Motorne testere

Znaci tvrdji oregonov...,svi se oni u pocetku malo rastezu,moze da bude da je kopija lanca,da je kao sto si rekao slabo podmazivanje,da je ustipnut lanac u drvo,lancanik\prsten lancanika pojeden,upalo neko trunce i zacepio podmazivanje,lanac pogresno naspanovan,pre svega tup lanac a forsiran u drvo...

Poslednja izmena:
Bravo eDGe !!!!
Mali milion faktora je razlog istezanja...
Ne može se samo reći, e nije podmazivao, ili nešto drugo...
Uvek igra više stvari...
Ja pa imam mnogo bolje iskustvo sa ORIGINAL Oregon lancima nego sa Stihl...
I jedni i drugi ponekad mi stignu iz Švabije, u original kutijama sa bar kodovima i piz.....jama, znači, ne može se reći da je kopija "na metar" ko kod nas, i mnogo sam zadovoljniji Oregon-om, nego Stihl-om...
Moje iskustvo...

- - - - - - - - - -

Još jedna stvar, jeste probali da od dekli i kućišta ms170 i ms180 sklopite jednu testeru ?
Probajte, pa ćete videti, da "nije svejedno"...

Jedan od razloga sto ne koristim stihl ulje...eventualno kad bih kod dilera kupovao ali ovu ``motulovinu`` sto sipam odradjuje odlicno posao jeste malo skuplje ali ulje ispunjava najvise standarde sto postoje i ima taj miris na mentu ili sta vec a negde sam procitao da je neko rekao da original ima takav miris:) a i kod nas vataju na fazone kao pola litra 250 dinara ili slicno ovo je 850 litar ali daleko kvalitetnije.Nije nikakva reklama nemam veze sa njima ali imaju taj `drugi iza nikog` nacin razmisljanja sto ameri vole da kazu.

Ne odgovaraju rupe za šrafove...
Ne naleže dekla na kućište, odstupanje je i do 3-5 mm...
Može se na silu nabudžiti, ali nije to-to...
Vratio sam kućište kod majstora, da mi zameni za drugo, kaže, mora da je od 170, dao mi je drugo kućište, ni ono ne odgovara perfektno, ali mnogo bolje nego ono prvo...
Na prvi pogled, ne vidi se, ali kad se bolje zagleda, ili čak uporedi, baš se primeti razlika...
Isto i ova nova ms180 koju sam kupio, ne možeš staviti poklopac sa nje na staru...
Tako da, nisu BAŠ IDENTIČNE...

Ja nisam imao tih problema, sve je pasovalo.
Koji dekl nije mogao da se namontira?
Mogu ovde da postavim i IPL, i moze se videti da su sva kucista i deklovi isti, serija 1130.
Mozda si sparivao originalne i kineske/turske plastike..

Ajd sutra ću slikati...
Recimo kućište i dekla gde dođe poteznica, ima "mimoilaženja", što se "najdrastičnije" vidi na sastavu kod rezervoara za ulje, kod onog "proreza" gde se može pratiti količina ulja za podmazivanje lanca...
Ne znam koliko sam bio jasan...
I još na par mesta, ali PONAVLJAM, razlike su MINIMALNE, ali ih ima...
Nisu u pitanju turci ili prc, ukucan je serijski broj na (osnovnom) kućištu koji se poklapa sa brojem na ručki kočnice...
Mislim da je 2006. godište...

Hvala na odgovorima. Nisam tolko vican ali na podmazivanje bas gledam da je dovoljno.

Primetio sam na svojim lancima od Stihl'a da su zubi plavkasti u orginalnom pakovanju. Dok u radnji sa kotura nisu.

Za mesavinu koristim ova dva pakovanja.
70f75552cc2bfee79a0211e48b5b747e.jpg
471c0ae7b5904178a645ba07a567da50.jpg

Dok ovo (pazi na zatvarac) Sto se prodaje po podu mi jako sumnjivo i nebi smeo da koristim.
b3288cd1cc2b92ae40c03f5d4dd838e2.jpg

Nisam strucan za ta ulja ali hp treba da je mineralno ali precisceno a hp ultra puna sintetika...mada verovatno i za njih neko proizvodi ulje a oni `sljepnu` stihl nalepnicu ali bez obzira opet trebalo bi da je kvalitetno-bas sam postavio g.stalkeru pitanje za doziranje dali valja malo vise da se stavi u mesavinu gde mi je odgovorio samo po jedan stepen sto svakako ima smisla.Ne samo da ces da ugusis masinu nego moze i da ti zariba.

Kada imas pri ruci ms 170/180, glupo je koristiti sekiru. Mnogo je lakse da je upalis po potrebi, makar i za dve, tri grane, nego sekirom da zapinjes i gubis snagu bez veze. Nosim sekiru, naravno, ali kada god sam je uzeo u ruku, shvatio sam da je bilo pogresno, obzirom da sa ms 180 brze, preciznije, lakse i kvalitetnije odradim posao.

