Motorne testere

Brendovi Stihl, Husqvarna/Jonsered i Oleo Mac su podelili odavno proizvodnji na hobi i profi program, sve ove male hobi testere napravljene su da budu sto jeftinije uz zadrzavanje minimuma potrebnog kvaliteta, i vecina se prave u Kini, Sta se dobija kupovinom bredirane hobi testere?
Dobija se Oregon vodilica i lanac dobija se wlbro ili tillotson karburator napravljen u kini, dobija se bolji kvalitet plastike, plastična dekla ponegde i metalna, plasticno kuciste motora. Za nijansu bolja ergonomija i udobnost od kineskih.
Šta nude malo bolji Kinezi?
Dobru radilicu, dobar cilindar, metalno kuciste motora, walbro karburator (kineski) više snage za manje para, Oregon vodilicu i lanac, loše plastike.
Kome treba hobi testera po meni je bolje da kupi kineza (Willager, OleoMac 51/56) nego hobi Husqvarnu ili Stihl. Jeste da su Kinezi za duzi rad totalna katastrofa sto se tiče udobnosti i gušenja vibracija ali ni brendovi nisu mnogo bolji u toj ceni.
Profi mašine sasvim druga priča. Po meni ergonomija i udobnost Husqvarna br1.
Volim testere i po malo ih popravljam.

Poslednja izmena:
Zar tillston karburati se jos uvek ugradjuju, nije li zama na stihlkama? Echo su dobre testere isto, u Japanu su valjda shindawa tako nesto.

Ne moze se ocekivati nesto od tako male testere a jos hobi.
Ja dugujem prodavcu pice jer me odgovorio od moje naivne ideje da kupim tako neku malu, ms180 ili neku husqu u toj klasi.
To nije za neki ozbiljan rad, bar ja ne mogu da se pomirim sa tim.
To je laka testera za neke penzionere i ljude koji vole da imaju sve od alata pa eto da kaze da ima testeru.
Skoro neku obalu krcili pored puta, komsija poneo svoju ms 180 sa kojom sece 2-3m godisnje.
Kad sam uzeo u ruke pa to je igracka, ne osecas je ali shodno tome za takav je i posao.
Za neke sitnije stvari a ujedno da moze i oboriti po neko manje deblo ja sam za neku testeru srednje klase od oko pravih 2kw.
Ta testera nece preci 5,5-6kg sto za rad sposobnom coveku nece predstavljati nikakav napor.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Je ne znam da li sam srecne ruke ali imam MS180. Isekli smo sve i svasta sa njom i samo ostar lanac, dobra mesavina i cepaj. Isekla je boga oca. Za raskresivanje, presecanje a i obaranje je koristim. Imam neku vecu Villager, nju i ne koristim jer je teska. Sa ovom malom skoro sve.

Dali si nekad radio sa nekom ozbiljnijom testerom? Villager neračunam u ozbiljnije testere..

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Aj da ti redom nabrojim.

Tomos (Husqarna), ima 30+ godina i dalje radi ujeda. Posekla Boga oca drva.
Stihl 270 isto sam sekao poprilicno sa njom.
Stihl 361 jednu zimu nekih 20 kubika.
Koristio sam i neku stariju Jonsered ( valjda se tako pise)

A i ta Vilager VGS 30 me sluzi sasvim fino, posle duzeg vremena samo je otisao karburator i menjana je jednom mislim uljna pumpa ili kako se zove vec sto izbacuje ulje za lanac. Prve godine kada smo je uzeli isekla je sigurno 100 kubika drva i ni zastucala nije. a ima joj desetak godina sigurno. Nakon te uzeta MS 180 jer je lagana i bukvalno sa njom raskresujemo vroske.

