Motorne testere

Pozdrav svima.U planu mi je kupovina motone testere,za povremeno koriscenje oko kuce,za rezidbu drva za ogrev,mozda pomalo i usluzno.Bio sam danas u prodavnici i momci predlazu MS180.Moze li neki savet i iskustvo u koriscenju pre nego pazarim istu.Naravno i MS260 bi mi legla samo tako.Hvala!

Uzmi 180-tku. Vredi malo vise nego sto kosta. Sa ostrim lancom(ja koristim piko-micro), lepo i brzo reze drva do 30cm.
260 ti je tri puta skuplja, neznam dali se uklapas u 'matematiku'..

Pozdrav i da se pohvalim da je 180 danas kupljena.Za to je presudan bio finansijski faktor.Hvala i javljam kakvi su utisci.

danas zamijenih i kariku na moju 61 2.5e kosta,klip i stublina kao novi,ali karika nova sto su mi dali kao orginal za nju i unutrasnji i spoljasnji precnik je veci od stare,ajde spoljasnji valjda mora ali unutrasnji mi trebao da je isti,ali sam je lako stavio,pa neznam ako nije ista moze li sto zajebati,i treba li kakva razrada ili moze odmah u drvo

Po cemu si video da je klip kao nov? Jesi li ga izmerio? Klip zna da izgleda "kao nov" a da bude istrosen preko milimetar.
Kariku kontrolises tako sto je stavis u cilindar i proveris zazor izmedju krajeva. Kod nove je malo vise od 'dlake'.. Kod stare nekad bude i 2mm..

Po cemu si video da je klip kao nov? Jesi li ga izmerio? Klip zna da izgleda "kao nov" a da bude istrosen preko milimetar.
Kariku kontrolises tako sto je stavis u cilindar i proveris zazor izmedju krajeva. Kod nove je malo vise od 'dlake'.. Kod stare nekad bude i 2mm..

klip sam izmjerio sublerom,48mm,a u knjigu pise da je fabricki ima 48mm,na stublinu nema nidje pore a ni na klipu,a sto se tice karike to nijesam gledao,ali racunam ako je veca od dozvoljene nebi se mogla staviti,treba li kad se upali,ako upali,nijesam jos probao da radi na ler ili moz odmah u drvo pod punim gasom

Moz' odmah u drvo.
Klip se meri na dnu, a ne na vrhu.
Malo mi je cudno da klip posle 15 godina koristenja nije potrosen ni za desetu, ali ako si merio nema mesta sumnji..

Ma ajde kod njega stara motorka pa nije ni cudo,a moja skoro nova MS 290 pa ne moze da podmaze lanac kad secem debela drva.Odvrnuo sam sraf maksimalno i dzabe.Cim secem debela drva i ide pun mac u drvo on dobije braon boju,tacno ne podmazuje,pa onda isturiram na prazno pa udri ponovo.Bem ti i testeru i njenog konstruktora sto ju tako izmisli.
I ja imam isto Stihl ms 290 i moja super radi bez greske nema nikakvih problema.

treba mi hitna informacija ima li kakva podloska izmedju dobosa i kvacila jer kad uhvatim dobos ima malo lufta kad uprem gore dolje,ili mora da ima

veliki ja sam tokodje imao problem sa istom punpom na dzonserici 630 menjao sam nekoliko plasticnih vretena cak i mac i nista nije pomoglo, cak je bio kod dva majstora i nisu resili problem a kvar sam ja sam slucajno naso. Kvar je bio (smesan:haha:) u tome sto na metalnom vretenu punpe za ulje isao mali sravcic(minijaturan) koji pokrece osoviniciu uljne punpe,taj srafcic je nekako ispao i lanac je bio podmazan sam dok je radila u mestu bez opterecenja. Proveri dali je taj mali sraf na svom mestu...

