Motorne testere

Da li neko zna koliko kosta original klip i karika za stihl ms 250? koja marka su orig klip?
Stihl ugradjuje Mahle,Kolben cilindre,klipove i karike,dosta su skuplji od npr.Meteor ili nedaj Boze nekih kineskih (1200 din.klip i karike),ali ne znam kako do njih,clan Mirosti
je vec pisao o tome (ako se dobro secam),kako ih ugradjuje,verovatno zna i cenu i kako ih poruciti.Kod nas je najezda ovih,najvise zbog cene,uostalom kao i za sve druge delove

- - - - - - - - - -

Tintoreti jesil prokuzio koja je testera ona mcculloch, mene sada nervira ni u katalogu nemogu da je nadjem
Stari Mcculoch je bio dosta dobar (imao sam pre vise od 20 godina),pretezno po USA i Kanada,ali su propali 1999.i tek 2008.ih je preuzela Husqvarna koja ih je spustila na razinu hobi alata zadrzavsi staro ime,nesto poput Partnera

Ja sam prosle godine jednu ms250 odradio sa Meteor klipom koji je kostao oko 20€.
Originalni Mahle je bio oko 50, ali obzirom da je kod testere koju sam radio i cilindar bio sa risovima(radila na cist benzin jedan rezervoar), to sam vlasniku preporucio jeftiniju alternativu.
Mada se kompresija nije mogla vratiti na fabricku-dobio sam oko 135psi, testera radi jos uvek sasvim pristojno.

Ako je cilindar u idealnom stanju, ja uvek preporucujem kupovinu originala. Ako je za premostiti, onda i istocnjacka varijanta radi posao(neko vreme)..

Ovo zimsko vreme,nemam sta da radim pa nesto mastam,da tako kazem.Pade mi na pamet da na moju MS 290 stavim mac 37cm i korak 0.325,naravno i lancanik,posto sve to imam na 026.E sad ne znam koliko bi to bila funkcionalna testera sa tom kombinacijom.Takodje me zanima da li moze da se stavi neki drugi lancanik da ubrzam lanac?

Samim tim sto bi presao na.325 ti si tu 290 rasteretio,plus i jos smanjio mac na 37cm ona ima da puca od snage.Povecavanjem obima lancanika (mada ne znam kako jer taj neki veci mora da se uklopi i sa ostalim sklopom na testeri),dobio bi na brzini,a ta brzina pitanje sta bi donela lezajima radilice.

Ja imam za 026 lancanik od 8 zuba(0.325). Za rezanje do 20cm znatno brze sece-doduse moja testera je i pojacana.
Za preko 20cm debljine otprilike je isto kao i sa 7 zuba.
Nisam siguran da ce ti 29-tka biti brza sa lancom 0.325 jer je on u stvari 'gusci'.
Pravi posao bi bio da nabudzis 40cm(27.5 zuba) sa 3/8piko macom, tada bi osetio pravi napredak.
Za 026 fabricki su predvidjeni lancanici za 0.325 od 7 i 8 zuba, i od 7 zuba sa 3/8 standard.

Znaci i nema neke svrhe da uradim to sto sam zamislio na MS 290.I ja sam pomislio da bi to bilo previse slicno kao 026,ali reko ipak je MS 290 jaca pa bi mozda bilo bolje.Ne znam,mozda pokusam pa da se licno uverim kako ce da sece.

jesi li ga pitao dal je jeo supe tih dana dok je radio sa tim tenk testerama. ja nekoliko njih znam profesionalaca tamo koji su rezali pragove i trupce. retko koji prste moze ispraviti a kicma ko banana. manite se tih stvari treba nama kicma jos. skoro sam radio sa 0,51 i samo izobaram sa njom i presecem na par mesta .nedo bog da ceo dan radim sa njom i tanjez a kamo li sa kontrom .jeste sve to kvalitetnije radjeno ali testeru cemo kupiti ali kicmu i ruke necemo

