Motorne testere

Kako znaš da je kompresija ok, jesi merio gde ili onako po osecaju?
Toliko goriva da ubaci u sebe da i na auspuh pokaže nije normalno :).
Mogao si da proveris da li ti baca varnicu elektronika. Takođe možeš da uzmeš malo goriva, pola cepa i spas direkto u usis karburatora. Pa potegni kanap trebalo bi da se javi motorka ako je sve ok sa elektronikom i kompresijom.
Kad zamenis membrane javi kako je prošlo....

Pozdrav Mirosti. Imam problem sa husqvarnom 359. Problem je u karburatoru sto testera stalno presisa, i napuni auspuh i filter vazduha sa dosta mesavine. Zamenjene su membrane ali opet se isto desava. Testeru ne mogu da upalim. Sta jos da pokusam, sta se tu desava?

Za pocetak stavi proverenu(novu) svecicu. Ako se testera ne javlja i ako je karburator ispravan, onda problem trazi u struji. Retko se desava, ali i elektronika moze biti neispravna sa razlicitim simptomima(nemoguce/tesko startuje, kad se zagreje ne radi, itd).
Sto se tice mokrog filtera vazduha, to je simptom propustanja karika-gubitka kompresije.
Polako kreni u dijagnostiku, pa cemo pomoci u zavisnosti sta se desava..

Drugari,

Imam 2 problema sa Tomos 61 testerom.
Prvi je to da na ler gasu nemirno radi i često se ugasi. Pod gasom lepo radi i ima snage.
Druga stvar koja je počela da se dešava je to da navlači piljevinu u kanal mača i zaglavi lanac i zapušuje otvor na maču kroz koji dolazi ulje za podmazivanje lanca.

Šta je uzrok ovih problema?

Lucky, prvi problem moze da bude svasta, membrane u karb, leptir gasa u karb (olabio se ili se pojeo) , lose nastelovan , zatim crevo za korivo, a za piljevinu u macu ili je lanac uzi od vodjice ili je ne izbacis kad preseces trupac. ako seces borovinu ili tako nesto umesto ulja sipaj naftu za podmazivanje lanca.

Za pocetak stavi proverenu(novu) svecicu. Ako se testera ne javlja i ako je karburator ispravan, onda problem trazi u struji. Retko se desava, ali i elektronika moze biti neispravna sa razlicitim simptomima(nemoguce/tesko startuje, kad se zagreje ne radi, itd).
Sto se tice mokrog filtera vazduha, to je simptom propustanja karika-gubitka kompresije.
Polako kreni u dijagnostiku, pa cemo pomoci u zavisnosti sta se desava..

Cilindar i klip su dobri. Elektronika je ispravna. Testera se javi odmah na prvo povlacenje kanapa i tako svako jutro kada probam zadnjih 5 dana. Malopre sam na kompresor izduvao gorivo iz auspuha i cilindra i upalila je ali sam morao da drzim gas. Sutra kada budem palio ujutru bice opet isti problem

Vujke-da ti odgovorim na poruku da ne pisem 2x....ako ti testera sluzi za 20tak kubika godisnje onda uzmi MTB komplet.....ako radis vise skupi za original uradi je i bices miran dosta vremena...vecina sklopova ode zbog ulja... uradio sam do sad gomilu testera ako sam naisao na 10/20 cilindara da su crkli jel su potroseni...ostalo je sve zaribakus ili neko fizicko ostecenje
sa meteorom imam pozitivna iskustva sto se tice klipova i samih sklopova...klipova sam ugradio sigurno 400-500 komada a samih sklopova dosta manje mozda 50tak jer gledam da sredim originalni cilindar...i sto je Mirosti pomenuo...meteor ima sire karike na pojedinim klipovima i ima klipove po specijalama pa se pokrije potrosenost cilindra
uvek sam bio pristalica originala bilo kog dela..e sad kad se moze moze se...a kad ne onda zamenski koji je dobar...meteor spada u dobar po mom iskustvu
to opet prepustam musteriju da odluci sta hoce

kineski sklopovi su prica za sebe,,,montirao sam ih.....u neke sam se prijatno iznenadio u neke opet razocarao..e sad svi oni rade, dokle ce i kako ce neznam....neke testere na kojima su ti kineski cilindri cak rade svaki dan...huskica 61 dnevno nije ispod 15 kubika...nju bas pratim
imao sam i jedan klip i cilindar za ms 180 taj nije imao kompresiju kad sam sastavio.....skinuo,vratio i sa drugim je bilo dobro...omasili mu kinezi toleranciju

drazene imas problem u propustanju iglice u karburatoru ili u odusku rezervoara....