Tonči veruj da nije smeće!
Moraš je samo pravilno koristiti za namenu koju je predviđena. Ako si planirao sa njom da sečeš debela drva od pola metra prečnika, ona jednostavno nije napravljena za to.
Ali za pripremu drva do 20-30cm prečnika, sređivanje međa, čišćenje voćnjaka, radove na građevini, je zaista perfektna.
Da opet ponovim, radi se isključivo sa oštrim lancom. Mnogi istupe lanac, pa onda kada neće slatko da reže, oni je navale kako bi ipak odradili posao, pa testera počne da cvili i muči se. Posle se žale kako je loša testera.
Koristim isključivo MS180-ku već 20 i kusur godina...
Jedina mana je filter za vazduh !!!!!!!
Gluplje "rešenje" istog nema premca ni konkurencije....
Milion puta se filter nekako smakne i propušta prljavštinu u karburator, pa iz karburatora u cilindar i lepo ga sredi....
A nalazio sam pri popravci ove vrste motornih testera čak i đubre u karteru, ispod radilice...
Nedopustivo !!!!
Verujem da u 90% slučajeva kvarova u vidu trošenja klipa i karika i brzog trošenja cilindra je u idiotskom "rešenju" filtera za vazduh...
Mišljenja sam da je ovo namerno konstruisano tako da brže crkavaju...

Evo, da se pohvalim, čeka me popravka moje testere pomenute gore, dakle MS180, nema kompresiju i neće da upali...
Vrlo dobro znam šta joj je bilo pa je do ovoga došlo...
Usrani filter za vazduh nije vršio svoju funkciju !!!!!
Nedostatak vremena da je rasturam je razlog zašto se dosad nisam bavio njome...
A i ide Zima, primoraće me da se zabavljam s njom...
Mada, imam još jednu, tako da ova druga, a bukvalno nova, nije prioritet...
Još nešto, ume i malo da baca ulja na lanac, rešava se proširenjem rupice na maču i rupice na dekli gde ističe ulje, za 0.5 mm...
Uljna pumpa je jednostavna, i ne postoji mogućnost štelovanja količine ulja za podmazivanje lanca....
Pošto sam dugogodišnji Član ovoga Foruma, a ko prati ovu Temu, video je bezbroj puta funkcionalnost i mogućnosti ove testere u praksi, i šta ja sve radim s njom, i za šta je predviđena, i obratno...
Više je ovo drugo neg' prvo... ;)

Poslednja izmena:
Kolega Dobrodole, iz mog iskustva fabričko crevo za dovod ulja od rezervoara do pumpe je defektno(vremenom se skupi i ulje ne struji kroz njega), promeni ga sa ovim što se pravi u čačku, i rešen problem.

I ne samo to, nekako se ona rebra na kraju crevca, gde se udene u deklu, pojedu sama od sebe, loše dimenzionisano, ili usred vibracija, pa ispadne delimično i vuče vazduh umesto ulja...
To rešavam tako što napravim pločicu od lima, zasečem brusilicom po sredini, pa nataknem preko crevca i taj lim ga stisne, i nema teorije ikada više da spadne...

Ne moze se ocekivati nesto od tako male testere a jos hobi.
Ja dugujem prodavcu pice jer me odgovorio od moje naivne ideje da kupim tako neku malu, ms180 ili neku husqu u toj klasi.
To nije za neki ozbiljan rad, bar ja ne mogu da se pomirim sa tim.
To je laka testera za neke penzionere i ljude koji vole da imaju sve od alata pa eto da kaze da ima testeru.
Skoro neku obalu krcili pored puta, komsija poneo svoju ms 180 sa kojom sece 2-3m godisnje.
Kad sam uzeo u ruke pa to je igracka, ne osecas je ali shodno tome za takav je i posao.
Za neke sitnije stvari a ujedno da moze i oboriti po neko manje deblo ja sam za neku testeru srednje klase od oko pravih 2kw.
Ta testera nece preci 5,5-6kg sto za rad sposobnom coveku nece predstavljati nikakav napor.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Misliš ovakva mala drva ? :whistle:

https://postimg.cc/hfmHDsgm][/url]

https://postimg.cc/NysVxwX8][/url]

Ja imam 6 testere I male I velike(ogromne) I teske kao zemlja a 90%oko sece drveca I spremanja za zimu radim sa malom stilkom jednorucnom 020T samo ostar lanac I ide kao laser I sece mnogo deblja drva nego sto bi trebalo I za sta je ona planirana I sluzi me bez problema

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Барбула ти да се оканеш дрвета и да копаш угаљ видиш да ће зима а угаљ за костолац ниси изгребао оћеш да увозимо струју због твојих 6 тестера

Te male su najbolje za domacinstva, lake a imaju solidno snage.Moram da pazarim neku 191t ili 192t polovnjacu.

192t je odlična, ali da znaš da je osetljiva mašina, i nevoli da stoji na polici.
Ja bih ti ipak preporučio omraženu ms180, kao most common rešenje..

Nazad
Vrh