Не носим секиру због кресања грана, деси се да дрво под напоном ухвати мач па је више него неопходна.

- - - - - - - - - -

MS260 zaista jeste anemicna, dok se malo ne 'dotera'. Posle toga grize, ali ipak je to testera od 47cm3. Ja sam sredio dosta bas tih testera, i to je jako dugotrajna masina i pocetna u liniji pravih profi testera. Uvek sam je opremao macem od 33cm/28 zuba. Za moj ukus je dosta bolja od ms290.
Ms290 i ms390 su potpuno iste testere, samo se klipovi(i cilindri, naravno) razlikuju u 2mm. Dakle, ista tezina. Ko sredjuje ms290, ugradi sklop 49mm i ima ms390.
Можда ми се само учинило да је MS390 тежа од MS290, (нисам их користио заједно) али је осетно јача. Ја користим SOLO647 47cm3 3,2ks купљена 1990 нова и још је жустра. Ms260 ми се свидела, лагана и баш ме изненадила та њена анемичност. Можда је разлог надморска висина власник је донео из поморавља на 1300м нв.

Nisam strucan za ta ulja ali hp treba da je mineralno ali precisceno a hp ultra puna sintetika...mada verovatno i za njih neko proizvodi ulje a oni `sljepnu` stihl nalepnicu ali bez obzira opet trebalo bi da je kvalitetno-bas sam postavio g.stalkeru pitanje za doziranje dali valja malo vise da se stavi u mesavinu gde mi je odgovorio samo po jedan stepen sto svakako ima smisla.Ne samo da ces da ugusis masinu nego moze i da ti zariba.

Za Stihl sam cuo da to ulje Castrol proizvodi navodno. Kolko je to tacno neznam.
Puna sintetika je mozda bolja za neka jaka nabudzena testera.
Stalker vise zna o tome svaka mu cast.

Pozajmio od drugara stihl 290 da oborim neka drva. Oduševio sam se. Imam ms 180, najbolje rade u kombinaciji.

Kad se ima posla onda dvije obavezno. Za male količine drva godišnje, nema isplativosti imati dvije pile. Zato sam odabrao Josered 2159 (3 kW, 5,6 kg). Mačem od 45 cm, uspješno obaram do promjera 60 cm, a nije preteška za granje. Uglavnom je ne koristim bez prestanka više od 2-3 sata. Za sada, nakon 7-8 godina, ja sam zadovoljan.

Kad se ima posla onda dvije obavezno. Za male količine drva godišnje, nema isplativosti imati dvije pile. Zato sam odabrao Josered 2159 (3 kW, 5,6 kg). Mačem od 45 cm, uspješno obaram do promjera 60 cm, a nije preteška za granje. Uglavnom je ne koristim bez prestanka više od 2-3 sata. Za sada, nakon 7-8 godina, ja sam zadovoljan.

Ona ima 59cc?,ma da - ako se nesto malo sece jedna je dosta.

Kak čitam kod vas huska nije baš česta ali ja sam baš za huske.Imam i par štilovki ali one su samo u stalaži.Kad idem u šumu uzmem dve H135 i noviji model H61,jedna mala je na traktoru,druga je umjesto sekire u šumi a 61 za rušenje i razrez debljih na panjeve.Ja več u šumi deblje sve raspilim na kratko a tanje na 1,5m i doma raspilim sa cirkularom ili sa elektro motorkom.Male 135 su baš pogođene laka,snage ima isto dovoljno tak da bi mogo i bez veče sve uradit.

Mozda je neko bas na ovom forumu prokomentarisao da je stihl za testere isto sto je mercedes za automobile...ne mislim bukvalno u takve krajnosti ali stihl je bar pre imao taj kvalitet i sirovu ali opet prefinjenu snagu,zvuk(husqvarna ima nekako tunjav-tesko objasniti)...verovatno ih husqvarna na vise polja tuce ali kad uzmes stihl u ruke naspram nje prosto ima te neke razlike.

Kak čitam kod vas huska nije baš česta ali ja sam baš za huske.
Ma česta je, kako nije.
Evo moje 61-ice. Kupljena nova 1998. Šta reći za 20 godina druženja? Odlična univerzalna motorka i nikada me nije iznevjerila. To je sve što imam da kažem. Na njoj su drugi mač, druga svjećica, i ko zna koji lanac po redu. To je to, ostalo je sve fabričko.

S početka je radila malo više, a zadnjih desetak godina zadatak joj je da isječe 10-12 kubika drva za ogrev i ništa više. Ako nastavimo ovim tempom, mislim da će me nadživjeti. :haha:

23iicyb.jpg
2vmya0g.jpg

Nazad
Vrh