vrh