Matori je kupio Hondu F-600 pre cirka 40 godina. Imao sam tada ( do pre 5 godina ) vocnjak jabuka koji je bio gusto sadjen i zato je mogla samo freza da udje da obradjuje zemlju i da prska. Sa Hondom je cela povrsina bila frezirana,prskao sam sa njom,radio svoju bastu kao i usluzno kako je kad sta trebalo,mleo jabuke preko nje......tj.bila je zaposlena u fulu. Ja se ne secam da je ikad zatajila i da je bilo nekih problema sa njom.
Pre nekih cirka 8-9 godina crkao je motor posle eto tek 30-ak godina rada. Motor nisam hteo da radim nego sam ga skinuo i drzim ga u radionici kao ikonu jer je to vise nego odradio i zasluzio!!!!
Kupio sam novi motor i nabacio na
istu sasiju i menjac. Zamena za taj F-600 je G-200 ( pricamo o originalu japancu a ne o kinezu ).
Kada sam izvadio jabuke ( pre 5 godina ) posadio sam 3 lanca visanja i ispod njih obradjujem sa Hondom ( znaci prolaz sa jedne i druge strane reda ) sto bi iznelo da od ta tri lanca jedan prefreziram sto nije mala povrsina za kultivator.
Eto za ovo vreme od kad sam kupio novi motor nikakvih problema nemam ( puj puj puj
) pali na zub,radi,ide,kapi ulja ne trosi ( svako prolece se menja pred sezonu i samo original ulje ),mali potrosac goriva. Jedno freziranje vocnjaka iziskuje oko 10 sati CISTOG freziranja ( koje odradim u dva dana ) i za to potrosi oko 6 litara benzina sto je nista!
Freziram sa motikama umesto tockova. Imam i vucnu frezu ali je po meni ona samo za neku basticu ili tako nesto manje zato sto ga fino optereti i zemlja mora biti pre nje ili orana ili kildirana ili uradjena prvo "prednjom" frezom da bi ona mogla da udje u zemlju ( pricam o Banatskoj crnici ).
Malo sam prosirio temu ali to je zato sto zelim da ti docaram koliko sam odusevljen sa Hondom i ne bih je menjao ni za koju masinu i svakom je preporucujem.
Da Bog pozivi Japance