Malo o ostrenju iz mog ugla..
O rucnom nemam puno da kazem..godinama sam dnevno guslao po najmanje 5-6 lanaca van sezone a u sezoni i vise od 10..ogadilo se posteno
pravilan izbor turpije,pratiti crtu i to je to...u slicaju da nema crtu u bolje snabdevenoj radnji uzeti stihl/oregon/carlton sablon i polako....kad se uhoda sablon ce biti visak
i naravno ako se prvi zub prevuce 5x sa turpijom,toliko se prevlaci i zadnji...inace ce biti nejednaki zubi i posle par rucnih ostrenje moze doci da lanac vuce u stranu...
Masinsko ostrenje---svi ga mrze...zasto? ima samo tri razloga
- Losa masina...u zadnjih par godina po internetu i pijacama su se pojavile masine od 20-30eura koje su kao profi a u stvari su teski bofl...kuciste od plastike koja se uvija kao zvaka,obrtaju motora od 7000-8000..previse....nedostatak podesavanja uglova...imaju samo jedan ili dva a treba tri
-Korisnik testere...mnogo ljudi ostri lance bezveze...jedan zub na 30 drugi na 40 treci 20 i tako u krug...pa kad ti donesu takav lanac onda se obicno desi joj majstore pa odu mi zubi...puno skidas...a ustvari moras da skines jel je izbrljano... lanac kad se osti,ostri se po najmanjem ispravnom zubu...da bi svi zubi bili jednaki
-Majstor ostrac.... prica ide ovako...na netu kupis masinku za 30e...namontiras i udri bato 100 dinara po komadu i da vidis eto novaca... a ima i onih koji imaju vrhunske masine ali neznaju da rukuju sa njima...
Ostrio sam veceras lance pa napravio par slikica kako izgleda pravilno masinsko ostrenje na dobroj masini(nova sa svom opremom 320eura)
masina...Tecomec,Jolly Star,2800 obrtaja
uploadimage
uploadimage
tocila
koristim 3 vrste..3.2mm 4.7 i ravni od 6mm
uploadimage
uglovi masine tj gore pomenita 3 ugla
ugao zuba....ili ti onaj ugao sto je paralelan sa crtom na zubu....meni se najbolje pokazalo na 30stepeni
uploadimage
zamena za ono pustanje turpije prilikom rucnog ostrenja...ugao je od 10 stepeni
uploadimage
i zadnji ugao...ugao tocila...55-60 stepeni
uploadimage
konkretno na ovom lancu su svi zubi jednaki...jer se samo masinski ostri.. .ovo mu je 2 ostrenje...bice prilike da vidite i one jako lose rucno ili masinski ostrene
uploadimage
uploadimage
podesavanje masine
ostrenje na 30 stepeni
uploadimage
uploadimage
ugao tocila
uploadimage
granicnik dubine ostenja
uploadimage
e sad najbitnija stvar...kolko se skine pri masinskom ostrenju
pre ostrenja