lucky///procistite karburator i zamenite svecicu novom... to sto se desava sa macem je razlog loseg podmazivanja.....huskice 61 66 266 268 imaju problem sa stelovanjem uljne pumpe...vremenom se plasticni srafic u gornjem levom uglu zna pomerati...srafic ima 4 polozaja u svakom baca vise ulja...pa zna sa 4 se pomeriti na 1 i onda se to desava...
ili ako se sece nesto uzduz..da je piljevina kao rezanci...tu je obavezno podvuce.

Ok, hvala na odgovoru,
Meni testera služi za spremanje drva za zimu a to je kao što kažeš 0- 30 kubika max godišnje.
Ako bude bilo na stanju ja bi uzeo meteor komplet, ipak ie neka sredina između kineza i originala.
Original mi je stradao zbog loše mešavine i rukovanja. Matori je mislio da može sve da guta... Međutim ne može...

Imam stil 028 imam problem sa njom samo sto kad radi i kad pustim gas ako je nagnem macem ka dole ugasi se ... da ne lutam ako neko zna savet.. mislim dobra je pali i sve ok osim toga sto kad se nagne napred odmah crkne, i posle toga je povuces ona odma upali.

Imam stil 028 imam problem sa njom samo sto kad radi i kad pustim gas ako je nagnem macem ka dole ugasi se ... da ne lutam ako neko zna savet.. mislim dobra je pali i sve ok osim toga sto kad se nagne napred odmah crkne, i posle toga je povuces ona odma upali.

Karburator rastelovan(membrane,propusta iglica) ili zacepljena jedna od rupica ispred leptira gasa.

Imam stil 170 i muke sa paljenjem .Bio u servisu zamenjena membrana ali isto mecku rodim dok upalim.Ona je skoro nova ako je isekla 2 kubika drva iliti grane.Problem sto je retko koristim.Pozdrav

Da li neko od kolega ima iskustva sa ovom spravom i da li ovde u stvari i lanac mora biti namenski.?

[video]https://youtu.be/VK8mXE3HJ_s[/video]
To je namenski radjen i mac i lanac i ostrac i sluzi samo za taj tip lanca. Ostri ga sa spoljasnje strane jer secice su sasvim drugacije konstrukciono. to je sve po meni samo da se lakse novci uzmu jer masinski ostriti je par puta takoreci i lanca nema

- - - - - - - - - -

Ako je retko koristis Rale onda ili je stavi na gasenje pa iskurblaj par puta pa onda pali ili skini filter vazduha pa malkice mesavine direktno u karburator pri prvom paljenju. Dok povuce gorivo sveze mozda treba 2-3 puta zaliti pomalo

Šta mislite o Huskvarni 555 , planiram da kupim , znam da je kod predzadnjih serija bilo reklamacija i problema sa karburatorom al ova je "ajnšpric" pa valjda neće bit problema . Ako neko može hitno nešto da napiše jer već danas možda budem morao kupiti ?

Da sam na tvom mjestu uzeo bih veće provjerenu mašinau. Husqvarnu 365, jača , ali i malo teža 0,5 kg. razlika u cijeni ti je samo 20 KM pošto su sad na akciji jedna i druga.

Šta mislite o Huskvarni 555 , planiram da kupim , znam da je kod predzadnjih serija bilo reklamacija i problema sa karburatorom al ova je "ajnšpric" pa valjda neće bit problema . Ako neko može hitno nešto da napiše jer već danas možda budem morao kupiti ?
Imam husq. 365 vec tri godine, bez greske, moji ti je savet pre huaq. 365. Dugo se proizvodi jer se dobro pokazala.

Nazad
Vrh