Motorne testere

Kakva filozofija naoštriti ručno lanac.
Samo da ti neko pokaže i da ne žuriš i to je to.
I uvek bude oštar lanac (nekad prođeš na pola metra turpijom 2-3 puta po zubu, nekad posle metar drva), traje 3-4x duže lanac (skidaš kolko treba, mašine skida po šablonu), ne košta ništa (turpija košta 200-250 dinara) i ako naletiš na ekser, žicu ili metak, naoštriš i nastaviš posao (ne guniš vreme ići kod majstora ili kući da naoštriš lanac ako imaš mašinu).

Zamislite, u šumi sečete drva, prolaze neke pohotne studenkinje i pitaju vas "dal znate da naoštrite lanac na testeri? Ako znate mi bismo imale sex sa vama, a ako ne, onda ništa"
Ako ti je to motivacija dok oštriš lanac što je za mene poprilično dosadan posao .. onda OK. Možda probam i ja pa mi bude manje mrsko. :)
Nego jel moraju studentkinje ili može i milfače? :ROFLMAO:
(turpija košta 200-250 dinara)
Zato i oštre za te pare. Dva oštrenja ako izvičeš max. A i ta dva ne skida kako bi trebalo. Mislim može sa njom i posle da se oštri, ali ima da... se namenjaš tih studentica po glavi dok završiš. Još ako je duži lanac...

Jel zna neko gde se može naći dobra, kvalitetna, kaljena turpija? Zubi lanca se prave od kvalitenog, tvrdog čelika tako da nekaljena turpiaj ne može dugo da izdrži. Prave turpije se po pravilu prodaju bez drške kako bi se videlo da su grejane (kaljene).
Nešto kao ove ovde koje imaju tu boju kod drške, ali sam 100% siguran da za te pare to nije to. Verovatno je ili samo slika, ali samo kraj zagrejan da dobije boju.
Ajde što samo kaljenje nije jeftin proces nego u ovom slučaju nakon kaljenja mora i da se oštri što zahteva tvrdje alate, usporava proizvodnju i sve to znatno diže cenu.

I da dodam:

Zamislite, u šumi sečete drva, prolaze neke pohotne studenkinje i pitaju vas "dal znate da naoštrite lanac na testeri? Ako znate mi bismo imale sex sa vama, a ako ne, onda ništa"

Ne brukajte se, nego savladajte to, lako je.
Симпатична ситуација али треба узети у обзир и колико се користи тестера... ко много користи њему се и много тупи... па му требају студенткиње за мотивацију... :)...
ови други однесу у сервис и наштри професионалац за пар минута... нека бруси млађи и професионалнији... :)

Сад озбиљно... када се много користи тестера у шуми и кад је потребно да ланац буде како треба онда је добро да се зна и тај ручни занат и још ако има нека машина...

другарски поздрав

Meni traje turpija, skoro kolko lanac. Ne znam tačno jer oštrim na 3 testere, pa baš kad klizi kupim drugu turpiju. Prvo arčim sredinu, pa bliže vrhu i na kraju do ruke i baš mi traje.
A ručku od grane odelješ i ekserom napraviš rupu malo manju od turpije. U rupu nabiješ turpiju i ne moraš da je stežeš da se zamaraš...

Poenta je da ne dozvoliš da se lanac istupi. Čim vidiš da opiljci nisu krupni, da slabije ide...pretrčiš brzinski preko lanca.

Mnogo mi vi nauku pravite oko toga.

Poslednja izmena:
Sto se mene tice,kao sto sam vec rekao godisnje isecem 2-3 metara drva i to kupljenih tako da ih sigurno ima i manje nego sto navodno prodaju.
U sumu ne idem,nacicu negde nekog majstora da mi naostri ovaj lanac a usput cu da kupim jos jedan (da imam za rezervu).
Nisam nikada probao a ni video kako se ostri lanac tako da to necu ni da pokusavam.
Da li imate neku preporuku gde bih mogao da narucim novi lanac?

Uđeš u prvi servis za testere na koji naletiš i kupiš lanac.
Mada, na slikama kolko sam video, ovaj lanac što imaš ti može još 10 godina trajati ako i dalje sečeš po 2-3 metra.

Iskreno nesto i ne znam gde u Pancevu imaju servisi za testere,bila je jedna prodavnica(gde sam i kupio testeru)koja je ujedno i servis ali izgleda da vise ne rade.
Zato sam mislio da negde narucim lanac pa da mi ga posalju.

Turpije husq, sthil, pferd i dobar je jedan brend koji pravi za sthil nmg. da se setim naziva.

Kupite onu husqvarninu drsku za turpije zgodna je, lako se menja turpija i sto je najvaznije kada je spustis u sumi uocljiva je. Kada je bila drvena drska uvek je trazimo po sumi slabo se vidi.

Plasticna?
Nisam zadovoljan, na koso stoji u odnosu na turpiju, ne drzi je cvrsto a i nije jeftina bas.
Najvise mi se svidja oregon drvena, jako dobro lezi u ruci, oko 200 din mislim da je.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
33f976f9e49ab87f3c6f2eb169fc4375.jpg

Iskreno nesto i ne znam gde u Pancevu imaju servisi za testere,bila je jedna prodavnica(gde sam i kupio testeru)koja je ujedno i servis ali izgleda da vise ne rade.
Zato sam mislio da negde narucim lanac pa da mi ga posalju.
Imaš u Zmaj Jovinoj, iza zelene pijace ka Svetog Save ulici. Prodaju delove servisiraju testere i ostre lance. Takodje i prodaju lance.
Imas i u ulici Cara Dušana, posle Foto Save sa desne strane. sledeća mala raskrsnica, isto Stihl servis i prodavnica.

Bio danas,u Mehanici (iza zel.pijace) naostrio lanac,masinski 350 dinara a u cara Dusana Stihl prodavnica kupio novi lanac 1500dinara.

Чини ми се да на сваком мачу има наштампано, корак, број зуба, ширина вођице и дебљина турпије

Послато са RMX3624 помоћу Тапатока

Nazad
Vrh