Mogu da ti kazem da za njegovih 80 godina izgleda kao mladic ja mu nebi dao 65 i covek radi sve vozi auto, kultivator IMT 509, a moze i na drvo da se popne.
Ne mogu reci da je zgodno raditi sa testerom bez amortizera, radio sam sa 041 farmboss bez amortizera i nije bas zgodno.
Imam ja i malu testeru Solo 641 i 636 ali se sa njima vise umorim nego sa Stihl 041AV (izgleda da sam ja kontra od normalnog)

neznam brate al drzati i 16kg par sati ja sutradan upalu misica dobijem. nesto drugo bi mozda bilo kad se radi cesce pa se i priviknes malo ko u svakom poslu ali nemili mi se raditi sa teskim testerama sem obaranja i secenja metrica ili panjeva. tu su u prednosti i to je posao za njih. ali raskresivati i neku tanjez seci to je ubistvo. najgore sto i u sumu kad idem sa drugarom odvojimo dan i tad se mora zavrsiti vecinom .bez lakse testere onda bi se poubijali samo tako. a drugo potrosnja tih sporijih testera nije za zanemariti u danasnje vreme. e sad kako ko hoce ali ipak sam za nesto lakse bar u mom amaterskom delu sece. za mene je vilager vgs30 taman sto se tice posla

IMG_20141126_174144.jpg

IMG_20141112_211528.jpg

Evo je i moja husqvarna 445..prezadovoljan sam sa njom...

Ijaooo,sto su lep par... ova cistija mora da je devojcica?!

- - - - - - - - - -

Cestitam i neka dobro sluzi!

Molim vas za savet pri odabiru testere, polovne. U pitanju su Dolmar PS34, Husquarna 42, hq 650, hq 444. Koje su jeftinije za održavanje i praktičnije za rad? Koju bi ste vi kupili ako su sve u približno jednako očuvanom stanju i približne cene plus minus 10-15 evra.

Poslednja izmena:
Zavisi za sta se koriste,ove sve Husqe su dosta stare,ali ozbiljnije masine od ovog malog Dolmara,ali je on dosta mladji i laksi za rad,opet kazem,ne znam sta nameravas raditi

Pisao sam već malo u ovoj temi da mi je namera samo u hobi varijanti da je koristim, znači godišnje 10ak metara drva iseći i trebaće mi za krčenje voćnjaka. Iz tog razloga kupujem neku manju i polovnu, ali naravno što bolje očuvanu.

Na mojoj ms 250 stihl majstor stavio nov klip i kariku ipl, uzeo mi 45 e , inace kaze da klip kosta 35e i 10 za ruke,. tvrdi da je to orig stihl koje ugradjuje, mada javio se problem sa novim klipom i karikom testera ne radi uopste dobro, dimi, tesko pali, nema snagu, i na kraju vratio moj klip , testera sada pali kao mina, ali nekako nije mi ostra na gas kao sto je bila. inace testeru nisam odneo kod majstora iz tog razloga, radila je , palila, reezala super, imao sma problem da mi je sraf ispao od ulja, kako mi je objasnio to je protok ulja, i tu mi je curilo ulje i slivalo se niz testeru, nije islo uopste u one kanale za amc., i poceo da rastura kao da je proveri besplatno posto sam je skoro kupio, i utvrdi da je klip i karika pri kraju, navuce me na zamenu, i na kraju samo sam poludeo sto mi testera sada ne radi kao pre.

Pisao sam već malo u ovoj temi da mi je namera samo u hobi varijanti da je koristim, znači godišnje 10ak metara drva iseći i trebaće mi za krčenje voćnjaka. Iz tog razloga kupujem neku manju i polovnu, ali naravno što bolje očuvanu.
Ako bi morao da se odlucim izmedju ova 4 modela,uzeo bi H42,ne znam za koje pare ih dobijas,ali po meni je svakako bolje resenje onaj mali dolmar ili stihl ms 180,ali nov,ne polovan,naravno,to je samo moje misljenje

@Milos 539

Nov original klip za Stihl ms250 tesko moze kostati 35€.
Ja nikad do sada nisam video originalni klip bez karika. Takodje AIP karike su koliko znam indijske i spadaju u najjeftinije.
Stavio je nov klip u dobar cilindar i testera ne radi dobro i dimi? Rasklapao je motor radi problema sa uljnom pumpom? Bezi od tog sto dalje..
Tako da sam siguran da te je taj 'uradio'.

Nazad
Vrh