Morao bi biti iglicasti lezaj na osovini. Ako ga nemas, moras ga ugraditi.
Jeli moguce da tamo nemas pristojnog majstora da ti propisno sredi tu tester?

veliki ja sam tokodje imao problem sa istom punpom na dzonserici 630 menjao sam nekoliko plasticnih vretena cak i mac i nista nije pomoglo, cak je bio kod dva majstora i nisu resili problem a kvar sam ja sam slucajno naso. Kvar je bio (smesan:haha:) u tome sto na metalnom vretenu punpe za ulje isao mali sravcic(minijaturan) koji pokrece osoviniciu uljne punpe,taj srafcic je nekako ispao i lanac je bio podmazan sam dok je radila u mestu bez opterecenja. Proveri dali je taj mali sraf na svom mestu...
provjeravao sam i to,ima sarafcic

- - - - - - - - - -

Morao bi biti iglicasti lezaj na osovini. Ako ga nemas, moras ga ugraditi.
Jeli moguce da tamo nemas pristojnog majstora da ti propisno sredi tu tester?
znam da ima iglicasti lezaj,nema taj luft nego nego dobos ima luft kad ga povuces gore,znaci sa unutrasnje strane dobosa i kvacila ide li kakva podloska,a majstora nema,ocigledno,jer je bila kod 10 njih,i evo ja sam zahvaljujuci ovom forumu svu je razvalio sastavio i radi bolje nego kad je bila kod njih,nastelovao sam karburator pomocu tahometra,e jedino sad kad stisnem gas malo se zagusi,nece najednom da primi,a kad odvijem gorivo onda ga prima dobro,ali neznam da nije puno jer je vec odvijena dizna 1krug i 1/4,pa neznam smijem li jos odviti za 1/4

Ljudi, da li neko koristi Husqvarnin lanac, 36zuba?
Imam Villager VGS 30 testeru,do sada sam koristio Stihl lanac, Ok je..ali bih probao Husqvarnin.Znam da Husqvarna nema svoju fabriku za lanac, vec to pravi Oregon,a Husqvarna potpisuje..pa me čisto interesuje koji je kvalitet tog lanca u odnosu na Stihl lanac?
Postoji obli zub i kockast zub, pa me interesuje koji je bolje uzeti..tj. u čemu je razlika..za šta je obli zub bolji,a za šta kockasti je bolji?

ja na viligeru VGS 30 koristim oregonove lance.jednom je stihl stavljen i vise ne. oregon je ipak tvrdji i kvalitetniji po meni.ali vise nijedan nije kvalitetan kao pre 15i vise godina jer kinezi sve stancaju

ja na viligeru VGS 30 koristim oregonove lance.jednom je stihl stavljen i vise ne. oregon je ipak tvrdji i kvalitetniji po meni.ali vise nijedan nije kvalitetan kao pre 15i vise godina jer kinezi sve stancaju
Kod mene iskustvo kaze drugacije. Tata je koristio i Stihl i Oregon i kineske(nzm ni ja koje vec) i Stihl se pokazao najizdrzljiviji. Od svih lanaca je po meni najbolji Stihl Rapid Duro, zaobljen xub i teze ga je utupiti+ tvvrdji od ostalih i namenjen, kako katalog kaze za secu tvrdog drveta
Evo kako izgleda zub, doduse RDR, Rapid Duro sa pancirnom zastitim, za extremne uslove rada
https://www.google.rs/search?q=stih...-saws%2Fspecialty-saw-chains%2Frdr%2F;700;594

Ja imam oregon,moguce da je 36 zuba,a imam i stihl lance i odprilike isto,samo drugo pakovanje.Koristim sa ostrim zubima,a te sa oblim zubima nikad nisam koristio.

Kupi originalni Stihl lanac (koji se pravi u Villu-Svajcarska), pa ces promeniti misljenje.
Neznam koje testere koristis, ali sam siguran da su Stihl lanci tehnoloski napredniji od Oregona. Verovatno si probao neku losu kinesku kopiju.
E sad, znam da su u Srbiji stihl lanci znatno jeftiniji nego u Nemackoj i Svajcarskoj, pa je to mozda i objasnjenje tvog loseg iskustva..

Kupi originalni Stihl lanac (koji se pravi u Villu-Svajcarska), pa ces promeniti misljenje.
Neznam koje testere koristis, ali sam siguran da su Stihl lanci tehnoloski napredniji od Oregona. Verovatno si probao neku losu kinesku kopiju.
E sad, znam da su u Srbiji stihl lanci znatno jeftiniji nego u Nemackoj i Svajcarskoj, pa je to mozda i objasnjenje tvog loseg iskustva..
Ja sam taj kupio za 026. Original, vidi se i deluje dosta kvalitetno. Mnogo je kopija i Stihla i Oregona i jako je tesko naci original, kao i ulje za mesavinu. na nalepnici Stihl, a unutra... Tak kad uporedis 2 mesavine, vidis sta je sta

Nazad
Vrh