Pozdrav svima.
Novi sam korisnik i da se razumemo u početku..ne bavim se profesionalno poljoprivredom, tako da od mene neke velike vajde nece biti
Imam na selu dedino imanje i povremeno odlazim da bih odrzavao.Zahvaljujuci Vašem forumu, odlučio sam da kupim Villager VGS30 motornu testeru od 3ks po ceni od 14.135din.
Testeru sam kupio pre 10tak dana,pre ovog snega i mraza i uspeo sam sa njom da istruzem oko 2m drva.Moram da napomenem da nikada u živiotu nisam imao priliku da držim motornu testeru u ruci.
Za sve one koji razmisljaju o Villager proizvodjaču, ono što mogu reći kao laik, je da je testera Ok za te novce.U Kragujevcu su mi rekli,u servisu,da nije potrebno da je pustim na ler da isprazni 1-2 rezervoara,vec da mogu odmah da sipam i da radim..ne neke teske poslove..ali ja sam ipak odradio jedan rezervoar na leru,povremeno dadavajući gas do 1/3 maximalno.U prodavnici su mi rekli za početak da napravim 1:4 a ne 1:5 mešavinu, što sam i uradio.
Ulje za mešavinu je Dolmarovo, kao i ulje za lanac, jer su oni tako rekli u prodavnici da je tako najbolje, jer ako budem sipao neko drugo u servisu,ako se desi neki kvar,nece priznati ukoliko je doslo do kvara zbog ulja..ok, kapiram priču, ali nema veze poslušao sam ih jer je sve upakovano regularno u Dolmar pakovanje i nije ništa dosipano iz kanistera u bočice i sl..
Za mene, ako se uzme u obzir da nikada nisam drzao motornu testeru u ruci, tih 6kg plus 0.65l rezervoar sa mešavinom+rezerovar za ulje za lanac..posle nekog rada ipak tezak posao
nije bas lako drzati testeru ,paziti da se ne desi ,ne daj boze, maler..i raditi..ali, što se tiče samog rada sa testerom..sve je ok..za moj pojam..testera radi dobro,super sve seče i debela stabla 30 +/- cm.Stugao sam prvi put pun rezervoar,bez prekida..pa sam je ostavio da malo oladi..dok sam rucno cepao drva,to sto sam istrugao..pa sam onda napunio sledecu mešavinu i ulje za lanac i tada sam radio sa dva puna rezervoara, bez prekida.Mislim da testera moze i vise da izdrzi, ali za moje potrebe je dovoljno i toliko koliko je koristim,godisnje spremim oko 8-9m drva.
Lanac i mac su Oregon..kada sam je kupio,lanac je bio ostar,na vrhovima zuba se osećao pik (vrh)zuba da je oštar, ali posle tih 2m drva koje sam istrugao sa njom,taj peak (pik..ili vrh zuba nije tako oštar),kao prvi put.U paketu sam dobio i turpiju za oštrenje, ali to nikada nisam radio..medjutim na YouTube-u sam gledao kako se oštri lanac,ručno, i skapirao da to nije neki problem,osim eto..tog rutinskog dela,da se udje u štos. U prodavnici ,gde sam kupio testeru, su mi rekli da ne moram da oštrim tako često..i da to što sam istrugao 2m drva sa njom zapravo nije ništa , kao..ljudi iseku kubike i kubike drva,pa je tek naoštre..to je parafraza njihove izjave..e sad, koliko je to tačno ,ne znam..mada bih više voleo da je naoštrim, jer na YouTube tutorialima..kako se oštri lanac..se kaže da oni nekada oštre lanas i posle svakog rezervoara,u zavisnosti od opterećenja materijala koji se seče.
Ništa nisam radio na njoj, osim što sam posle svake upotrebe očistio filter za vazduh..i normalno, odšrafio masku sa strane,da bih došao do lančanika i da bih skinuo vodilicu i lanac,kako bih sve lepo očistio i sredio.
To su moja iskustva,za sada sa Villager motornom testerom,mada je testera nova i po tome se ne moze doneti valjan zaključak, ali za moje potrebe,da na selu malo sredim i za moje potrebe,mislim da je testera za godišnju upotrebu za 10m drva,više nego dobra.