Kako neki kažu, ta mašina dok stoji u garaži preko noći smišlja kako da te zajebe ujutro.
Ja, povodom frezice 506..
Neuništiva mašina!!!
Ja je posedujem...uh...negde s'kraja sedamdesetih...moram sutra proveriti tačan datum ...a imam i knjižicu ,koja je došla uz garanciju, a u njoj sve objašnjeno i delovi i sklopovi...Nekad je takva knjižica dolazila uz fiću ,tristaća i kasnije keca...ne znam danas...
Ta freza mi jeste pojela nekoliko godina života-garant- što zbog iznenadnih kvarova, što zbog drmusanja i ostalih njenih podviga...Nekada sam je kleo i psovao joj i oca i mater , ko da je živo biće...a bilo je i momenata kad sam molio...imao sam utisak da me razume...LUD li sam šta li...verovali ili ne , ali tako je ...svašta smo zajedno prošli...
U početku je bila i oračica i freza i kopačica i prevozno sredstvo ..za sve ...Promenjeno nekoliko stublina ,klipova i karburatora... o motičicama da ne pričam, ja mislim oko desetak kompleta...naravno menjali se samo noževi...nekad naletiš na neke loše pa moraš iduće godine opet, a bilo je i da sam sa jednim komšijom pravio sam od feder-platna---on je savijao jer je imao kovačku vatru, a ja sam vario...da pucale su na tom mestu , ali i one su terale najmanje dve sezone...
Jedno vreme je obrađivala po dva hektara kukuruza i to dva friziranja tokom sezone kao priprema za okopavinu, nekad smo sadili šećernu repu , pa i to sam frizirao , a i drugima uslužno...za vinograd da ne pričam... ona je u njemu od pre sadnje , a on je sađen 83-će...e ove godine nisam frizirao, suviše je vlage ali sam tri puta okopao već...juče vidim vinograd u travi ko da nisam ni ušao...Obrađivala je njivu za paprikui pre i posle i za vreme roda od 2004 do 2010...i mnogo drugih poslova...koloko se samo sena i slame preterala, te šumske zemlje...tinje peska...
Menjač ne radi već godinama...menjam brzine samo kad je ugašena...doduše služi samo za friziranje , a i to sve ređe...Elektronika namontirana negde devedesetih...tada me to koštalo osamdeset maraka, ali vredi svaku paru..i više nemam problema sa federom i sajlom za paljenje...
Sada mora, ali znači MORA da upali iz drugog puta...ako joj je dobar dovod goriva i sl. za one koji je imaju , znaju o čemu pričam...
Ove kasnije što su se pojavile na tržištu pod istom markom, nisu ni prinešene...žalim samo što nisam kupio original motor - nemački- koji mi je neko nudio ali jako davno...
No, još sam u snazi da se rvem sa njom..ove sezone sam sadio krompir sa njom ali tri reda sa ogrtačem pa pola sata odmora...a ona...ona ništa... prokletinja...